Eikmaskin feirer 100 år

Familien Eik skapte landbrukshistorie da den første traktoren med trepunktshydraulikk trillet inn på norsk jord. Siden da har Eikmaskin bidratt stort til mekanisering av landbruket.

Da Christian Eik i 1922 ville ta over familiebedriften fikk han et velmenende råd av sin far: «Du må finne på noe annet, unge mann, det er ingen fremtid i denne bransjen. Bønder har det de trenger av redskaper nå.»

Men Christian Eik var en framsynt mann. Takket være ham kan bedriften i dag se tilbake på en rekke milepæler som har preget norsk landbruk, skriver selskapet i en melding.

Annonse

– Utviklingen fra hest til traktor var jo enorm. Å se at hardtarbeidende bønder fikk en bedre hverdag var en viktig drivkraft for Eikfamilien i starten, forteller Trond Kjempekjenn, administrerende direktør i Eikmaskin.

Trepunktshydraulikken endret landbruket

Christian Eiks gode relasjon til den irske oppfinneren Harry Ferguson bidro til at Eik Maskinforretning ble norsk eneimportør og første land utenfor Storbritannia som innførte Ferguson-traktorer. Tidlig på 1930-tallet begynte Ferguson å utvikle trepunktsoppheng for redskaper bak på traktorene. Denne oppfinnelsen revolusjonerte landbruket og finnes på alle moderne traktorer den dag i dag.

Etter andre verdenskrig eksploderte etterspørselen etter traktorer og ut på 50-tallet skal Eikmaskin ha hatt en markedsandel på 60-70 prosent. En av årsakene var at Ferguson TE-20, mer kjent som Gråtass, nær sagt ble allemannseie fra 1947 og fremover.

– Det er hyggelig og gøy å ha en kjendis som Gråtass i porteføljen, men vel så stolt er jeg over at vi har overlevd og klart å utvikle oss i 100 år. Vi har klart å komme ut av tøffe perioder ved å finne nye løsninger, sier Kjempekjenn.

Lokalt eierskap

Eikmaskin hadde gode år på 60- og 70-tallet, og da selskapet opplevde likviditetsproblemer på 80-tallet vendte Eikmaskin blikket mot USA og franchisemodellen. Fra 1985 fikk ansatte i Eikmaskin muligheten til å kjøpe opp og starte egne virksomheter rundt om i landet. I dag er det 47 Eiksentre fra nord til sør, og Eikmaskin hadde i 2021 en samlet årlig omsetning på 2,3 milliarder kroner.

– At vi også finnes på små steder hvor det er lokale eiere som kjenner sitt område er en konkurransefordel. Partnerskapet mellom kjedegiver og kjedetaker er en viktig drivkraft, sier Kjempekjenn.

Fremtidsrettet teknologi

– Grunnen til at vi nå feirer 100 år er at vi alltid har hatt fokus på å være en god støttespiller for bonden og norsk matproduksjon. I dag er vi et moderne høyteknologisk selskap som skal fortsette å støtte bønder og entreprenører de neste årene, sier Trond Kjempekjenn.

I 1989 valgte Eikmaskin å selge selskapet til Massey Ferguson, som igjen ble kjøpt opp av amerikanske Agco Corporation i 1994. Agco er et børsnotert selskap som blant annet produserer Fendt, Massey Ferguson og Valtra. Ved siden av disse merkene forhandler Eikmaskin en rekke landbruksredskaper og butikkvarer.

– Å være en del av Agco, som en av de fremste produsentene av landbruksmaskiner, er en styrke for oss. Agco har økonomiske midler til å satse på utvikling av nye produkter, så kundene våre kan være trygge på at vi også i fremtiden vil være et godt og sikkert valg, sier Kjempekjenn.

Elektrifisering og fokus på bærekraft

Trond Kjempekjenn uttrykker stolthet for Eikmaskin, en hundreåring som han mener kan se langt etter stokk og briller. Derimot mener han selskapet skal fortsette å lede an med å levere produkter som har fokus på bærekraft og smarte teknologiske løsninger.

– I løpet av de neste fem til ti årene vil vi se mer robotisering og flere autonome redskaper. Vi i Eikmaskin vil ha sterkt fokus på bærekraftig teknologi, og ikke minst vil vi snart se en elektrisk Fendt, lover direktøren med et stort smil.

Eiksenterene rundt om i landet og medarbeiderne der, vil fortsatt være selskapets ansikt utad også i tiden fremover.

– Merkenavnet Eikmaskin står sterkt, så det vil uten tvil bestå, avslutter Trond Kjempekjenn.