Anleggsgartnerfirma har blomstret under pandemien

I 2019 ble anleggsgartnerselskapet Per’s Hage AS etablert. Like etterpå kom pandemien, og folk brukte plutselig mer penger på hjemmene og hagene sine. Timingen var med andre ord rosenrød.

– Vi har gått fra null til 8,5 millioner i omsetning fra oppstarten på to år. Vi har vokst jevnt og trutt hele veien og regner med en omsetning på rundt 10 millioner kroner i år, sier daglig leder i Per’s Hage, Christopher Holskog, til Anleggsmaskinen.

Spres med jungeltelegrafen

Vi møter ham på et hageprosjekt utenfor en privatbolig i Søgne, vest for Kristiansand. Fra gårdsplassen kan vi se over på flere tidligere hageprosjekter som Per’s Hage har ferdigstilt i samme område.

Annonse

– Det er ofte sånn at ryktet sprer seg; når vi er ute og jobber et sted, tar gjerne naboer kontakt med oss, forteller Holskog, som akkurat har fått enda en forespørsel om pris på et oppdrag fra en nabo da vi ankommer plassen.

– Koronaen har nok vært litt positiv for vår bransje; folk har jo vært mer hjemme enn noen gang, og dermed prioritert arbeider og investeringer i og utenfor husene sine, sier han.

GUTTEN I RØYKEN: Anleggsgartner, formann og medeier Per Øyvind Try. (Foto: Runar F. Daler)

Marked i vekst

Prosjektet vi besøker er opparbeidelse av en gårdsplass utenfor et flott arkitekttegnet hus som ligger idyllisk til nede ved vannet. Det legges brostein, granittheller og dansk hagesingel ved inngangspartiet, mens det tidligere har blitt lagt rundt 1000 kvadratmeter ferdigplen på sjøsiden av huset. Totalt er dette en jobb til rundt 150 000 kroner, noe som nok er i overkant for folk flest å bruke på hagene sine. Per’s Hage tar imidlertid på seg oppdrag av alle størrelser, og daglig leder Holskog har stor tro på markedet, selv om pandemien nå ser ut til å være over.

– Vi gjør alt fra å beskjære en busk eller legge litt ferdigplen, til å legge brostein, kantstein og etablering av større hageanlegg. I tillegg tar vi prosjekter i eksempelvis skolegårder og barnehager, og vi har mange oppdrag for både Kristiansand kommune og Presis Vegdrift, hvor det går mye i steinlegging, blant annet i midtrabatter, forteller han.

– Jeg håper og tror markedet vil ha oss og at den gode utviklingen fortsetter, selv om pandemien er over. Alt tyder på at dette er et marked i vekst, og vi ønsker å være en lokal, foretrukken anleggsgartner.

STEINARBEID: Per Øyvind Try sprer betongen utover og nedi alle sprekker mellom brosteinene. Kristian Sundstøl og Torbjørn Tobiassen hjelper til. (Foto: Runar F. Daler)

Synergieffekter

Per’s Hage AS er søsterselskapet til den tradisjonelle maskinentreprenøren Per Try AS, som startet som enkeltmannsforetak i Søgne i 1984 og ble aksjeselskap i 2000.

– Bakgrunnen for at vi etablerte Per’s Hage, var at vi i Per Try til stadighet leide inn eksterne anleggsgartnere til våre prosjekter. Vi fant derfor ut at det måtte være bedre å kunne tilby den tjenesten selv. Synergien vi nå har mellom Per Try og Per’s Hage er veldig god. Rundt 30 prosent av jobbene våre kommer via Per Try, men det går også litt andre veien. Vi går som UE for hverandre, forteller Christopher Holskog, som i tillegg til å være daglig leder i Per’s Hage, er anleggsleder i Per Try AS, noe han har vært siden han begynte der for ni år siden. Han eier dessuten 30 prosent av Per’s Hage, i likhet med anleggsgartner og formann Per Øyvind Try, som er sønn av Per Try, grunnleggeren av selskapet med samme navn. Per Try selv har en eierandel på 26 prosent, mens den lokale investoren Leif Hübert eier resten.

STILIG: Tidligere har de lagt 1000 kvadratmeter ferdigplen på sjøsiden av det flotte huset nede ved vannet huset. (Foto: Runar F. Daler)

Vanskelig å få tak i folk

Per’s Hage har sitt markedsområde i Kristiansand- og Lindesnesregionen med omliggende kommuner, men de tar også oppdrag øvrige steder i Sør-Norge. Det voksende markedet betyr imidlertid at de er på utkikk etter flere ansatte.

– Da vi begynte, var det bare Per Øyvind og jeg – og Per Øyvind var den eneste ute i produksjon. Nå er vi fem ansatte, men vi kunne gjerne tenkt oss et par-tre stykker til, sier Holskog.

– Vi har en stillingsannonse ute, og vi søker fortløpende etter folk, men de er ikke lett å få tak i. Det vi ser etter er erfarne, dyktige fagfolk, men gjerne også en lærling. Akkurat nå leier vi inn fire ekstra personer for å få kabalen til å gå opp, så vi står klare til å ta imot flere ansatte, sier han, før han haster videre til neste befaring.