Biogass-drevet lastebil for rørfornying

Olimb Rørfornying med Norges første lastebil for rørfornying, hvor både bil og tilleggsutstyr for drift går utelukkende på biogass.

– Med rørfornying rehabiliterer vi vann- og avløpsrør ved å gjenbruke de gamle rørene i stedet for å grave. På samme måte er biogass gjenbruk av mat, avløpsslam og annet avfall. Med den nye biogass-drevne lastebilen vil vi ytterligere redusere klimaavtrykket på våre prosjekter, sier Geir Jensen, administrerende direktør i Olimb Rørfornying, i en pressemleding fra selskapet.

Biogass er et klimanøytralt drivstoff som kan redusere livsløpsutslippene med opptil 90 % sammenlignet med fossilt drivstoff, heter det videre i meldingen.

Annonse

Første av sitt slag

Bilen ble bestilt fra Volmax Rygge i desember 2021. Salgssjef i Volmax, Roger Rossing, sier bilen trolig blir helt unik:

– Vi har ikke hørt om andre biler hvor også påbygget for drift går på biogass. Denne bilen blir kanskje den første av sitt slag i Norge, og Olimb Rørfornying viser med dette at biogass-bilene kan brukes til mer enn bare ren transport. Volvo har stort fokus på miljø og nullutslipp, og vi er veldig takknemlige for å være med som samarbeidspartner på dette prosjektet.

Helt fra bestilling av bilen er det lagt mye jobb i å få godkjent påbyggingen av utstyr til rørfornying i henhold til gjeldende lover og regler, ifølge Håkon Røstad, teknisk leder i Olimb Rørfornying.

– Fordi påbygget vårt er noe helt nytt, har det vært mange involverte parter i prosessen. Både Volmax, Borge Trykkluftsenter og andre samarbeidspartnere har bistått oss med veiledning underveis, og vi begynner nå å nærme oss mål, forteller han.

Adm. dir. Geir Jensen i Olimb Rørfornying AS foran biogass-tanker til steamgenerator og strømgenerator. (Foto: Olimb Rørfornying AS)

Adm. dir. Geir Jensen i Olimb Rørfornying AS foran biogass-tanker til steamgenerator og strømgenerator. (Foto: Olimb Rørfornying AS)

Nye løsninger for fremtiden

Med rørfornying føres en plastmettet filtforing inn i det gamle avløpsrøret som herdes med varm damp til et nytt rør, uten å grave. Vanligvis er dampkjelen og generatoren drevet av diesel, men på den nye lastebilen vil disse i stedet gå på biogass.

– Ved å bygge om komponenter til å gå på biogass fremfor diesel har Olimb videreutviklet løsninger som finnes i markedet. Biogass-generatorer er for eksempel ikke så vanlig her til lands.

Det forteller Mads Amundsen, daglig leder i Borge Trykkluftsenter, som har levert flere av komponentene for tilleggsutstyret som nå bygges på bilen.

– Dette er et spennende prosjekt som vi tror blir en god og fremtidsrettet løsning. Mennesker vil alltid produsere avfall, og med denne løsningen blir avfallet utnyttet til drivstoff fremfor sendt til forbrenning, sier Amundsen.

Kontinuerlig innovasjon

– Vi jobber kontinuerlig med videreutvikling av våre løsninger for å redusere våre klimagassutslipp. Det var derfor helt naturlig for oss å investere i denne unike lastebilen, slik at vi kan tilby rørfornying som et enda mer miljøvennlig og tidsriktig valg for våre kunder i fremtiden, avslutter adm. dir. Geir Jensen.