Ivrige lærlinger hos Eksplosivhund.no

Fagopplæring som hundefører er et nytt tilbud, og den første lærebedriften i det nye faget holder til på Løten, i Innlandet, og har hele fire lærlinger.

Anleggsmaskinen har tidligere vært med Eksplosivhund.no ut på oppdrag, hvor de med spesialtrente hunder finner sprengstoffrester og forsagere på norske anlegg. Vi har latt oss imponere over samspillet mellom hundefører og hund. Det er ingen tvil om at det ligger mange timer med trening bak, både for hund og fører, for å spore opp og kartlegge potensielle dødsfarer for ansatte ute på anleggene.

Første i Norge

De fleste av de 14 ansatte i Eksplosivhund har bakgrunn fra forsvaret, og tidligere deltatt på oppdrag både i og utenfor Norges grenser. Nå er selskapet godkjent opplæringsbedrift i dyrefag, og allerede første år var det stor pågang fra elever som har gått Vg1 naturbruk og Vg2 heste- og dyrefag.

Annonse

– Nå har vi fått en unik mulighet til å rekruttere hundeførere fra det sivile, sier Vegar Falsten, daglig leder i Eksplosivhund.no AS.

Han forteller at de har jobbet hardt de to siste årene for å få på plass en fagopplæring som hundefører.

– Dette er helt nytt i år og våre fire lærlinger blir de første i Norge med fagbrev i dyrefag med spesialisering i hund, sier Falsten, da vi møter han og lærlingene ved selskapets treningsområde på en gård på Løten.

Sara Muldsvor trener hunden i å finne små mengder sprengstoff som Karoline Solstad legger ut. (Foto: Njål Hagen)

Stor hundeinteresse

De fire lærlingene, Madelen Småland Teigland, Alexandra Johnsgård Nakken, Sara Muldsvor og Hanna Reigstad, er alle fra Vestlandet og har flyttet hjemmefra for å gå to år i læra hos Eksplosivhund. Her skal de lære mer om dyrevelferd og dyrehelse, og selvfølgelig hvordan bli hundefører.

– Jeg har alltid hatt stor interesse for hund, det er min store lidenskap, og jeg er takknemlig for å kunne jobbe med det jeg brenner for, sier Madelen Småland Teigland.

– Det gjør det lettere å fullføre noe man trives med og brenner for, følger Alexandra Johnsgård Nakken opp med.

– Nå kan vi gjøre hundeinteressen vår om fra å bare være en hobby til å bli en jobb, understreker Sara Muldsvor.

– Ved å ta utdannelse innen tjenestehund kan man bidra til å gjøre en forskjell, forteller Hanna Reigstad.

Det er en engasjert gruppe med lærlinger som møter oss på pauserommet i treningssenteret.

De fire lærlingene var ferdig med Vg2 ved Stend vgs. i Fana, sør for Bergen, i våres og har nå vært to uker på Løten. De forteller at tre fjerdedeler av klassen søkte om lærlingeplass hos Eksplosivhund, og at de er heldige som fikk plass.

Over snittet ivrige

Alle fire synes det var litt tøft å flytte så langt hjemmefra, men de har med egne hunder som de følger opp på fritiden, og som gjør at hjemlengselen ikke blir for sterk. Når de er på jobb er det hundene til Eksplosivhund som får all oppmerksomhet.

– De er godt over snittet ivrige og vi må nesten jage dem hjem til hybelen når arbeidsdagen er over, sier Falsten om de unge lærlingene.

Han forteller at driften til Eksplosivhund dekker alle deler av læreplanen i dyrefaget og at de fire blir utdannet som hundeførere. Nå i starten deltar lærlingene i det daglige arbeidet ved treningssenteret, og de vil etter hvert bli tatt med på oppdrag. Harald Fagerheim, med tidligere ansvar for all bergsprengning og utdanning i Statens vegvesen, er mentor for lærlingene på anlegg, og lærer dem om bergsprengerens fagområde, samt utdanning på lover og regler innenfor byggherreforskriften og eksplosivforskriften.

Eksplosivhund.no er første bedrift i Norge som er godkjent som lærebedrift dyrefag med spesialisering i hund. Bak fra venstre: Karoline Solstad, Sara Muldsvor og Harald Fagerheim. Foran fra venstre: Alexandra Johnsgård Nakken og Vegar Falsten. To av lærlingene, Madelen Småland Teigland og Hanna Reigstad, var opptatt og hadde ikke tid til å bli med på bilde. (Foto: Njål Hagen)

HMS-tiltak

Eksplosivhund ble etablert i 2019, og har allerede 14 ansatte, pluss de fire lærlingene, og 15 egne hunder.

– Alle hunder og hundeførere har samme grunntrening. Det er veldig stor variasjon i lukt av de forskjellige typer sprengstoff, og hver hund har ti forskjellige lukter de er trent opp på, sier Falsten.

Han forteller at det tar 1,5 år å utdanne en hund, og på spørsmål om hvilke raser som passer best, svarer han at det er individet og ikke rasen som er viktigst, men at de har flere belgiske fårehunder blant sporhundene.

– Vi bruker i tillegg tre-fire måneder på at hundene skal bli operative ute på anlegg. Hundene er med ut for å tilegne seg erfaringer på sprengstoff fra 1940 og til dags dato, sier Falsten.

Uten erfaring fra alle oppdragene vil ikke hundene være særlig operative. Det er nærmest umulig å tilegne seg denne kunnskapen uten referanser fra mange oppdrag og mye reelle funn.

– Det er derfor et vanskelig fagfelt å være operativ i hvis man ikke har masse oppdrag. En hund uten erfaring vil være en stor risiko, kontra en erfaren hund, som er et av anleggsbransjens beste HMS tiltak, sier han.

Militær bakgrunn

Vegar Falsten har, som flere av de ansatte i selskapet, bakgrunn fra forsvaret, og han var hundefører i mange år før han valgte å starte opp for seg selv.

– I 2021 fant vi over 500 kilo dynamitt ved hjelp av hundene, sier han, og forteller at de enkelte dager finner mer sprengstoff ute på anleggene enn de fant i løpet av et helt år i forsvaret.

Det forteller det meste om viktigheten av arbeidet de gjør. Falsten er klar over at lærlingene han tar inn, en dag i fremtiden kan bli konkurrenter.

– Det er et stort behov for våre tjenester og det er til det beste for sikkerheten for anleggsarbeidere at så mange forsagere som mulig blir oppdaget, sier Vegar Falsten.

Så om noen av lærlingene begynner for seg selv og blir konkurrenter til hans eget selskap, er det noe han absolutt ikke frykter, men heller heier frem.