Sven Dahle (23) bestemte seg tidlig for å bli maskinfører. Nå har han etablert eget firma, kjøpt ny hjulgraver og har et fjøs fullt av storfe for kjøttproduksjon.
– Jeg har alltid hatt interessen for maskiner, og da jeg var liten satt jeg på med maskiner så ofte jeg hadde mulighet. Jeg tilbragte mye tid i en Åkerman, der var det god plass til å stå mellom førerstolen og bakveggen, og da jeg ble trøtt la jeg med ned og sov, sier Sven Dahle.
Vi møter han i fjøset som er bygget ikke langt fra barndomshjemmet, vest for Tau sentrum i Ryfylke, i Rogaland. I fjøset, som har vært i drift siden 2018, er det ca. 40 storfe og her driver han kun med kjøttproduksjon.
– Biffavdelingen er til venstre og damene til høyre, forteller Sven, og viser oss innover i fjøset. Av de totalt ca. 70 dyrene er 15 kyr og for tiden seks kalver, men flere er på vei.
Eget aksjeselskap
Sven flyttet ut av barndomshjemmet for en stund siden og har kjøpt seg leilighet i Tau, men før han kjøpte denne gikk han to år på bygg- og anleggsteknikk på Os videregående skole. Da han var ferdig der begynte han som lærling hos maskinentreprenøren Fiskå Maskin AS. Selskapet holder til i Tau og har et 40-talls ansatte. Her tok han fagprøven og var i firmaet i fire år.
– Veldig greie folk hos Fiskå Maskin og det var veldig kjekt å være der, sier Sven. Mye av arbeidet bestod av opparbeidelse av tomter, veiarbeid og grøftegraving.
For vel et år siden registrerte han Dahle Maskin som aksjeselskap, og har siden det vært innleid som underentreprenør hos Fiskå Maskin.
– Fordelen med å drive for meg selv er at jeg kan styre mye av arbeidstiden selv, spesielt er dette en stor fordel opp mot gårdsdriften, sier Sven.
Han forteller at under våronna blir det litt mindre tid til anleggsmaskinkjøring. For i tillegg til kjøttproduksjon, har han også grasproduksjon. Dette for å få mat til dyra.
Hjulgraver som gjelder
Siden han registrerte aksjeselskapet i fjor har han leid en gammel Volvo 160D hjulgraver. Denne har han brukt til mange oppdrag, men nå ser han frem til å få ny maskin.
– Jeg bestilte ny Volvo-graver i fjor høst. Nå er det heldigvis bare noen uker til jeg får den nye hjulgraveren, sier Sven. Maskinen han har ventet snart et år på er en Volvo EWR150E.
– Det er hjulgraver som er gravemaskin. Beltegraver er for enkelt. Og det må selvfølgelig være Volvo, som er det beste innen hjulgravere, smiler Sven.
Han forteller at det var hjulgraver han stort sett kjørte i Fiskå Maskin og han lærte seg fort å like denne maskintypen.
– Det er enkelt å forflytte seg med hjulgraveren og så har man med seg «alt» på tilhengeren, sier Sven.
Den nye Volvo-graveren er for øvrig bestilt med mye utstyr, som blant annet automatisk nav-brems, spakstyring, vektsystem, Dig Assist, Steelwrist X20 (tiltrotator), hengerfeste og Foss-Eik 6-tonns tilhenger. I tillegg har Sven bestemt seg for at maskinen skal få et lag klarlakk før den leveres.
Han forteller at når han nå skal kjøpe sin første hjulmaskin, så vil han ha den så optimal som mulig for å få en maskin som kan brukes til «alt».
Slåss for Fendt
– Jeg har alltid synes det har vært kjekt med maskiner, og kombinasjonen anleggsbransjen og bondeyrket er en fin kombinasjon, sier Sven.
Når det gjelder maskiner for de to bransjene så er det ifølge han kun to merker som gjelder – Volvo og Fendt. Gleden ble derfor stor da det igjen ble innkjøpt Fendt for bruk i gårdsdriften.
Dette med Svens interesse for Fendt fikk vi et hint om før vårt besøk hos han. Faren, Lars, fortalte at da Sven gikk på barneskolen fikk de melding fra skolen om at Sven stadig var i heftige krangler med en annen gutt. Dette overrasket foreldrene, for Sven var en rolig unge som aldri hadde vist noen tegn til å være hissig. Da Sven ble konfrontert med dette, var svaret at han andre gutten hadde sagt at Fendt var en dårlig traktor. Ingen tvil om hvilket traktormerke som var Svens favoritt.
Ungt MEF-medlem
Selv om det bare er litt over ett år siden Sven registrerte firmaet som aksjeselskap, ble firmaet etablert i 2018, og han meldte seg inn i Maskinentreprenørenes Forbund (MEF) i oktober 2020.
– Jeg har tatt mange kurs gjennom MEF og det har vært veldig enkelt å ta dem nå i koronatiden, sier Sven, og sikter til at kursene har vært nettbaserte.
Blant kursene han har tatt er HMS for ledere, Plan- og bygningsloven og Arbeidsvarsling Håndbok N301. I tillegg har han tatt ADK-kurs og har Sentral godkjenning.
Sven forteller at han har hatt veldig bra oppfølging fra MEF hele tiden, ikke minst fra Marie Oftedal som er regionsjef for region Sørvest.
– Jeg har kjent Sven siden han var konfirmant, og han har alltid vært interessert i anleggsbransjen, sier Marie Oftedal, da vi prater med henne i etterkant av besøket hos Sven.
Hun forteller at det er viktig at MEF er et trygghetsapparat for unge som tør å satse på anleggsbransjen, og at de strekker seg litt ekstra for å følge opp disse.