Inviterer til VA-dagene for tredje gang

En årviss VA-konferanse bygger fotfeste. I april inviterer Saint-Gobain PAM Norge AS til VA-dagene for tredje gang, og øker samtidig fra én til to dager. På programmet står blant annet gjenbruk av masser, miljø, sikkerhet og erfaringer fra flere store VA-prosjekter.

Noen hovedpunkter på programmet:

  • Gjenbruk av masser i grøft – bærekraftig massehåndtering
  • Store VA-prosjekter – store dimensjoner
  • Tøffe tider – påvirker marked, forsyning og sikkerhet

Rett etter påske 2023

Konferansen går av stabelen i uka rett etter påske – 12. og 13. april. Denne gang med enda større bredde i både tid og tema, ifølge en pressemelding fra arrangøren PAM Norge AS. De foregående VA-dagene var på én dag, men nå er altså programmet økt til to dager.

Annonse

– Vi åpnet for påmelding fra 1. desember, og det meste av programmet er klart. Temaene er klare, og vi venter å ha de siste navnene på innledere klare innen jul. Vi har fått med oss dyktige og formidlingssterke innledere med solide kunnskaper på sine områder. Dette er et program vi er fryktelig stolte over å invitere folk til, sier salgsdirektør Roger Sønsteby i Saint-Gobain PAM Norge AS i pressemeldingen.

VA-dagene 2023 – by PAM

Første dag av konferansen handler mye om masser og miljø, med gjenbruk og bærekraftig masseforvaltning som hovedspor. Konferansen åpner med presentasjon av en nyhet som kan få stor betydning for alle som prosjekterer og utfører VA-grøfter:

– Norconsult har på oppdrag fra PAM Norge tatt fram en modell for å visualisere mulighetene i gjenbruk av stedlige masser. Det kan potensielt gi store reduksjoner i både CO2-utslipp og kostnader. På VA-dagene skal dette verktøyet presenteres grundig, sier Sønsteby.

PAM Norge fikk gode tilbakemeldinger på VA-dagen 2022 (bildet). I 2023 er arrangementet utvidet til to dager. (Foto: PAM Norge)

Masser, miljø og omfylling

To store kommuner skal dele sine erfaringer med konkrete tiltak for miljøvennlig masseforvaltning i prosjekter:

Miljørådgiver Synne Sidenius i Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune (VAV) vil dele av deres erfaringer med kravstilling til miljøvennlig massehåndtering, og hvilke resultater det har gitt. Hun vil også gi et innblikk i VAVs veileder for gjenbruk av stedlige masser.

Prosjektdirektør Tore Gulli i Bærum kommune skal fortelle om Bærum Ressursbank, et markedssystem som gjør det enklere å utnytte overskuddsmasser lokalt. Enklere, tettere og smartere samarbeid mellom bransjeaktører gir gode forutsetninger for et effektivt marked. Resultat: Bedre utnyttelse av masser, mindre nyproduksjon, mer effektiv transport og mindre tomkjøring.

Ulike rørmaterialer har ulike egenskaper, og tillater forskjellige omfyllingsmasser.

Basal skal på VA-dagene vise et beregningsprogram som sammenligner kostnader ved forskjellig grøfteoppbygging og gjenbruk av masser i ettrørsgrøfter.

Programmet

Hele programmet og påmelding er tilgjengelig på konferansesiden til VA-dagene: https://vakonferanse.no