Én arm ingen hindring

Henrik (18) har aldri latt seg stoppe av at han bare har én arm. Nå er han anleggsmaskinførerlærling, og maskinene kan han betjene både med og uten protese.

Henrik Løbakken ble født med dysmeli, en medisinsk tilstand hvor armer og/eller ben ikke har utviklet seg som vanlig i fosterlivet. For Henriks del førte det til at høyre arm endte like nedenfor skulderen. Likevel har han alltid fungert svært godt med denne «stumpen», noe han viser til fulle da vi møter ham i hjembyen Narvik, hvor han er lærling hos Maskinentreprenør Kristian Kristiansen AS. Der kjører han gravemaskinen tilsynelatende like effektivt som enhver annen lærling.

– Jeg har egentlig aldri tenkt noe særlig på begrensninger, sier anleggsmaskinførerlærling Henrik Løbakken (18). (Foto: Runar F. Daler)

– Jeg har egentlig aldri tenkt noe særlig på begrensninger, sier maskinførerlærling Henrik Løbakken (18). (Foto: Runar F. Daler)

Protese

– Jeg har egentlig aldri tenkt noe særlig på begrensninger. Jeg kan bevege skulderleddet på alle måter, og jeg har bestandig klart det meste, selv om armen ikke er som andres, forteller Henrik. Han demonstrerer poenget ved å lene seg framover og dytte på styrespaken med den høyre «stumpen».

Annonse

– Vanligvis bruker jeg en protese når jeg kjører maskin, men den er faktisk til reparasjon akkurat nå. Når jeg bruker protese fester jeg enden, altså «hånda», rundt spaken med en borrelås, så jeg har mer kontroll. Jeg trives egentlig best uten protese, men jeg pleier å bruke den når jeg kjører maskin, for da slipper jeg å lene meg så mye framover, fortsetter han.

Fikk låne hjullaster av lokal bedrift

– Hvorfor begynte du i anleggsbransjen?

– Det så jo veldig artig ut! Dessuten hadde jeg lyst til å gjøre noen annet enn resten av familien min, som stort sett driver innen industri eller er elektrikere. Jeg har alltid vært fast bestemt på å gå yrkesfaglig, og valgte etter hvert Vg1 bygg- og anleggsteknikk her i Narvik. I fjor hadde jeg egentlig tenkt å gå videre på Vg2 industriteknologi, og jeg var innom tanken på bilmekaniker, før jeg til slutt falt ned på Vg2 anleggsteknikk i Fauske, forteller han.

Annonse

– Jeg har hatt litt kontakt med en gravemaskinfører i Bardu-området som også bare har én arm. Det har ikke vært noe problem for ham, så da tenkte jeg det ville gå fint for min del også. Jeg møtte ham forresten hos Norsk Teknisk Ortopedi (NTO), der de lager proteser.

– På Fauske videregående kjørte jeg både gravemaskin, hjullaster og dumper. Gravemaskin og dumper gikk helt greit, men vi fikk låne en hjullaster av PK Strøm, en bedrift fra Fauske. De hadde en maskin med en joystick i stedet for vanlig spak. Skolen lånte den i ca. to måneder, slik at jeg skulle få de 37 timene jeg trengte.

– Jeg trives egentlig best uten protese, men jeg pleier å bruke den når jeg kjører maskin, for da slipper jeg å lene meg så mye framover, forteller Henrik. Protesen var til reparasjon da Anleggsmaskinen var på besøk. (Foto: Runar F. Daler)

– Jeg trives egentlig best uten protese, men jeg pleier å bruke den når jeg kjører maskin, for da slipper jeg å lene meg så mye framover, forteller Henrik. Protesen var til reparasjon da Anleggsmaskinen var på besøk. (Foto: Runar F. Daler)

Skal bygge om anleggsmaskiner

Nå blir det snart en enklere hverdag for Henrik, for Maskinentreprenør Kristian Kristiansen AS skal bygge om hjullasteren og tilpasse gravemaskinen slik at det blir lettere for ham å betjene dem.

– På hjullasteren, en Volvo L90, skal vi blant annet flytte noen funksjoner over på venstresiden, så han kan styre dem med venstrehånda, samt tilpasse med armlener. Gravemaskinen, en 6-tonns Volvo ECR58 – den nyeste maskinen vi har – skal omprogrammeres, slik at den blant annet får tiltrotatoren over på venstrehånda. Dumperen derimot, en Moxy MT31, kan han kjøre slik den er, forteller prosjektleder i bedriften, Yngve Fosland.

Bedriften, som har rundt 40 ansatte, har søkt om støtte fra NAV til ombygging, men vil ta omkostningene selv dersom søknaden ikke innvilges.

– Vi håper jo på å få støtte, naturligvis. Men vi skal tilrettelegge og ta vare på Henrik uansett. Så enkelt er det! Han er så positiv og fin å ha her i firmaet, og det er ingenting her som ikke vi kan klare å tilpasse for ham, sier prosjektlederen bestemt.

– En så positiv person som Henrik går det jo ikke an å si nei til, sier prosjektleder i bedriften, Yngve Fosland (til venstre). Til høyre er opplæringskonsulent Jonny Gullholm i OKAB. (Foto: Runar F. Daler)

– En så positiv person som Henrik går det jo ikke an å si nei til, sier prosjektleder i bedriften, Yngve Fosland (til venstre). Til høyre er opplæringskonsulent Jonny Gullholm i OKAB. (Foto: Runar F. Daler)

En super kar

Det var ikke engang i bedriftens planer å ta inn flere lærlinger, men Henrik hadde gjort et så godt inntrykk som utplasseringselev at de ikke var i tvil da han søkte om læreplass.

– Vi har to lærlinger fra før, og hadde egentlig fylt opp lærlingekvoten vår, men da Henrik søkte seg hit, kunne vi jo ikke si nei. Han har vært her på utplassering i to perioder tidligere, og vi vet at han er en super kar, sier Yngve Fosland.

– En så positiv person som Henrik går det ikke an å si nei til. Alle som har jobba med ham har skrytt voldsomt av ham, og alle trives utrolig godt sammen med ham. Det er han selv som har fått dette til, og jeg er helt sikker på at dette kommer til å bli kjempebra, både for Henrik og for oss, avslutter han.