Damene toger inn

– Jeg tror veldig mange ville trives å jobbe i anleggsbransjen, om de ga det en sjanse. Også damer, forteller sjåfør Renathe Rinaldo. Selv har hun vært lastebilsjåfør for Harstad Maskin i åtte år og kunne ikke tenkt seg en annen jobb.

Av: Marielle Eriksen, Magnet AS

Det er foreløpig ikke så veldig vanlig, men stadig flere damer finner veien til anleggene.
I Harstad Maskin er det nå tre damer i utegående operative roller. Renathe er lastebilsjåfør, mens Celine og Elise er anleggsarbeidere.

Annonse

– Det er jo tung jobb å stå i grøfta, men vi blir jo sterkere og i bedre fysisk form. Så det er ikke en grunn for å ikke jobbe som anleggsarbeider, forklarer Celine Storhaug og Elise Torbergsen. Celine har hatt flere forskjellige jobber tidligere, men anleggsarbeider hadde hun aldri sett for seg at hun skulle bli. Helt til ei venninne fikk henne inn på ideen. I januar i år startet hun i jobben hos Harstad Maskin.

Med humor og glimt i øyet

Sjåfør Renathe var alene jente ute på anleggene til Harstad Maskin i seks år før hun fikk Celine og Elise som kolleger. Til tross for at hun stortrives med gutta, synes hun det er flott at det endelig ser ut til at flere damer finner veien ut i den mannsdominerte bransjen.

– Jeg tror de trenger oss damene på anleggene. Vi får liksom mannfolka til å roe seg litt ned, ler hun.

Annonse

Det kan jo være en litt fysisk tung jobb, men ikke verre enn at også damer klarer det helt fint, mener Celine (t.v) og Elise. (Foto: Marielle Eriksen)

Hun forklarer at det er mye humor på arbeidsplassen. Skal man trives i et mannsdominert yrke mener hun det er viktig at man kan tåle litt humor som kan være litt på kanten. Like viktig er det også å si ifra om humoren går over streken. Men der har Renathe knekt koden.

– Mannfolk er jo egentlig enkle å håndtere. De har få kort på hånda, og når de har spilt ut de samme, vanlige kortene sine, har de som regel ikke noe mer å komme med, ler hun.

Celine og Elise er relativt ferske i bransjen. Mens Celine har vært på plass siden januar, hadde Elise sin første arbeidsdag 1.mai i år. Begge stortrives både med jobben og kollegene sine.

– Jeg ble tatt veldig godt imot og det er ikke noe problem med å bli kjent med kollegene. Vi prater jo sammen hele dagen, sier Elise.

– I starten var det riktignok litt irriterende at mannfolkene sto rundt og så på når jeg jobbet for å sjekke om jeg fikk det til. De mener jo ikke noe vondt med det. Heldigvis har de skjønt at damer kan like mye som menn, så nå får jeg jobbe i fred, smiler Celine.

Det er godt humør og mye humor på arbeidsplassen. (Foto Marielle Eriksen)

Har med datteren på jobb

De tre håper at også flere damer får opp øynene for anleggsbransjen.

– Du trenger ikke være superinteressert i rør eller maskiner eller hva det måtte være, for å jobbe her. Du må bare ha lyst å gjøre din jobb så godt som mulig, sier de.

Renathe innrømmer at selv etter åtte år som lastebilsjåfør er hun fortsatt mer interessert i å gjøre jobben sin på en måte som både arbeidsgiver og kunde er fornøyd med, enn å snakke om tekniske løsninger på maskinene. Bedriftens slagord «Alltid til å stole på» har vekt og betydning uavhengig av kjønn og arbeidsoppgaver.

– Dessverre er det mange som tenker at å jobbe på et anlegg ikke er en jobb for en dame. Og i alle fall ikke om du er mor. Men heller ikke det stemmer. Jeg er alenemor med en fire år gammel datter som jeg har annenhver uke. Her i Harstad Maskin er det ekstremt godt tilrettelagt for at jeg både kan ha den jobben jeg er glad i samtidig som jeg er en god mor til datteren min. For eksempel når det er planleggingsdager i barnehagen, kan jeg ha datteren min med meg på jobb i stedet for at jeg må være hjemme med henne. Hun elsker å være med på jobb, så hun blir kanskje sjåfør eller anleggsarbeider i framtiden?

Lastebilsjåfør Renathe var eneste jente ute på anleggene til Harstad Maskin i seks år, før hun fikk Celine og Elise som kolleger. – Dessverre er det mange som tenker at å jobbe på et anlegg ikke er en jobb for en dame. Og i alle fall ikke om du er mor. Men heller ikke det stemmer. Jeg er alenemor med en fire år gammel datter som jeg har annenhver uke, forteller hun. datteren er gjerne med på jobb når det er planleggingsdager i barnehagen. (Foto: Marielle Eriksen)

Vil ha inn flere damer

For å få flere damer inn i anleggsbransjen, har Harstad Maskin gått aktivt ut for å rekruttere flere kvinner inn i yrket.

– Jeg tror det er det som må til. Bedriftene må gå mer aktivt ut og søke etter kvinner. Det er fortsatt mange fordommer rundt det å jobbe i anleggsbransjen, og det kan derfor være vanskelig for damer å søke. Derfor må man kanskje ut å i større grad plukke nye ansette. Så må også både bedrifter og de ansatte av begge kjønn begynne å fortelle hvordan det er å jobbe på anlegg i 2022, for å bli kvitt alle fordommene som henger igjen, sier Renathe.

Hun har stor tro på at nye kvinnelige kolleger vil trives like godt som hun selv, Celine og Elise i bransjen.

– Dette er en jobb som kan passe for utrolig mange. Flere damer bør ta en sjanse og prøve. Og skulle det vise seg at det ikke er noe for deg, så har du alltids prøvetiden til å finne ut av det. Det er bare å gjøre som oss, hopp i det, avslutter Renathe.