BKK: Modulære kjempebatterier til bygg og anlegg

Energiselskapet BKK leverer nå nye kjempebatterier til mobil energiforsyning. Gir opptil 1400 kWh i en modulær og lettkoblet løsning. Her forsyner batteriene en kabel-elektrisk maskin med strøm, uavhengig av kapasitet i strømnettet. Nå etterlyser BKK flere entreprenører og leverandører til testing.

BKK har nå mottatt det første av flere mobile batterier fra den ledende svenske batteriprodusenten Northvolt.

Batteriene har et unikt design ved at de er modulære og skalerbare, og skal gjøre det enklere å ta i bruk elektriske anleggsmaskiner uavhengig av kapasitet i strømnettet.

Annonse

Det fremgår av en pressemelding fra BKK nylig.

– I tiden fremover vil vi teste batterier opp mot ulike behov hos våre kunder. Erfaringene vil vi formidle videre til Northvolt for å støtte deres utvikling av det mobile batterisystemet, sier Camilla Moster.

Camilla Moster i BKK og Callum Hoare i Northvolt (Foto: BKK/Odd Mehus)

Hun er leder for Mobil energi i BKK. Satsingen blir en del av Eviny når BKK nå snart deles i to merkevarer.

Skalerbart fra 280 til 1400 kWh

Systemet fra Northvolt består av 1-5 batteripakker og en hub. Avhengig av antall batteripakker som tilkobles kan systemet levere fra 280 til 1400 kWh. Hver modul veier mellom 2,3 og 3 tonn. Tilkoblingen tar kort tid, og med et par tastetrykk sies systemet å være i gang på få minutter.

– Vi har stor tro på plug-and-play-moduler som kan tilpasses varierende behov på byggeplassene. Utstyret kan lett flyttes rundt på en byggeplass og mellom byggeplasser. Med dette systemet kan vi tilby modulære og skalerbare løsninger med både batterier, hurtigladere og normalladere, sier Moster.

Kabel-elektrisk Liebherr

Den første testen ble nylig gjennomført med en kablet Liebherr elektrisk gravemaskin. Den tilhører Svein Boasson AS, og er en jobb med å ruste opp Nygårdsparken i Bergen.

Der ble det testet off-grid tilkobling av maskinen direkte i batteriet. Alt fungerte som det skulle, ifølge BKK.

– Mobile Voltpack System er en batteriløsning som kan utgjøre en betydelig forskjell for at byggebransjen skal bli i stand til å redusere sine utslipp og bruke større mengder utslippsfri elektrisk kraft på byggeplasser. Vi gleder oss til å se BKK som en av de første som demonstrerer dette, sier Emad Zand, president i Northvolt Systems.

Omfattende testing

Utover høsten vil BKK motta flere mobile batterier fra Northvolt. For å teste utstyret er BKK interessert i å komme i kontakt med entreprenører, byggherrer, maskinleverandører og andre som skal begynne med utslippsfri teknologi.

Det skal også gjennomføres testing med samarbeidspartnere via Pilot-E prosjektet og Enova-prosjektet som BKK har innen tematikken utslippsfri bygg- og anleggsplass.

– Testingen vil inkludere batteri for å redusere effekttopper, energiforsyning til kablede anleggsmaskiner og utstyr uten nettilkobling, hurtiglading av anleggsmaskiner på steder med lav eller ingen kapasitet i strømnettet, utfasing av dieselaggregat og energi til festivaler og andre kulturarrangement, sier Moster.