Overtar lærlingene hos Norges nest største entreprenør

Disse blide lærlingene – og flere til – har OKAB og opplæringskonsulent Ivar Helge Andersen fra årsskiftet ansvar for å følge opp. AF Anlegg gleder seg til å ta i bruk OKABs tjenester.

Opplæringskontoret for anleggs- og bergfagene (OKAB) hjelper ungdom over hele landet med å få en yrkesfaglig utdanning. Opplæringskontorene sørger, i samarbeid med de enkelte lærebedriftene, for en tett oppfølging av lærlinger under læretida. I tillegg driver de aktiv rekruttering til bransjen gjennom besøk på ungdomsskoler, videregående skoler og messer.

Faste lærlingesamlinger

Brorparten av de drøyt 2500 medlemsbedriftene i OKAB landet over er små og mellomstore maskinentreprenører, med typisk én til tre lærlinger. Enkelte av bedriftene er imidlertid langt større, som f.eks. Implenia, NRC Group og TT Anlegg, som alle er tilknyttet OKAB Agder. Fra 1. januar 2022 vil også AF Anlegg (en del av AF Gruppen, som er Norges nest største entreprenør) benytte OKAB Agder som opplæringskontor for sine lærlinger. Anleggsmaskinen var til stede da bedriften samlet sine lærlinger på hovedkontoret på Helsfyr i Oslo før jul. Slike samlinger gjennomføres fast to ganger i året.

Annonse

Enda flere mot sommeren

– Det er i overkant av 20 lærlinger på samlingen her i dag, men vi har 35 lærlinger totalt i AF Anlegg akkurat nå. Det er litt mindre enn det vi pleier å ha. Vi har vært oppe i 70 lærlinger tidligere, sier Stine Norøm, personalkoordinator og lærlingeansvarlig i AF Anlegg, til Anleggsmaskinen.

– Vi tar inn nye lærlinger én gang i året, like før sommeren, og vi håper å kunne ta inn en god del flere lærlinger frem mot sommeren i 2022. Det er ikke umulig at det kan nærme seg 70 igjen allerede da.

I tillegg har vi jo Vg2-elever her på utplassering gjennom hele året, i perioder på to uker om gangen, forteller hun.

– At det er litt færre lærlinger akkurat nå har å gjøre med at vi har hatt færre store jobber i det siste. Det er til dels store svingninger i arbeidsmengden fra år til år, og det er svært vanskelig å få en helt jevn kurve på antall lærlinger, sier Olaf Lingjærde, HMS-sjef i AF Anlegg. Han forteller at bedriften har mellom 850 og 1100 ansatte, også dét avhengig av arbeidsmengden til enhver tid.

FORNØYD TRIO: Ivar Helge Andersen (opplæringskonsulent i OKAB Agder), Stine Norøm (personalkoordinator og lærlingeansvarlig i AF Anlegg) og Olaf Lingjærde (HMS-sjef i AF Anlegg). (Foto: Runar F. Daler).

– Meget optimistiske

– Hva er så grunnen til at AF Anlegg bytter til OKAB fra årsskiftet, etter å ha benyttet et annet opplæringskontor i en årrekke?

– Altså, OKAB er jo veldig anleggsrettet, og det er jo anleggsarbeid vi driver med. OKAB-konsulentene er dessuten aktivt ute og samarbeider med de skolene vi ønsker å henvende oss til. De er veldig synlige i markedet, de deltar på messer og samlinger og de er generelt meget aktive i de distriktene vi rekrutterer fra, sier Norøm.

– Vi håper også lærlingene med dette kan få en enda bedre og mer kontinuerlig loggføring av læretida si, ved hjelp av «Kompetanseboka», OKABs verktøy for loggføring av kompetanse. Lærlingene får også tilgang til nyttige e-læringskurs via OKAB, og ikke minst har opplæringskonsulent Ivar Helge Andersen selv bakgrunn fra anleggsbransjen, noe som er en fordel når han skal følge opp våre anleggslærlinger. Vi er meget optimistiske og gleder oss veldig, sier hun entusiastisk.

Vil ha mer mangfold

Som HMS-sjef i bedriften, er Olaf Lingjærde naturlig nok opptatt av sikkerheten til lærlingene. Han håper OKAB vil bidra til at AF Anlegg når målet om null ulykker og skader.

– Det hender dessverre at det skjer uhell og skader i denne bransjen, og statistisk sett er det større sjanse for at yngre medarbeidere er involvert i slike hendelser enn de eldre og mer erfarne. Det er selvsagt vårt ansvar som arbeidsgiver å forhindre at uhell skjer, og målet er naturligvis null uhell og skader. Vi håper OKAB vil bidra til at vi kan nå det målet, sier Lingjærde, som også røper et annet av bedriftens mål:

– Vi har jo et ønske om å få inn flere jenter. Det er i det hele tatt litt dårlig mangfold i bransjen, men dette er noe vi jobber for. Likevel er vi jo prisgitt de elevene som kommer fra skolene. Vi tar jo stort sett inn et representativt utvalg av elevene fra skolene, så mangfoldet må begynne der.

TENTE LYS: Opplæringskonsulent Ivar Helge Andersen informerer lærlingene om hva de kan forvente når han og OKAB skal følge dem opp fremover. (Foto: Runar F. Daler).

Fornøyd OKAB-konsulent

Opplæringskonsulent Ivar Helge Andersen i OKAB Agder legger ikke skjul på at han er fornøyd med at han nå overtar ansvaret for oppfølgingen av lærlingene i AF Anlegg.

– Det er klart det er gøy å få lov til å samarbeide med Norges nest største entreprenør, smiler han, og forteller hvorfor han tror bedriften nå har valgt OKAB som opplæringskontor.

– En av grunnene tror jeg er at de andre store bedriftene vi følger opp er fornøyde med den jobben vi gjør og framsnakker oss. Videre er vi veldig godt kjent med læreplanene, i og med at vi har vært med å utarbeide dem, og vi vet hvordan ting fungerer. I tillegg kjører vi en del kurs, via MEF-skolen, som vi selv har vært med å utarbeide og som vi foreleser i. Kompetanseboka, der lærlingene dokumenterer opplæringa si, kan vi skreddersy til bedriften, og den er meget enkel for lærlingen å bruke. Det er nok summen av alle disse tingene, som har gjort dette mulig, forteller Andersen, som egenhendig skal følge opp samtlige lærlinger i AF Anlegg, enten de befinner seg på prosjekter i Kristiansand, Oslo, Drammen eller Stockholm.

Unikt samarbeid

Det er også Andersen som følger opp lærlingene i de andre største medlemsbedriftene til OKAB – Implenia, NRC Group og TT Anlegg – og sammen med AF Anlegg er de nå i ferd med å utvikle et helt spesielt samarbeid.

– De opplæringsansvarlige i disse store bedriftene har snakket sammen, og planlegger å reise rundt på skolebesøk sammen, hvor også vi i OKAB er med. Tanken er at vi skal reise rundt på skolene som én enhet. Og dersom jeg for eksempel reiser sammen med bare én av de store bedriftene i gruppen, så representerer vi også de bedriftene som ikke er til stede, og passer på at også deres interesser blir ivaretatt. Jeg tror dette samarbeidet er unikt. Disse bedriftene er jo konkurrenter, og likevel samarbeider de så bra om rekruttering. Det er knallbra! sier Andersen.

– Det er veldig spennende å følge opp alle lærlingene i disse store bedriftene. Samtidig er det selvfølgelig kjempeviktig å huske på at vi har et ansvar også for de små og mellomstore bedriftene i OKAB- og MEF-systemet. Det er jo dem det er flest av, og de skal vi selvfølgelig ivareta. Det er mulig å ha flere tanker i hodet på én gang, avslutter han bestemt.