Grønn batterimaskin gjenvinner el-kabler

I vel fire måneder har den norske Sennebogen-importøren Volvo Maskin, hatt en batterielektrisk Sennebogen 817E ute på demo. Nylig ble den testet av maskinførerne hos Norges største leverandør av kobbergranulat, Zirq Solutions på Revetal i Vestfold.

Vi stiftet bekjentskap med Sennebogen-maskinen under fjorårets Bauma i München. Der ble både 18-tonneren 817E og 30-tonneren 825E vist frem. Det ble da sagt at 817E skulle leveres til Norge på slutten av året, og så skulle den ut på turné store deler av 2023.

Den batterielektriske materialhåndteringsmaskinen er ifølge Sennebogen, utviklet for bruk i gjenvinningsbransjen.

Annonse

Maskinen veier ca. 18 tonn, har en rekkevidde på ni meter, el-motor som yter 75 kW, batterikapasiteten er på 252 kWh og den er utstyrt med en 44 kW on-board-lader.

Batterikapasiteten skal holde til fem til sju timers bruk, og batteriet lades via en 63 A CCE-kontakt (400 v/50 Hz). Maskinen kan brukes når den er tilkoblet strømnettet, og da vil batteriet lades samtidig.

Maskinfører Christian Gjengaar

Maskinfører Christian Gjengaar og kollegaene hadde testet maskinen i ett døgn, og førsteinntrykket var positivt. – Den har raskere respons enn dieselmaskinen jeg kjører til vanlig, og det er enkelt å legge inn brukerprofiler, sier Gjengaar. (Foto: Njål Hagen)

Ledende aktør

Da vi besøker Zirg Solutions’ anlegg på Revetal, i Tønsberg kommune, har maskinfører Christian Gjengaar og kollegaene fått testet maskinen i ett døgn. Den har blitt brukt til å mate kverna som tygger opp elektriske kabler.

Zirq Solutions, som er en del av Norsk Gjenvinning-konsernet, ble etablert i 2021 og er bygget opp rundt KMT Gjenvinning og Norsk Gjenvinning.

KMT ble grunnlagt i 2013 og utviklet seg til å bli en ledende nordisk aktør innenfor gjenvinning av kabler og trafoer. Fra 2018 var Norsk Gjenvinning-konsernet majoritetseier i KMT, og i 2021 ble eierskapet flyttet fra KMT Gjenvinning til Zirq Solutions AS.

Selskapet har i tillegg til kabelgjenvinnings-virksomheten på Revetal, en virksomhet innenfor gjenvinning av medisinsk avfall – Zirq Medical AS, som har hovedkontor i Danmark.

Zirg Solutions’ anlegg på Revetal

Den batterielektriske Sennebogen 817E kom til Norge rundt nyttår, og har siden hvert på demo på forskjellige steder. Henrik Sørensen, vedlikeholdssjef hos Zirq Cabels AS (t.h.), forteller at selskapet skal investere i utslippsfrie maskiner, og at det passet bra at Knut Grepperud, produktsjef Sennebogen hos Volvo Maskin (midten), og Nils Kristian Hjelmtvedt, distriktssjef for Volvo Maskin i Vestfold, hadde tatt med maskinen til anlegget på Revetal. (Foto: Njål Hagen)

Store mengder kobber

De senere årene har selskapet investert betydelig i anlegget på Revetal, hvor det gjenvinnes store mengder kabler og trafoer.

– Vi er Norges største kobberleverandør, og i 2022 kvernet vi ca. 20 000 tonn her på anlegget, sier Henrik Sørensen, vedlikeholdssjef hos Zirq Cabels AS.

Vi møter han, Knut Grepperud, produktsjef Sennebogen hos Volvo Maskin, og Nils Kristian Hjelmtvedt, distriktssjef for Volvo Maskin i Vestfold, etter at Sennebogen-maskinen har håndtert noen tonn med kobberkabel.

Sørensen forteller at ikke alle 20 000 tonnene de kvernet i fjor var kobber.

– I tillegg til kobber er det også store mengder plast og aluminium, sier han, og forklarer oss prosessen.

kabler

Zirq Cabels AS tar imot kabler i alle størrelser og maler dem opp til granulat. I fjor ble flere tusen tonn kobbergranulat produsert ved anlegget. (Foto: Njål Hagen)

Kabler og trafoer blir levert inn på anlegget. Dette blir så sortert, før det fraktes inn i hallen hvor «grov-kverna» står. Det er her Sennebogen-maskinen blir brukt. Den laster kablene opp i kverna, som «tygger» kablene opp i småbiter. Disse fraktes så videre med hjullaster til neste kvern, som tygger det ned til enda mindre fraksjoner (granulat).

Til slutt ender kobber, aluminium og plast opp i sorteringsanlegget hvor de separeres og havner i hver sin bigbag.

Sekkene sendes så til kunder som bearbeider materialene videre for å bli gjenbrukt i nye produkter. I fjor ble flere tusen tonn kobbergranulat produsert ved anlegget.

kobbergranulat

Her er kobbergranulatet skilt ut fra de andre fraksjonene, og klart til å leveres til kunde for gjenbruk i nye produkter. Zirq Cabels AS er Norges største leverandør av kobbergranulat. (Foto: Njål Hagen)