Norges beste lassbærerkjørere

En av de store attraksjonene under Hurdagene, er NM i lassbærerkjøring. Lørdag 17. september ble norgesmesteren kåret – både blant lærlinger og profesjonelle.

NM i lassbærerkjøring gikk av stabelen på Hurdagene, lørdag 17. september. (Foto: Runar F. Daler)

Konkurransen ble gjennomført med to identiske og kalibrerte Komatsu 875 lassbærere, hvor to og to førere parallellkjørte på tid og presisjon. Banen besto av fem ulike poster med blant annet lasting av stokker, presisjonskjøring og tårnstabling av kubber.

Åtte lærlinger, og like mange profesjonelle skogsmaskinførere, deltok i konkurransen. De kjempet om heder og ære, og premier på henholdsvis 5000 kroner, 3000 kroner og 2000 kroner for de tre beste lærlingene, mens de to beste profesjonelle fikk henholdsvis 5000 og 3000 kroner.

Annonse

Det var en jevn og spennende konkurranse, og nivået var svært høyt. (Foto: Runar F. Daler)

Høyt nivå

– Det har vært en jevn og spennende konkurranse her i dag, med svært høyt nivå på kjøringen! Selv lærlingene er utrolig dyktige. De er jo nesten like gode som proffene, sier en tydelig imponert Bjørn Lauritzen. Han er fagsjef i Maskinentreprenørenes Forbund (MEF) avd. Skog og ansvarlig for gjennomføringen av lassbærerkonkurransen.

– Derfor har vi også lagt inn litt vanskelige øvelser, for å skille klinten fra hveten, forteller han.

Odd Steffen Kjensrud (18), fra Hedalen i Valdres, var den aller beste lærlingen. (Foto: Runar F. Daler)

Skal feire med øl

Aller best blant lærlingene var Odd Steffen Kjensrud (18) fra Hedalen i Valdres. Han begynte som lærling hos Valdres Skog i august i år. Vi gratulerer den nybakte norgesmesteren med seieren.

– Jo, takk, svarer han med et smil.

– Hva var det vanskeligste under konkurransen?

– Å holde hodet kaldt! Jeg var nok litt heldig i dag som klarte å beholde roen.

– Hva skal du bruke premiepengene på?

– Nei, øl kanskje? Dette må jo feires, humrer han.

De to beste proffene: Kristian Ryntveit (første plass – til høyre) og Simen Sletten Nilsen. (Foto: Runar F. Daler)

– Fort gjort å drite seg ut

Blant de profesjonelle lassbærerkjørerne var det Kristian Ryntveit (32) som stakk av med den gjeveste plasseringen. Han jobber til daglig for Tveitan & Bang Tynningslag, hvor han begynte i august i år, men han har også vært lærling i bedriften. Han kjører nå en John Deere-lassbærer til daglig, men han har kjørt Komatsu i åtte år tidligere.

– Gratulerer så mye!

– Takk, takk.

– Hva var det vanskeligste under konkurransen?

– Det var kubbestablinga, sier han uten betenkningstid.

– Det går en del tid med på det, og det er fort gjort å drite seg ut om man ikke stabler riktig, sier han.

Proff-vinneren Kristian Ryntveit, kom på fjerde plass under tilsvarende konkurranse i 2016, og var tydelig fornøyd med å vinne i år. (Foto: Runar F. Daler)

Med på heve statusen for bransjen

Torfinn Kringlebotn, som jobber for Skogkurs, var speaker i konkurransen. Han har vært med å arrangere alle norgesmesterskapene i lassbærerkjøring; fra det første i 2008, og deretter i 2012, 2016 og nå i 2022.

– Konkurranser som denne er med på å heve statusen for bransjen og yrket, sier han.

– Det er jo så viktig å rekruttere ungdom til denne bransjen, og dette er med på å løfte bransjen fram og gjøre den mer attraktiv.

Konkurranser som denne er med på å heve statusen for bransjen og yrket, sier Torfinn Kringlebotn, som var speaker under norgesmesterskapet. (Foto: Runar F. Daler)

Stolthet til næringa

Administrerende direktør i MEF, Julie Brodtkorb, sto for den høytidelige premieutdelingen, og også hun trakk fram viktigheten av arrangementet.

– Jeg er mektig imponert over det jeg har sett her i dag, sa hun til deltakerne.

– Når jeg går rundt her merker den stoltheten dere har til denne næringa. Og denne typen arrangementer er enormt viktig i den forbindelse. Snakk varmt om det dere driver med og om næringa deres! For vi trenger mange flere unge som gjør akkurat det dere har gjort. Nemlig å velge en bærekraftig næring hvor det trengs arbeidskraft. Det ser også ut som om dere har det veldig gøy, sa hun.

– Vi trenger mange flere unge som gjør akkurat det dere har gjort. Nemlig å velge en bærekraftig næring hvor det trengs arbeidskraft, sa en imponert MEF-sjef Julie Brodtkorb under premieutdelingen. (Foto: Runar F. Daler)

Endelig Hurdagene igjen

Hurdagene, som ble arrangert for første gang i 1991, er den ledende fagmessen for det utøvende skogbruket i Norge. Messen arrangeres hvert fjerde år, men nå er det hele seks år siden sist, ettersom pandemien satte en stopper for det i 2020 (og senere 2021). Så mange var nok glade for å kunne møte bransjekollegaer på denne måten igjen.
Arrangørene bak hurdagene er: Det norske Skogselskap, Mathiesen Eidsvold Værk ANS, NIBIO (Norsk institutt for bioøkonomi).

Trekubbestablinga var blant konkurransens mer vriene øvelser. (Foto: Runar F. Daler)

Lærlingene er utrolig dyktige; nesten like gode som proffene, mente Bjørn Lauritzen, fagsjef i MEF Skog. (Foto: Runar F. Daler)

Dette er fjerde gang NM i lassbærerkjøring arrangeres. (Foto: Runar F. Daler)

Deltakerne var:

Lærlinger:

Navn Lærebedrift
Karoline Løkeberg Holth Skogsdrift AS
Magnus  Hansebakken Valdres Skog AS
Nikolai Thim Tveitan Tveitan & Bang Tynningslag AS
Odd Steffen Kjensrud Valdres Skog AS
Ole-Einar Neraas Per Håkon Altermark
Sebastian Malmstrøm Tollef Grønvolds Skogsdrift AS
Simen Lindstølen Harald Lysaker AS
Snorre Nordhøy Nordland fylkeskommune

 

Profesjonelle:

Navn Bedrift
Even Struksnæs Struksnæs Skog AS
Henning Egedahl Numedal Skogsdrift AS
Johannes  Øverleir Nordland fylkeskommune
Kristian Ryntveit Tveitan & Bang Tynningslag AS
Simen Sletten Nilsen Holth Skogsdrift AS
Sveinung Fladsrud Mh Skog DA
Terje Jørgensen Holth Skogsdrift AS