Nytt førerkort skal bli vanskeligere å forfalske

Alle som bestiller nytt førerkort vil fra 1. september i år få førerkort med ny design. Det nye førerkortdesignet skal gi økt sikkerhet mot forfalskning og blir lettere å kontrollere.

– Kortet er produsert i polykarbonat og har samme format som dagens førerkort (kredittkortstørrelse), forteller senioringeniør John Erik Kristiansen i Statens vegvesen, i en melding fra etaten.

Hva er nytt?

-Førerkortet har ny design med nasjonalmerket plassert i øverste venstre hjørne og er trykt med et optisk variabelt blekk som skifter fra grønt til blått ved å betrakte kortet fra forskjellige vinkler. På forsiden av førerkortet vil det være to identiske bilder, ett i liten og ett i større utgave av innehaver. Dette skal bidra til enklere kontroll av kortets ekthet, sier John Erik Kristiansen.

Annonse

Det er lagt inn flere nye sikkerhetselementer i førerkortene, slik som blant annet et optisk variabelt sikkerhetselement, sikkerhetsmønster, unikt serienummer og en QR-kode.  I mikroteksten på baksiden av førerkortet finner man nå Kvenfolkets sang «Hyvän illan».

John Erik Kristiansen, senioringeniør i SVV, med det nye førerkortet. (Foto: Statens vegvesen)

Ikke krav om utskifting av førerkort i kredittkortstørrelse

Statens vegvesen gjør oppmerksom på at det ikke er krav om å skifte ut tidligere førerkortmodeller i kredittkortstørrelse.

Derimot er de store rosa plastlaminerte papirførerkortene (Wien-modell 1-2) ikke gyldige etter nyttår og må fornyes innen 1. januar 2023.

For mer informasjon om dette se Gyldige førerkort i Norge.