Sikrer miljø og dyreliv med siltgardiner fra Ahlsell

Entreprenør Odd Grønnestad monterte nylig sin første siltgardin på en jobb i strandsonen. Den sikrer miljø og dyreliv på sjøbunnen, og settes ut like enkelt som et vanlig fiskegarn. – Ahlsell Geopro løser det meste, sier Grønnestad. (Annonsørinnhold for Ahlsell Geopro)

Spredning av siltholdig sand og grus kan få enorme konsekvenser for dyrelivet i vannet. Masseutgraving og mudring i strandsonen er en av hovedårsakene til slik spredning.

Derfor stilles det krav til bruk av siltgardiner under gravearbeid i strandsonen.

Annonse

Det fikk entreprenør Odd Grønnestad erfare, da han nylig monterte sin første siltgardin fra Ahlsell:

– Geopro-avdelingen til Ahlsell har en løsning på det meste, og siltgardinen var enkel å montere, sier han.

Veibygging for Grieg Seafood

Odd Grønnestad

Entreprenør Odd Grønnestad.

Grønnestad var utførende entreprenør da Grieg Seafood skulle utvide veien fra et av sine anlegg til en nærliggende kai.

Siden den nye veien måtte bygges i strandsona, stilte statsforvalteren krav til at det skulle settes ned siltgardin.

— Jeg har samarbeidet med Ahlsell i mange år, og kontaktet Kristian Eidesvik på geopro-avdelingen for å høre om de hadde siltgardiner. Kristian og de har en løsning på det meste. De er en god sparringspartner, uansett hvilket prosjekt det gjelder, forteller Grønnestad.

Montert med båt

Kristian Eidesvik er en av geopro-ekspertene i Ahlsell, som var involvert i Grønnestads veiprosjekt for Grieg Seafood.

Han forteller at montering av siltgardin kan være en omfattende jobb, og skryter av Grønnestads gode løsning på utfordringen:

Kristian Eidesvik, Ahlsell Geopro.

— Ved hjelp av en av båtene til Grieg Seafood ble siltgardinen lagt ut omtrent på samme måte som man setter ut et vanlig fiskegarn. Odd er en ringrev i nærmiljøet som har utført mange prosjekter for kommunen. Hans lange erfaring kom nok godt med da dette var hans første montering av siltgardin, sier Eidesvik.

Selv synes Grønnestad det var relativt enkelt å legge ut gardinen.

Siltgardin festet i land

Siltgardinen festes i land og kjøres ut med båt.

Siltgardin sikrer miljø og dyreliv ved arbeid i strandsonen.

— Jeg la gardinen bakpå en av båtene til kunden, og festet den ene enden på land. Da var det bare å strekke den ut og fylle på luft, så stod siltgardinen som en vegg i sjøen. I etterkant har jeg lagt ut to siltgardiner til, og jeg synes det var ganske enkelt, legger han til.

Standard siltgardin fra Ahlsell

  • Vevd armeringsduk
  • Slange Ø150mm som flyter med endestykker for påfylling av luft innsydd
  • Kjetting 2 kg/m innsydd som synkemiddel
  • Tau med tauløkker innsydd hver femte meter langs toppen, og hver tiende meter langs bunnen

Seksjonert siltgardin

Siltgardinen til Grønnestads prosjekt ble levert i én lengde – men det er også mulig å lage gardinen i seksjoner.

Det er noe Eidesvik anbefaler til prosjekter ved for eksempel industrikaier.

— Siltgardin monteres slik at den omkranser hele byggeområdet i vann, slik at finstoff hindres fra å slippe ut og spres over havbunnen. I mange tilfeller trenger man en passasje, for eksempel til å hente ut mudringsmasser. Et alternativ er å seksjonere siltgardinen, slik at én seksjon kan åpnes som en dør, forklarer Eidesvik i Ahlsell.

Siltgardinen holder kontroll på utslipp.

Siltgardinen holder kontroll på utslipp.

En alternativ passasje kan lages ved å senke siltgardinen for så å kjøre over den. I enkelte miljøer har man ikke oversikt over hva som ligger på bunnen, og kan skade siltgardinen ved nedsenking.

— Vi har dessverre sett mye avfall på bunnen nedenfor industrikaier. Derfor anbefaler vi seksjonert siltgardin til disse miljøene. Seksjonerte gardiner kan lages med glidelås, borrelås eller maljesystemer.

Trend kan bli krav

Eidesvik og kollegene i Ahlsell er involvert i mange prosjekter med siltgardiner. I det siste har de merket en ny trend, som kan bli et krav i flere prosjekter fremover – nemlig å sette to siltgardiner.

— Vi har fått spørsmål fra byggherre om hva som skjer hvis noen for eksempel kjører en båt inn i siltgardinen. Da vil gardinen selvsagt bli ødelagt. For å redusere risikoen for at finstoff slippes ut og ødelegger dyrelivet i havet, har enkelte derfor krevd at det settes to gardiner. Vår erfaring er at resultatet blir best dersom du monterer to gardiner med noen meter mellomrom. Da har du dobbel sikring dersom det skulle skje et uhell, sier han. 

Kan gjenbrukes

En brukt duk blir som regel definert som spesialavfall. I noen tilfeller kan den deponeres lokalt. Derimot kan kjetting, søkkemidler og flyteslanger gjenbrukes.

— Dette kan sendes inn til Ahlsells leverandører for rengjøring og brukes på nytt. Det kan være verdt å vite om i tilfeller der det stilles krav til resirkulering eller miljø i anbud, sier Kristian.

Siltgardiner får du hos Ahlsell

Vi leverer over hele landet og skreddersyr gardinen etter gitte spesifikasjoner. For å levere vår komplette standard siltgardin, trenger vi kun lengde, dybde og postnummeret til destinasjonen.

Ta kontakt med geopro-avdelingen her!