Krig og prisstigning

Markedet i Norge påvirkes av krigen, og dette opplever både byggherrer og entreprenører på kroppen. Hvem skal bære risikoen for prisstigningen på materialene? Og hvem skal være ansvarlig for leveringstrøbbelet som har oppstått?

Det er grunn til å anta at nær alle pågående kontrakter og avtaleforhold vil bli påvirket av prisøkningen som følge av krigen i Ukraina i større eller mindre grad. Maskinentreprenørenes Forbund (MEF) råder entreprenørene til å på vanlig måte varsle kontraktsmessige konsekvenser som oppstår. Både konsekvenser relatert til tid (forsinkelser og krav på fristforlengelse) og hvilke konsekvenser forholdet har økonomisk sett.

Det viktig å holde avtaleparten orientert, og MEF anbefaler derfor å varsle forholdet og hvilke konsekvenser som har oppstått med en gang, og deretter holde kontraktsparten løpende orientert om utviklingen.

Annonse

Maskinentreprenørenes Forbund har laget et sett med retningslinjer og råd til hva man kan og bør gjøre i dagens situasjon. Her er et lite utdrag (for mer informasjon se MEF.no):

Håndteringen av pågående prosjekter

I profesjonelle kontraktsforhold er hovedregelen i standardkontraktene at partene har rett til regulere kontraktens priser i henhold til en nærmere angitt indeks.

Kontrakter med prisregulering

Kontrakter med adgang for regulering vil kunne benytte indeksregulering for å kompensere entreprenør for økte kostnader med materialer. Utfordringen for entreprenøren er at indeksmodellene ikke klarer å kompensere for en hurtig prisøkning, da formålet med modellene er å regulere prisstigningen over en lenger periode. Situasjonen kan da bli at entreprenøren står igjen med den største andelen av økningen. Les mer her

Kontrakter med fastpris

Utgangspunktet for kontrakter med fastpris er at det ikke er anledning til å justere vederlaget på bakgrunn av økte kostnader til materialer. I slike avtaler har entreprenøren påtatt seg risikoen for økninger i materialkostnader. Dette kommer ofte til uttrykk gjennom begreper som “fast pris». Les mer her

Råd om dialog og samarbeid, både i pågående og fremtidige prosjekter

Slik situasjonen nå utspiller seg bør partene både i pågående prosjekter og i konkurransefasen snarest mulig innlede dialog om utfordringene og hvordan de best kan håndteres.

Det er ulike måter den usikre situasjonen kan håndteres på, poenget må være å fordele risikoen for de store og uventede følgende som oppstår som en følge både av selve krigshandlingene, og også som en følge av sanksjonene mot Russland og Hviterussland.

Mer informasjon om drivstoffpriser spesielt, se MEF.no