Tokvam med kranarm for krattknusing

Tokvam lanserer en kranarm-løsning for krattknusing for bruk på traktor. Ifølge Tokvam er den nye kranarmen utviklet etter ønsker fra kundene.

Etter oppkjøp av Ilsbo Tools i 2020 har Tokvam ønsket å ta en ledende nordisk rolle i markedet for krattknusere.

– Det å forebygge gjenvekst og sikre god sikt etter veier der folk ferdes er viktige oppgaver som kan løses på en utmerket måte med vår nyutviklede AT 500 R, sier daglig leder Finn Kristian Tokvam, i en pressemelding.

Annonse

– Med dette tar Tokvam et skritt videre for å levere på visjonen om at veivedlikehold skal være enkelt og effektivt året rundt.

Heavy duty krattnusing

Tokvam AT 500 R er en kranarm med en påmontert krattknuser. Kranarmen monteres i 3-pkt bak på traktorer fra ca. 6 tonn og oppover.

Rekkevidden ut til siden er 512 cm fra traktorens senter. I tillegg kan man klippe i minst 6 meter høyde fra bakken.

Klippehodet på AT 500 R er H 160 HD som har en klippebredde på 160 cm, og kan kutte virke opp til 100 mm. Det PTO-drevet hydraulikk-aggregatet leverer inntil 350 bar. Løsningen er definitivt bygget for heavy-duty krattknusing, ifølge Tokvam.

Mange fordeler

Kranløsningen, i kombinasjon med at klippehodet kan tiltes begge veier, skal gjøre at man enkelt klipper over rekkverk, og man når enkelt begge sider av grøfter som trenger trimming.

Det sitter et kraftig PTO-drevet hydraulikk-aggregat som overfører krefter hydraulisk til klippehodet. Med andre ord er det ingen PTO-akslinger eller andre mekaniske overføringer på krattknuseren som kommer i konflikt med grøftekanter eller liknende under klipping.

– Dette er et kjent problem når man bruker tradisjonelle krattknusere med PTO-drift for å klippe i grøfter eller bratte skråninger. En annen fordel med hydraulisk drift er at hydraulikken tar opp slag og påkjenninger på en betydelig mer skånsom måte enn ved mekaniske overføringer. Dette skåner både drivverk på krattknuser og traktorens kraftoverføring.

Rekkevidden ut til siden er 512 cm fra traktorens senter. I tillegg kan man klippe i minst 6 meter høyde fra bakken. (Foto: Tokvam)

Rekkevidden ut til siden er 512 cm fra traktorens senter. I tillegg kan man klippe i minst 6 meter høyde fra bakken. (Foto: Tokvam)

Kjetting forsinker gjenvekst

Krattknuseren er som vanlig hos Tokvam, utstyrt med kjetting som slår og river virke.

– Løsningen er robust og tåler bruk i områder med ulendt terreng som inneholder både stein og fjellknauser. Metoden viser seg å være det mest økonomiske alternativet ved rydding av busker i krevende og tøffe miljøer.

Enkel løsning

– Ved utvikling av vår første kranarm for krattknusing har målet vært å lage en så enkel løsning som mulig hvor vi bruker traktorens funksjonalitet fremfor en egne styringer, enkel av og påmontering på 3-pkt og en svært robust konstruksjon som skal tåle klipping i nordisk ulent terreng.

– Produktet allerede testet hos noen av de største og mest krevende entreprenørkundene i Norden. Det er alltid et godt tegn når entreprenørene som tester slåss om å kjøpe prototypene, sier Finn Kristian Tokvam.

AT 500 R vises første gang på Vei og Anlegg på Lillestrøm 24-27. april.

 

Teknisk data AT 500 R

Maks rekkevidde horisontalt:      512 cm

Maks rekkevidde vertikalt:           Min 600 cm

Maks turtall PTO traktor:             760 o/min

Transportbredde:                         246 cm

Høyde parkert:                             263 cm

Vekt inkludert klippehode:           1800 kg