Vellykket snøskredaksjon ved E8

Statens vegvesen fikk ned et solid flakskred i Henrikstinden ved E8 i Lavangsdalen. Nå skal skredfaren i området være vesentlig redusert.

Onsdag 4. januar ble E8 ved Hestvollan stengt i en halv time mens veivesenets snøskredteam brukte helikopter og trykkluftkanon (Daisybell) mot snømassene som hadde bygd seg opp under Henrikstiden.

Målet var å utløse snøen før den kom ned av seg selv. Hovedhensikten med aksjonen var å sikre anleggsarbeiderne ved Hestvollan og trafikantene på E8, skriver Statens vegvesen i en melding.

Annonse

Mye av snøen under tinden var ikke til å rikke, men etter å ha avfyrt et trettitalls trykkbølger løsnet et om lag 50 meter bredt flakskred fra ca. 1000 meter høyde.

Skredet fikk stor hastighet og rensket godt helt ned til skredvollen ved E8 og anleggsområdet på Hestvollan.

Snøskredteamet: Fra venstre, Johan Kristofers, skredsakkyndig, Statens vegvesen. Marius Akerholt, pilot, Helitrans AS. Ole-André Helgaas, skredsakkyndig, Statens vegvesen. (Foto: Statens vegvesen)

Se video av kontrollert utløst snøskred fra 1000 meteres høyde.

Aktiv forebygging

Skredsakkyndig i Statens vegvesen, Ole-André Helgaas forteller at det var perfekte vær- og flyforhold for en slik operasjon med helikopter. Han er godt fornøyd med resultatet.

– Dette er aktiv forebygging. Vi har oppnådd vesentlig redusert skredfare for anleggsarbeiderne og trafikantene på E8 akkurat i dette området. Den reduserte skredfaren vil også kunne vare en stund ut ifra prognosen om kaldt og stabilt vær.

Helgaas ber likevel folk som skal ut fjellet om å følge med på snøskredvarslene til varsom.no.

– Det at vi fikk utløst et flakskred av denne størrelsen i dag viser at vi i fjellet har et såkalt vedvarende svakt lag nede i snøen. Det øker faren for å utløse snøskred om en fredes på ugunstige steder i terrenget, sier han.

Skredutløser: Teamet gjør klar trykkluftkanonen (Daisybell) før aksjonen i Henrikstinden. (Foto: Statens vegvesen)