Lei av snø og ski – besøk et museum i påskeferien

Ved Norsk vegmuseum, på Hunderfossen i Lillehammer, kan du i påskeferien oppleve «alt» fra små lekebiler til store anleggsmaskiner, og du får et godt innblikk i norsk veibyggings historie.

Hovedbygningen på Norsk vegmuseum har en stor permanent utstilling der du ser hvordan veier oppsto, hvem som bygget dem og hvem som brukte dem opp igjennom historien. Her kan du lese runer på en runestein som forteller hvor viktig det var med bruer allerede den gangen, du møter en småfrekk skyssgutt og du hører hvordan bøndene klaget når kongen befalte dem å arbeide på veien.

Fra utstillingen «Tida og vegen». (Foto: Morten Reiten)

Fra tråkk til motorvei

Utstillingen er på over 1000 kvadratmeter med moderne interaktivitet. Her kan du bli med på en reise fra istidens slutt, gjennom vikingtiden, middelalderen og unionstiden, begynnelsen av den moderne tidsalder og helt inn i fremtiden. Opplev veihistorien fra tråkk til motorvei, med spennende opplevelser, se en stor gammel Brøyt på nært hold og prøvesitt en lekker åpen Cadillac.

Annonse

Bilens barndom

I bygget ved siden av veimuseet ligger Norsk kjøretøyhistorisk museum. Museet viser en stor utstilling av biler, motorsykler, mopeder og sykler fra begynnelsen av 1900-tallet og frem til 1990-tallet. Hovedvekten er lagt på vanlige bruksbiler og gir et bilde av hva som har rullet på norske veier fra bilens barndom og frem til våre dager.

Kjøretøy på Norsk kjøretøyhistorisk museum. (Foto: Morten Reiten)

Utstillingen viser også flere unike norskproduserte kjøretøyer fra de mange forsøk på å starte bil- og motorsykkelproduksjon i Norge. Her finner du Mustads enorme «Giganten» fra 1917 med seks hjul, her kan du beundre over 60 sykler, se flere flotte mopeder og motorsykler og oppleve historien om elbilen Think.

Pottehjelm og totakt

I denne utstillingen vises norskproduserte mopeder og motorsykler med hovedvekt på Tempo. Utstillingen består av mange tohjulinger slik at man kan oppleve mangfoldet og samtidig se utviklingen av mopedene over en periode på 60 år, fra 1930-tallet og frem til 1990-tallet. De fleste objektene er lånt ut av medlemmene i mopedklubben Råbleiggen Æm Kå i Gausdal.

Mopeddame på en Gresvig Zündapp Combinette (1959). (Foto: Morten Reiten/Norsk vegmuseum)

Det er gratis inngang til begge museene. For åpningstider, klikk her.