Det skal investeres for 1634 milliarder kroner i Forsvarssektoren frem mot 2036, og det er satt av 97 milliarder til Forsvarsbygg i denne langtidsplanen. – Det haster å få jobbene ut i markedet, sier MEF-sjefen, Julie Brodtkorb.
Nylig arrangerte Forsvarsbygg en dialogkonferanse i Oslo hvor 14 bransjeorganisasjoner, blant annet Maskinentreprenørenes forbund (MEF), NHO Byggenæringen, Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg (EBA) og LO deltok, og hvor Julie Brodtkorb og representanter fra de andre organisasjonene fikk fem minutter til å komme med innspill til både forsvarsminister Bjørn Arild Gram og Thorbjørn Thoresen, direktør Forsvarsbygg.
Oppbygging av Forsvaret
Det skal investeres for 1634 milliarder kroner i Forsvarssektoren frem mot 2036. Allerede er det konkurranser ute i markedet, og det kommer mer. Eiendom, bygg og anlegg er én av de fire innsatsfaktorene for et troverdig forsvar. Forsvarsbygg bygger forsvarsevne hver dag, for støtte opp om personell, materiell og IKT, ifølge en melding.
For inneværende år er det satt av 700 millioner kroner til utbedring av kaserner, boliger og infrastruktur.
– Norge må ha et forsvar som håndterer hele krisespekteret, og vi må tilbake til 50-tallet for å se en lignende oppbygging av Forsvaret som det vi har startet med nå. For å realisere forsvarsløftet er vi helt avhengige av et godt samspill med eiendom-, bygg- og anleggsbransjen, sa forsvarsminister Bjørn Arild Gram.
Les også: Store investeringer i nord
Viktig samarbeid
– Det er viktig for oss i Forsvarsbygg at alle i bygge- og anleggsbransjen har god kjennskap til det som skjer i forsvarssektoren, og kan gi innspill og refleksjoner rundt hvordan denne vil påvirke bransjen. Bygg- og anleggsbransjen er vår viktigste samarbeidspartner med å tilby Forsvaret nødvendig infrastruktur og utvikle nye løsninger. Derfor legger vi stor vekt på å opprettholde tett kontakt med representantene fra de ulike bransje og fagorganisasjonene, forklarte Thorbjørn Thoresen, direktør Forsvarsbygg.
Konkrete innspill og tilbakemeldinger
Representantene fra næringen fikk en grundig innføring i hva langtidsplanen for forsvarssektoren vil innebære for bygge- og anleggsbransjen.
Samtidig fikk forsvarsministeren og Forsvarsbyggs ledelse innspill, refleksjoner og kommentarer fra alle organisasjonene.
Det ble pekt på utfordringer både i næringen og hos forsvarssektoren som står i veien for en enda bedre utnyttelse av kapasiteten i bygg- og anleggsnæringen.
Flere av representantene for næringen, blant annet MEF-sjefen, pekte på at det er ledig kapasitet, og at det er mye å tjene på hurtig igangsettelse av «gryteklare» prosjekter.
En annen utfordring det ble pekt på er tidsbruk knyttet til autorisering (sikkerhetsklarering) av personell som skal jobbe på anleggsplasser på militært område.
Batterielektrisk ikke egnet
Julie Brodtkorb brukte sine tilmålte fem minutter til blant annet å belyse utfordringene med sikkerhetsklareringen.
– Vi får rapporter om at det tar svært lang tid å få sikkerhetsklarert arbeidsfolk. Det forsinker igangsetting mye. Her må kapasiteten økes.
Hun tok også blant annet opp at det er en misforståelse at anleggsbransjen ikke jobber om vinteren, og utfordringene rundt krav om bruk av elektriske maskiner.
– Få prosjekter ut gjennom hele året. Anleggsbransjen jobber også om vinteren. Våre medlemmer rapporter om at det kommer prosjekter ut veldig i «rykk og napp».
– Husk at når det settes krav til klima, så er 2/3 av utslippene indirekte, det vil si at de ikke kommer fra maskiner, men materialer som blir brukt i konstruksjoner.
– Akkurat i nord, der dere skal bygge mest, er det lite infrastruktur for lading, og klimatiske forhold som er lite egnet for batterielektriske maskiner. Det betyr ikke at det ikke kan settes klimakrav, for klimakutt i vår bransje er veldig mye mer enn bare maskinene.
Brodtkorb forklarte at det er utviklet en klimakalkulator i samarbeid mellom MEF, EBA, Statens vegvesen, Nye Veier og Bane Nord. Dette er et verktøy for å beregne og redusere klimafotavtrykket på prosjekt, eller ved fremstilling av produkter.
– Vi vil gjerne ha Forsvarsbygg med inn der, sa Julie Brodtkorb.
Gode tilbakemeldinger
I avslutningen av møtet sa forsvarsministeren at han merket seg de mange gode tilbakemeldingene til hvordan Forsvarsbygg fungerer som anskaffer og byggherreorganisasjon, samtidig som han takket for de mange konkrete tilbakemeldingene fra næringens representanter.
Det haster
– Det er veldig positivt at både Forsvaret her ved forsvarsminister og Forsvarsbygg med toppledelse inviterer til dialogkonferanse. Vil også skryte av hvordan Forsvarsbygg har slike dialogkonferanser de steder i landet det skal bygges. Opplever at dem er på tilbudssiden, men midler som ble bevilget i revidert statsbudsjett ser vi ikke har kommet ut i prosjekter. Meningen er vel at midler bevilget i revidert skal brukes i 2024, da har vi hastverk, sa Julie Brodtkorb i etterkant av møtet.