Skogbruksutdanningen på Sønsterud i Åsnes kommune i Innlandet står i fare for å bli nedlagt, etter forslag om ny skolestruktur i fylket. – Dette er dramatisk for skognæringen. Vi sliter allerede med rekruttering til denne viktige, grønne bransjen, sier Bjørn Lauritzen i MEF.
I april i år la fylkeskommunedirektøren i Innlandet frem et forslag om ny skole- og tilbudsstruktur i fylket. I to av tre konkrete alternativer til endringer, foreslås skolen på Sønsterud nedlagt. Bakgrunnen for forslaget er færre elever i regionen.
I vedtaket fra fylkesutvalget heter det at «utviklingen i demografien i Innlandet gjør at fylkeskommunen som skoleeier ønsker å se på skole- og tilbudsstrukturen i videregående opplæring. Synkende elevtall utfordrer kvaliteten og forutsigbarheten for flere av opplæringstilbudene i fylket, og de økonomiske rammene gjør det krevende for skolene å utvikle robuste fagmiljøer med stabilitet for elever, lokalsamfunn og ansatte over tid». Skogutdanningen på Solør videregående skole, avdeling Sønsterud er altså foreslått nedlagt av fylkeskommunen i to av tre alternative scenarier.
Vil ramme en hel bransje
Fagsjef for avdeling skog i Maskinentreprenørenes Forbund (MEF), Bjørn Lauritzen, reagerte nærmest med sjokk og vantro da forslaget ble kjent.
– Det vil være særdeles uheldig å legge ned tilbudet på Sønsterud. Skolen befinner seg i det som er Norges i særklasse største og viktigste skogregion. Vi har forståelse for at noe må gjøres når elevtallene i regionen synker, men å legge ned Sønsterud vil ramme en hel bransje og i verste fall bety kroken på døra for mange av aktørene i området på sikt, sier han.
– Det er verdt å minne om at skogsektoren omsetter for om lag 50 milliarder kroner i året, og er blant fastlands-Norges desidert viktigste næringer.
Stor risiko
Innlandet fylkeskommune ønsker en bred høring som gir svar på hvordan fremtidens skole- og tilbudsstruktur skal utformes, og Bjørn Lauritzen og MEF har naturligvis ikke latt muligheten gå fra seg. Et omfattende og høringssvar er allerede levert, forsikrer han.
– Sønsterud skogskole har holdt det gående i hele 78 år, og har alltid vært en sikker leverandør av kvalifisert arbeidskraft til skogsektoren. Innlandet, som er Norges største skogfylke, står for 40 prosent av all skogsavvirkning i Norge, og Glomdal-/Østerdalregionen er det største og viktigste avvirkningsområdet i Innlandet. Her finnes også en betydelig sagbruks- og treforedlingsindustri, inkludert mange hjørnesteinsbedrifter som bidrar med betydelig sysselsetting og verdiskapning, sier Lauritzen.
– Denne industrien er naturligvis helt avhengig av lokale skogsentreprenører, og Sønsterud har levert skogsoperatører i en årrekke til disse bedriftene. Skolen er dessuten viden kjent for sin gode kvalitet på undervisningen. MEF Skog håper virkelig fylkeskommunen klarer å se de store negative konsekvensene en eventuell nedleggelse av Sønsterud vil få.
Også Saggrenda vgs. i fare
Om ikke faren for at Sønsterud kan bli lagt ned var nok, fikk skogbransjen nylig enda en nedslående nyhet: Også skogfaglinjen ved Saggrenda vgs. i Kongsberg lever nemlig farlig, skal man tro en rapport utarbeidet av PWC som ble lagt fram like før sommeren.
– Det er litt ulik begrunnelse for disse to tilfellene. Mens det i Innlandet er en utfordring med synkende elevtall, er Buskerud fylkeskommunes utfordring at de må spare penger etter oppsplitting av Viken fylke, og en endring av skoletilbud vurderes som et tiltak. Vi jobber parallelt med disse to sakene nå, sier Bjørn Lauritzen.
– De har kommet litt kortere i prosessen i Buskerud, og det foreligger ingen helt konkrete forslag per i dag. Likevel fremstår det som skummelt, da et eventuelt forslag muligens ikke vil komme på høring. Ettersom det ikke er forslag om å legge ned hele skolesteder, som i Innlandet, er nemlig den administrative prosessen enklere, forklarer Lauritzen.
– Derfor har vi i MEF Skog allerede bedt om et møte med lederen for opplæringsutvalget i Buskerud. Saggrenda er, i likhet med Sønsterud, en av de mest tradisjonsrike og sentrale skogskolene i landet, så begge disse sakene vil være ekstremt viktige for MEF framover, avslutter han.