Leif Einar Lothe (Lothepus) er kjent av mange fra TV-seriene Fjorden cowboys, Lothepus camping og Farmen kjendis. Nå er han i ferd med å få gjennomført en drøm han har hatt i mange år – å bygge en stavkirke i hjembyen Odda.
På vei over Haukelifjell ringer vi Leif Einar Lothe for å avtale endelig tidspunkt for når vi kan møtes i Odda.
– Nei faen, var det i dag du skulle komme. Jeg må en tur til Sogn med noe TV-innspillingsgreier, men bare ta kontakt med Inger Mari Raaen når du kommer fram. Hun kan fortelle alt du vil vite og så kan vi møtes i ettermiddag når jeg er tilbake i Odda, sier Lothe.
Han forteller at Raaen blant annet er daglig leder i Nå Maskin AS, som eies av Lothe. Et søk på Proff.no viser at hun også er daglig leder av fire andre firmaer som også Lothe er involvert i. Med andre ord en driftig dame.
For sikkerhets skyld ringer vi Raaen da vi nærmer oss Odda. Hun har fått beskjed om at vi er på vei, og sier at det bare er å komme på besøk.
Overskuddsmasser fra smelteverket
Det er nesten umulig å ikke legge merke til anleggsområdet hvor den nye campingen bygges, i hvert fall om du ser til høyre, forbi restene av det gamle smelteverket, når du kommer kjørende inn i Odda sørfra.
Flotte steinmurer i forskjellige nivåer er bygget, og flere er under bygging. Her på berget av overskuddsmasser fra det gamle smelteverket, bygges det som mange mener vil bli Norges råeste campingplass.
Utenfor brakkeanlegget tar Inger Mari Raaen vel imot oss. Vi blir invitert inn på kontoret til prosjektleder Øyvind Andersson i Bygg og Anleggskompetanse AS.
Det er Bygg og Anleggskompetanse som er hovedentreprenør på prosjektet, mens Nå Maskin utfører grunnarbeidene.
Raaen forteller at hun har samarbeidet med Lothe siden 2009. Den gang het firmaet Lothepus AS, men i 2013/14 ble Nå Maskin etablert, og hun har siden den gang vært daglig leder i firmaet.
1100-tallet
Raaen og Andersson forteller om prosjektet med byggingen av campen. Den anlegges på området hvor det i mange år ble deponert masser fra det gamle smelteverket.
Det er allerede stablet mange hundre kvadratmeter med natursteinsmur, og mer skal det bli. Oppe der campen skal anlegges, er det full gang med grunnarbeid og bygging av langhus og teknisk bygg.
– Vi begynte med søknadsprosessen i mai-juni 2022, og siden den gang har det vært fullt kjør, sier Andersson.
Han tar frem tegninger som viser hvordan området skal bli når alt er ferdig. Det skal blant annet bygges stavkirke, langhus, 12 hytter, bobilparkering, lekeplass og gapahuk.
– Det er Leif Einar som kom med ideen, og han har stått skikkelig på for å få den realisert, sier Raaen. Hun forteller at de i første omgang fikk avslag på søknaden om å bygge stavkirke på campen, men etter at Lothe kunne bevise at det hadde stått en stavkirke i Odda frem til begynnelsen på 1100-tallet, snudde Statsforvalteren, og godkjente søknaden.
Lothe har hatt så tro på prosjektet at han allerede i 2021 begynte med grunnarbeidene på området. Den gang uten en eneste godkjenning på plass.
– Leif Einar har alltid hatt en sterk interesse for stavkirker og historiske begivenheter. Lysten til å bygge en stavkirke har alltid vært der, og nå er han i full gang med å realisere prosjektet, sier Raaen.
Bygger for fremtiden
Langhuset får en grunnflate på 850 kvadratmeter, blir 10 meter høyt og skal inneholde restaurant, en hev-senk-scene for bruk til konserter m.m., og får en kapasitet på ca. 250 personer.
Stavkirken bygges i forlengelse av langhuset, blir 16 meter høy og skal fungere som resepsjon.
– Vi bygger i henhold til TEK17-kravene og dette kommer til å bli den første stavkirken som blir energimerket, sier Andersson.
Alle byggene får vannbåren varme fra energibrønner på området. Alle byggene får torvtak, bortsett fra langhuset og stavkirken, som får trekledning på taket. Det blir kjørefast plen på nesten hele området, bortsett fra kjøreveien som får asfalt, og det legges opp til belysning som skal gi så lite lysforurensing som mulig.
– Vi bygger for fremtiden. Dette skal holde i 70 til 100 år. I tillegg til alle bygningene skal det anlegges en 400 kvadratmeter stor lekeplass, og det blir ladestasjoner for el-biler, sier Andersson.
Kortreist stein
Etter en stund på kontoret til Andersson tar vi oss en tur rundt på anlegget.
Her møter vi Kristoffer Åkre, fra K. Åkre Maskin AS, som er i full gang med å bygge nok en natursteinsmur på anlegget.
– Så langt har jeg vel bygget ca. 2500 kvadratmeter steinmur og det er fortsatt en del igjen. Jeg skulle opprinnelig være her i to måneder, nå er det blitt ett år og to måneder, sier Åkre med et smil.
Åkre driver eget selskap, og til jobben i Odda bruker han en 2022-modell Volvo EC235EL, utstyrt med skuff med klype.
– Korthekk er veldig greit når en jobber langs vei og andre trange steder, sier Åkre.
Han snakker av erfaring etter å ha bygget natursteinsmurer i regi av eget selskap i 12 år, og før det flere år hos E. Opedal & sønner AS. Åkre forteller at steinen han bruker er industristein fra Hardangerskifer AS i Jondal.
– Det ble kjørt inn et stort lager med stein før jeg begynte, og nå kommer det ett til to vogntog med stein hver dag, sier han, og forteller at det i tillegg er brukt håndhogget granitt fra Tyssedal som kantstein rundt hele campingen.
I tillegg til Åkre er også Eirik Sæbø Nilsen hos Bromle Maskin AS med på byggingen av natursteinsmurerne.
Går godt til slutt
Vi har ikke tilbrakt lang tid på anleggsområdet før telefonen ringer. Det er Lothe som kan fortelle at han er tilbake i Odda.
Straks etter kommer han og kollega Martin Heggøy kjørende inn på anlegget.
– Vi har vært hos Vestlandske Limtreindustri i Holmefjord i Bjørnafjorden kommune for å planlegge utskjæringene som skal på stavkirka, sier Lothe.
Han viser oss en liten modell av et dragehode som han har fått med seg.
– Det blir totalt 12 dragehoder på stavkirka, og hver av dem er 2,5 meter lange. Det blir helt rått, sier han.
I tillegg til dyktige kollegaer, forteller Lothe at han også har med gode investorer på laget, for å få realisert det han omtaler som Norges råeste bobilcamp.
– Jeg fikk ideen for om lag tre år siden, men hvis jeg ikke hadde kjent historien om at det har vært stavkirke i Odda tidligere, hadde jeg aldri fått det gjennom hos fylket, sier han.
– Det går godt til slutt, så lenge vi ikke gir oss, sier Leif Einar Lothe med et smil.