Selv de som skal lære bort har behov for å lære. Nylig var lærerne for landslinjene samlet ved Volvos anlegg i Eskilstuna for både praktisk og teoretisk oppdatering.
I Norge er det seks skoler som har landslinje eller landsdekkende tilbud for elever som ønsker å ta bygg- og anleggsteknikk (BA). Disse seks skolene er Fauske vgs. i Nordland, Kirkenes vgs. i Troms og Finnmark, Os vgs. i Vestland, Sam Eyde vgs. i Agder, Solør vgs. i Innlandet og Øksnevad vgs. i Rogaland.
Premissgivere
På disse skolene har man rett til å søke uansett hvor i landet man bor, og søkere fra hele landet stilles likt ved inntak. Staten finansierer landslinjene. Landsdekkende tilbud er det bare grunnlag for å ha i ett eller noen få fylker, og disse finansieres av fylkeskommunene.
De vel 80 lærerne fra de seks skolene var samlet ved kundesenteret til Volvo CE i Eskilstuna. Her var de gjennom teoretisk oppdatering på maskintekniske nyvinninger og regelverk.
Siste kursdag var det innlegg ved tre av partene i arbeidslivet som er premissgivere for lærerplanen som skolene skal jobbe etter – Maskinentreprenørenes Forbund (MEF), Entreprenørforeningen – Bygg og Anlegg (EBA) og Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF).
Flere jenter
Frode M. Andersen, leder for HMS/KS og fagansvar for sprengning i MEF, Thomas Norland, kompetansesjef i EBA, og Frode Engen, leder i NAF avdeling Innlandet og forbundssekretær for maskin, holdt innlegg hvor de informerte om hvilke tanker de tre organisasjonene har for utdanningen, og om søkertallene til neste år studier.
Etter at søknadsfristen for neste års studier gikk ut, viser det seg at det er ca. 1150 søkere til de 840 skoleplassene, med andre ord – det er behov for flere studieplasser. Det er i år flere jenter enn noen gang som har søkt seg til bygg- og anleggsteknikk. Til Vg1 BA er det 83 flere jenter som har søkt enn i 2021, og antall jenter som søker Vg2 BA er også rekordhøyt.
Prøvekjøring
Etter mange timer inne i forelesningssalen, var det klart for å omsette teori i praksis. Volvo stilte med et stort utvalg av maskiner for prøvekjøring – beltegravere, hjulgravere og hjullastere.
Ute på demofeltet var alt fra den minste beltegraveren på 2,5 tonn til den største EC950FL på ca. 95 tonn til disposisjon for lærerne. Samme gjaldt for hjullastere, fra den lille elektriske L25 Electric til L220H.