Elektriske Ford F-150 Lightning skal selges i Norge

Som det første landet utenfor Nord-Amerika vil Ford fra 20. april åpne for norske bestillinger av den 5-seters elektriske pickupen Ford F-150 Lightning. Det ble annonsert under en internasjonal pressekonferanse som ble avholdt i Oslo i dag.

F-150 Lightning – den helelektriske nye varianten av det som er USAs mest solgte bilmodell de siste 46 årene – har ifølge Ford fått en overveldende mottakelse. Mer enn 250 000 amerikanere har bestilt den elektriske pickupen.

Ford opplyser at et begrenset antall kunder i Norge, som første land utenfor Nord-Amerika, vil få mulighet til å bestille F-150 Lightning. Leveransene til norske kunder planlegges å starte allerede i slutten av 2023, og siden produksjonen økes betydelig vil ikke dette påvirke leveringstiden for kundene i Nord-Amerika.

Annonse

– Dette er den viktigste modellen for Ford på det amerikanske markedet siden T-Forden snudde opp ned på bilindustrien globalt for snart 120 år siden. Nå gjør Ford F-150 Lightning det samme i den nye elektrifiserte tidsalderen. Siden den ble avduket i USA har vi hatt en helt enorm interesse for denne 5-seters helelektriske pickupen i Norge og i løpet av mine 25 år i Ford har jeg aldri opplevd maken! Det er ingen tvil om at denne særdeles romslige pickupen, med sin gode rekkevidde og fremkommelighet, store lagringskapasitet inkludert en 400 liters drenerbar frunk og enorme trekkraft appellerer til et bredere spekter av kunder enn de fleste biler på markedet. Når vi nå får mulighet til å tilby F-150 Lightning i Norge sier det alt om Norges posisjon som elbilland nummer 1 i verden, og den enorme interessen det har vært for å få den hit. Det er bilhistorisk sus over det som nå skjer, sier administrerende direktør i Ford Motor Norge Per Gunnar Berg, i en pressemelding.

På grunn av den store etterspørselen har Ford i flere omganger økt produksjonen betydelig. Allerede fra høsten av skal det etter planen årlig produseres hele 150 000 F-150 Lightning ved Rogue Electric Vehicle Center i Dearborn, USA.

administrerende direktør i Ford Motor Norge Per Gunnar Berg.

Under panseret – som kan åpnes elektrisk – er det en drenerbar Mega-Frunk på 400 liter hvor du kan frakte mer enn 180 kilo. – Vi gleder oss stort over nå å kunne tilby denne som første land utenfor Nord-Amerika, sier administrerende direktør i Ford Motor Norge Per Gunnar Berg. (Foto: Ford)

5 seter, 452 HK og høyt utstyrsnivå som standard

Nye F-150 Lightning er en stor og romslig pickup for fem personer. Den er 5,91 meter lang, 2,44 meter bred og 1,99 meter høy.

Versjonen som lanseres i Norge gjør det svært enkelt å velge – alle bilene er helt like og i samme farge. Dette er en 5-seters Lariat Launch Edition i fargen Antimatter Blue Metallic. Den kommer med et Standard Range-batteri på 98 kW utnyttbar energi, har 452 HK og et maksimalt dreiemoment på 1050 Nm. 0 – 100 km/t skal gå unna på under 5 sekunder.

Den har nyttelastkapasitet på 805 kg og maksimal hengervektkapasitet på 3492 kg.

Rekkevidden til den nye norgesklare elektriske pickupen er i henhold til den amerikanske EPA-målemetoden 240 miles, eller 386 km. EPA-målemetoden er en annen målemetode enn WLTP som benyttes i Norge og resten av Europa. WLTP-rekkevidde blir tilgjengelig på et senere tidspunkt.

F-150 Lightnings litium-ion batteri kan lades fra 15 til 80 prosent på 39 minutter med en 150 kW DC hurtiglader.

Estimert veiledende pris på den meget godt utstyrte Lariat Launch Edition vil være 1 183 000 kroner. Ifølge Ford vil prisen kunne gå noe ned når de har full oversikt over kostnadene for å konvertere bilen til norske standarder. Endelig pris vil være avklart før kundene skriver kontrakt. Potensielle kunder kan allerede nå gå inn på ford.no og melde sin interesse for å kjøpe pickupen.

Uavhengig bakhjulsoppheng og firehjulstrekk

Med firehjulstrekk som standard, første F-150 med uavhengig bakhjulsoppheng, og et lavt tyngdepunkt, skal kjøreegenskapene og fremkommeligheten til F-150 Lightning være svært gode – om det er på våte veier, snø, sand eller om den kjøres på landeveien. Den kommer også med fire forskjellige kjøremoduser som automatisk optimaliserer den for forskjellige kjørescenarioer: Normal, Sport, Off-road og Tauing.

Understellet er forsterket med metallplater for å beskytte batteri og motor i tøft terreng. Batterikassen er vanntett og beskyttet av et støtabsorberende materiale.

F-150 Lightning er en 5-seters helelektrisk familiebil i tillegg til at den er utviklet for å være en tøff arbeidshest. (Foto: Ford)

F-150 Lightning er en 5-seters helelektrisk familiebil i tillegg til at den er utviklet for å være en tøff arbeidshest. (Foto: Ford)

Nytt infotainmentsystem og premium lydanlegg

Nye F-150 Lightning kommer med Fords nye SYNC4 infotainmentsystem og en 15,5 tommers stor berøringsskjerm. Fra denne kan du blant annet få full oversikt over hvor mye vekt du til enhver tid har på lasteplanet med «On-board-Scales». Med Pro Trailer Backup-assistenten blir også rygging med tilhenger langt enklere da du kan overvåke ryggingen fra SYNC-skjermen, og manøvrere bil og henger ved hjelp av et eget roteringshjul.

SYNC4 gir deg trådløs tilgang til Apple CarPlay og Android Auto. Et 12 tommers heldigitalt instrumentpanel er også med på å heve den digitale opplevelsen i pickupen.

Den norske varianten kommer med 10-veis elektrisk justerbart førersete, og både varme og kjøling i forsetene. F-150 Lightning kommer også med et B&O Premium Sound lydanlegg med 8 høyttalere og en subwoofer som standard.

Egen strømkilde og 400 liter Mega-Frunk

Med Pro Power Ombord, kan F-150 Lightning-eiere bruke bilens batteri som strømkilde for å gi strøm til verktøy eller andre elektriske produkter, med inntil 2,3 kW (2300 W).

Under panseret – som kan åpnes elektrisk – er det en drenerbar Mega-Frunk på 400 liter hvor du kan frakte mer enn 180 kilo. Det vanntette rommet er svært praktisk – både for jobb og fritid.

Stor interesse og begrenset tilgang

På ford.no er det nå åpnet for norske kunder som ønsker å melde sin interesse for å kjøpe den helelektriske pickupen. Siden antallet F-150 Lightning som kommer til Norge er begrenset, og etterspørselen forventes å bli høyere enn tilgangen, har Ford Motor Norge satt opp en søknadsprosess for kunder som er interessert i å kjøpe den helelektriske pickupen.

– F-150 Lightning representerer noe helt nytt i pickupsegmentet. Dette er en 5-seters helelektrisk familiebil som samtidig er svært praktisk og ekstremt romslig – i tillegg til at den er utviklet for å være en tøff arbeidshest. Dette er en unik kombinasjon som er etterlyst, både av de flere hundre tusen amerikanerne som allerede har bestilt den, men også de tusenvis av nordmenn som har vist sin interesse. Vi gleder oss stort over nå å kunne tilby denne som første land utenfor Nord-Amerika, sier administrerende direktør i Ford Motor Norge Per Gunnar Berg.