Rekordstor lærlingsamling i Kongsberg

Over 400 lærlinger fra Buskerud, Vestfold og Telemark var nylig samlet i Kongsberg. Arrangør OKAB ønsket å forberede ungdommene på arbeids- og voksenlivet.

– Dette er faktisk en norgesrekord. Aldri har flere lærlinger i bransjen har vært samlet på ett sted. Mer enn 400 av de som skal bære denne bransjen fremover er her i dag, sa MEFs nesteleder Roger Ingebrigtsen til en fullsatt konferansesal i Kongsberg sentrum i februar.

– En annen nyhet som gjør oss glade, er den økende jenteandelen i bransjen. For ti år siden var fire av 100 lærlinger jenter. I går kom ferske tall, som forteller at hele 14 prosent av lærlingene nå er jenter. Det er herlig å se! Denne bransjen har nemlig ikke råd til å miste et halvt årskull hvert år – altså alle jentene. Derfor er vi også avhengige av at dere som nå er på vei ut i bransjen heier hverandre frem og hjelper hverandre. Hvis enkelte av jentene skulle møte på noen hardbarka, eldre menn der ute på jobb, som ikke vet helt hvordan de skal oppføre seg, så er dere jevnaldrende gutter den beste støtten, sa han.

Annonse
Lærlingene Åshild Hovden (20), Christina Seland (23) og Johanne Dyrland Killingtveit (19) var veldig fornøyde med dagen. (Foto: Runar F. Daler)

Lærlingene Åshild Hovden (20), Christina Seland (23) og Johanne Dyrland Killingtveit (19) var veldig fornøyde med dagen. (Foto: Runar F. Daler)

Motivasjon og forventninger

– Det er flere grunner til at vi hadde lyst til å gjennomføre denne dagen. Disse lærlingene kommer til å samarbeide i mange år framover, og det er smart å bygge relasjoner og knytte kontakter allerede nå. Vi har invitert inn noen foredragsholdere som forhåpentligvis kan være med å gi lærlingene noen hint, ledetråder og inspirasjon, både i arbeidslivet og voksenlivet, sier Benny Engelstad til Anleggsmaskinen. Han er daglig leder for OKAB Buskerud, Vestfold og Telemark.

– Vi har nesten 500 lærlinger i vår region, og rundt 430 er samlet her i dag, inkludert noen faglige ledere fra bedriftene. Alle virker å være positive til en dag som denne, hvor vi fokuserer på motivasjon, forventninger og holdninger som lærlingene bør være bevisste på når de nå skal ut i arbeidslivet. Med tanke på den tida vi er inne i, med prisvekst og «dyrtid», er det nok mange som kan ha godt av å ta litt tak i egen privatøkonomi. Derfor har vi også invitert økonom Hallgeir Kvadsheim fra Luksusfellen, til å gi gode råd. «Kaptein» John Hammersmark fra Kompani Lauritzen skal snakke om hvordan man kan bli en bedre utgave av seg selv, mens Mads Clemmetsen, kjent som «Mads pusser opp» på sosiale medier, nok også kan være en inspirasjon, sier Engelstad.

OKAB-konsulentene som sto bak arrangementet (fra venstre): Ole-Kristian Bonstad, Tommy Ditlefsen, Tommy Andre Haugen, Sigrun Pettersson Smedsrud, Bjørn Roger Lunde og Benny Engelstad. (Foto: Runar F. Daler)

OKAB-konsulentene som sto bak arrangementet (fra venstre): Ole-Kristian Bonstad, Tommy Ditlefsen, Tommy Andre Haugen, Sigrun Pettersson Smedsrud, Bjørn Roger Lunde og Benny Engelstad. (Foto: Runar F. Daler)

– Vær stolt!

Først ut blant foredragsholderne var imidlertid Elisabeth Saksvik Gjengaar, KHMS-leder i Fon Anlegg AS. Hun snakket blant annet om yrkesstolthet og forventninger – både fra lærlingenes og bedriftens perspektiv.

– Vi som arbeidsgiver skal være inkluderende og imøtekommende. Vi skal gi dere et seriøst og helhetlig utdanningsløp, sørge for et stabilt og godt arbeidsmiljø, og dere skal føle dere trygge og godt ivaretatt på arbeidsplassen, sa hun.

– Men vi forventer også noe av dere. Blant annet at dere møter opp i god tid før arbeidsdagen starter. Begynner dere klokka sju, så møter dere kvart på. Det lille kvarteret før arbeidsdagen starter, er viktig for det sosiale samholdet på arbeidsplassen. Likeledes forventer vi at dere har med matpakke. For hvis dere må bruke lunsjen til å dra å kjøpe mat, så går det utover det sosiale, fortsatte hun.

– Gode, positive holdninger er viktig, og bidrar gjerne til at man er åpen, interessert og viser respekt for hverandre. Vær stolt av den du er, av bransjen du er en del av, og av firmalogoen du bærer på brystet. Vi er så heldige i denne bransjen at vi skal bygge ting som blir stående i generasjoner. En dag kan dere vise til barn og barnebarn at «dette her har jeg vært med å bygge».

– Hvis dere klarer å fylle opp en bufferkonto, så slipper dere nok å ende opp programmet mitt, sa økonom Hallgeir Kvadsheim fra Luksusfellen. (Foto: Runar F. Daler)

– Hvis dere klarer å fylle opp en bufferkonto, så slipper dere nok å ende opp i programmet mitt, sa økonom Hallgeir Kvadsheim fra Luksusfellen. (Foto: Runar F. Daler)

Gjelder å se ting i perspektiv

John Hammersmark, kjent som «kapteinen» i Kompani Lauritzen, var i sitt sedvanlige strenge hjørne – men med glimt i øyet – og terpet på selvdisiplin, verdier og holdninger.

– Dere er fulle av potensial. Men hvis dere tror at dere alle skal bli mangemillionærer på YouTube, at livet er en dans på roser og at ikke hardt arbeid lønner seg, så tar dere feil! Livet er fullt av fartsdumper, bølgedaler, motbakker, vanskelige følelser og bekymringer. Det må dere bare venne dere til. For det kan alltid bli verre! Det handler om å se ting i perspektiv, sa han til forsamlingen.

– Vi bor i verdens mest fantastiske land, med i-landsgoder «i huet og ræva». Derfor kan hver lille fartsdump vi møter i livet, bli tung å takle for enkelte. «Skal jeg gidde å hente ny dorull», «skal jeg orke å tømme den oppvaskmaskinen». Sånne enkle ting kan vippe oss av pinnen, fortsatte han.

– Vi må bli flinkere til å ta vare på kropp og sinn. Det henger nemlig sammen. Du må passe på hva du putter i deg og sørge for å få nok søvn. Og de av dere som ikke er glade i å trene, må i hvert fall bevege dere litt. Vi er ikke designa for å sitte på ræva 24 timer i døgnet. Ta vare på fysikken, for den skal vare i minst 45 år til, oppfordret han.

– Vær stolt av den du er, av bransjen du er en del av, og av firmalogoen du bærer på brystet, sa Elisabeth Saksvik Gjengaar i Fon Anlegg AS til lærlingene. (Foto: Runar F. Daler)

– Vær stolt av den du er, av bransjen du er en del av, og av firmalogoen du bærer på brystet, sa Elisabeth Saksvik Gjengaar i Fon Anlegg AS til lærlingene. (Foto: Runar F. Daler)

Hvordan ikke havne i «luksusfellen»

De som hadde spørsmål angående sin private økonomi, fikk mange svar av Hallgeir Kvadsheim, mest kjent som programleder i Luksusfellen. Han snakket blant annet om skatt, renter, lån, kredittkort, forsikring og boligkjøp.

– Det er mange små lommetyver, og små kutt i de daglige utgiftene kan være til stor hjelp. Kjøper du en brus hver dag til 25 kroner, så blir det 9000 kroner i løpet av et år. Det er mye penger, som man kanskje kunne brukt til andre ting. Så lag et budsjett og mål ditt eget forbruk, oppfordret Kvadsheim, som også var opptatt av viktigheten av en bufferkonto.

– Uforutsette ting kan skje, som at bilen må på verksted, man får vannlekkasje i leiligheten, eller vaskemaskinen ryker. Da er det viktig å ha en bufferkonto. Som tommelfingerregel bør det stå minst én netto månedslønn på en slik konto, men begynn med å legge av noen kroner hver måned – hver hundrelapp hjelper. Ingen i Luksusfellen har hatt en slik konto – i hvert fall ikke med noe særlig penger på. Så hvis dere klarer å fylle opp en bufferkonto, så slipper dere nok å ende opp programmet mitt, sa han, til spredt latter fra salen.

For ti år siden var fire av 100 lærlinger jenter. I går kom ferske tall, som forteller at hele 14 prosent av lærlingene nå er jenter. Det er herlig å se, sa MEFs nesteleder Roger Ingebrigtsen. (Foto: Runar F. Daler)

For ti år siden var fire av 100 lærlinger jenter. I går kom ferske tall, som forteller at hele 14 prosent av lærlingene nå er jenter. Det er herlig å se, sa MEFs nesteleder Roger Ingebrigtsen. (Foto: Runar F. Daler)

Fornøyde lærlinger

De ulike foredragene så ut til å falle i smak blant lærlingene som var til stede på samlingen. Åshild Hovden (20), Christina Seland (23) og Johanne Dyrland Killingtveit (19) var i hvert fall samstemte om at det var en lærerik dag.

– Det har vært artig og inspirerende å høre på. Det setter jo noen tanker i sving, sier Johanne Dyrland Killingtveit, som er lærling i veidrift- og veivedlikeholdsfaget i Mesta.

– Ja, det har vært lærerikt, både i jobbsammenheng og for livet generelt. Og livet er jo tross alt mer enn bare jobb, stemmer Christina Seland i. Også hun er lærling i veidrift- og veivedlikeholdsfaget i Mesta.

– Det er artig at de henter inn folk vi kjenner til fra før, som vet hva de snakker om. Det er kjempebra at OKAB arrangerer en dag som denne, sier Åshild Hovden, som er anleggsmaskinførerlærling i Rauland Maskin.

– Selv om jeg er veldig glad i jobben min, er det fint med en avveksling fra hverdagen. Det er dessuten mandag i dag, så det har vært en kjempefin start på uka, avslutter Johanne Dyrland Killingtveit fornøyd.

– Livet er fullt av fartsdumper, bølgedaler, motbakker, vanskelige følelser og bekymringer. Men det kan alltids bli verre! Det handler om å se ting i perspektiv, sa «kaptein» Hammersmark til forsamlingen. (Foto: Runar F. Daler)

– Livet er fullt av fartsdumper, bølgedaler, motbakker, vanskelige følelser og bekymringer. Men det kan alltids bli verre! Det handler om å se ting i perspektiv, sa «kaptein» Hammersmark til forsamlingen. (Foto: Runar F. Daler)