Utmerkelse til Rana Gruber for å redusere karbonutslipp

Rana Gruber i Mo i Rana i Nordland satser på strømdrevet drift, og har som mål å kutte alle CO2-utslipp innen 2025. Selskapet er nå tildelt Fornybarprisen fra Energi Norge.

– Vi er veldig glade for å motta denne prisen. Det er en bekreftelse på at vi har tatt det riktige valget ved å jobbe for å kutte alle karbonutslipp gjennom elektrifisering. Dette er en anerkjennelse for hele selskapet, sier Gunnar Moe, administrerende direktør i Rana Gruber.

Et samfunn som drives av fornybar energi

Rana Gruber mottok fornybarprisen fra Energi Norge denne uken. Energi Norge er en del av Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), og er en av flere aktører som jobber for å gjøre Norge til verdens første samfunn som kun kjører på fornybar energi. Fornybarprisen er en pris til bedrifter som styrker Norges posisjon som verdens ledende fornybardrevne samfunn, skriver Energi Norge i en pressemelding.

Annonse

Kommunikasjonsdirektør i Energi Norge, Christina Søgård, påpekte under tildelingen at vinnerne av Fornybarprisen kjennetegnes blant annet av at de tør å ha ambisiøse mål.

– Hver gang vi deler ut Renewables Award, er det nye aktører som har entret scenen. Skal Norge lede omstillingen mot et fornybarsamfunn, trenger landet ambisiøse selskaper som er villige til å satse på fornybar energi. Disse selskapene finnes innenfor alle sektorer og fungerer som gode rollemodeller for alle andre. I 2020 annonserte Rana Gruber at de har som mål å bli den første karbonfrie jernmalmprodusenten i verden. I løpet av de neste tre årene vil Rana Gruber erstatte alt maskineriet som går på fossilt brensel med elektriske alternativer. Jeg synes dette målet er både imponerende og ambisiøst, og derfor fortjener det Fornybarprisen og oppmerksomheten som følger med, sier Søgård.

Ros fra juryen

Juryen til Fornybarprisen består av Kristin Halvorsen fra Cicero, investor Jens Ulltveit-Moe, Liina Veerme fra vannkraftprodusenten Salten Kraftsamband, Anders Bjartnes fra Norsk Klimastiftelse, og Therese H. Woie fra Natur og Ungdom.

Juryens uttalelse er som følger:

«Rana Grubers innsats for å utforske potensialet til elektriske løsninger i gruveindustrien kan fremskynde prosessen med innfasing av tunge, elektriske maskiner. Dette har global betydning, ettersom verden må håndtere en all-time-high etterspørsel etter mineraler, samtidig som utslippene kuttes. Hvis Rana Gruber lykkes med å nå sine nullutslippsmål samtidig som de skaper industrielle arbeidsplasser, fortjener selskapet passende kreditt».

 

Lavest i verden

Rana Gruber er den eneste jernmalmprodusenten i Norge, og produserer opptil 1,8 millioner tonn jernmalmkonsentrater hvert år. Selskapet slipper ut rundt 10 000 tonn CO2 i året, noe som allerede skal gjøre det til den jernmalmprodusenten med det laveste karbonavtrykket i verden. Likevel har selskapet som mål å oppnå enda mer, og det jobbes for tiden med å kutte alle karbonutslipp.

– Det er viktig for oss at enhver investering vi gjør skal være forankret i miljøhensyn. Målet vårt om å bli karbonfri krever store investeringer, men det er helt klart den rette veien å gå for et gruveselskap som oss, sier Moe.

Forventer at Norge tar ansvar

Rana Gruber har, ifølge meldingen, jernmalmreserver tilsvarende flere tiår med produksjon, noe som betyr at karbonfri drift vil være av stor betydning. 

– Vi tror at vår virksomhet kan utgjøre en stor forskjell hvis vi gjør de riktige investeringene. Derfor er det riktig for oss å ta ansvar og investere i bærekraftige alternativer. Vi starter med å erstatte fossildrevne maskiner og utstyr i gruva med elektriske alternativer, samt erstatte dagens jernbanetransport med fossilfri transport, sier Moe.

Moe håper at tiltakene de gjør ved Rana Gruber vil ha en positiv innvirkning på lokalsamfunnet så vel som regionen.

– Vi tror det vil bli mer attraktivt å jobbe med oss. Våre unge og nylig ansatte kolleger er mye flinkere til å ta hensyn til bærekraft, og de ønsker å jobbe i ledende bedrifter, sier Moe.

For at Norge skal lede omstillingen til et samfunn drevet på fornybar, mener Moe at eiere og ledere i gruveindustrien bør sette klare, ambisiøse mål for en bærekraftig utvikling av sektoren.

– Norsk industri er allerede verdensledende når det gjelder teknologisk kunnskap. Derfor bør vi forvente at Norge tar ansvar i klimaspørsmål, avslutter Gunnar Moe.