Kjøpt opp av Mesta

Husker du Borgar Rygg? Verdens yngste Menzi Muck-eier, og drivende dyktig maskinfører med sin egen bedrift? Nå har en av landet største anleggsbedrifter kjøpt ham opp.

Vi besøkte den unge bedriftseieren i Sogn og Fjordane for et drøyt år siden. Da klatret han rundt som den reneste fjellgeita i en bratt fjellskråning med en Menzi Muck-gravemaskin. Det er forresten en av våre mest leste saker noensinne.

Måtte overtales

Nå har den driftige Menzi Muck-fantasten blitt kjøpt opp av Mesta, et firma han samarbeidet mye med de siste årene. Etter påske i år er dermed Borgar Rygg AS historie, mens Borgar selv har blitt ansatt som formann i Mesta Anlegg og Spesialproduksjon. Han var imidlertid ikke så lett å overtale til å selge bedriften, og Mesta var «på ham» gjentatte ganger før han til slutt takket ja til tilbudet.

Annonse

– De spurte meg noen ganger, men sa nei hver gang. Jeg ville bli ferdig med det jeg hadde begynt med og nedbetale den nye Menzi Mucken jeg hadde kjøpt, forteller han til Anleggsmaskinen.

– Når jeg så hadde gjort det, stilte det seg litt annerledes. Som en del av Mesta, skal jeg fortsette å jobbe omtrent som før, med det jeg kan best, men med Mesta i ryggen. Litt av grunnen til at jeg til slutt ombestemte meg, var at jeg nesten ikke har hatt en eneste dag fri de siste årene. Jeg trenger å være litt sammen med andre mennesker av og til også, og familien og kjæresten, og ikke bare reise fra jobb til jobb hele tida. Jeg tror dette blir bra, sier han.

TRIVES: Borgar har alltid likt seg i bratt terreng. – Jeg liker utfordringen med alt som er bratt. Og ingen andre maskiner er i nærheten av å kunne takle bratte partier som en Menzi Muck, sier han. (Foto: Runar F. Daler).

Trives best i bratte skråninger

Borgar har de siste årene spesialisert seg på blant annet kraftlinjebygging i fjellskråninger og nærmest utilgjengelig terreng (som han var opptatt med da vi besøkte ham i fjor). Nylig hadde han også alt grunnarbeidet for den kommende gondolbanen (og turistattraksjonen) som skal gå fra Åndalsnes sentrum og opp til fjellet Nesaksla, som har fått navnet Romsdalsgondolen. Både han og Menzien trives nemlig godt i svært bratte partier. Det skal han få lov til å fortsette med, forsikrer Mesta.

«Han kommer fram med maskinen sin der ingen andre gjør.»

Enda større og mer spektakulære jobber?

– Tanken er at han skal fortsette med det han driver med, men nå som formann i Mesta Anlegg og Spesialproduksjon, avdeling Fjellsikring. Det betyr også at han kan ta på seg større og kanskje enda mer spektakulære jobber enn tidligere. Vi stiller enda sterkere sammen, sier Emil Røysum, anleggsleder i Mesta Anlegg og Spesialproduksjon.

– Vi har hatt et tett samarbeid med Borgar lenge. Han har hatt flere jobber for oss, og han er helt utrolig dyktig til det han driver med. Han er et skikkelig «ja-menneske», og han kommer fram med maskinen sin der ingen andre gjør. Og det handler ikke bare om at han kjører Menzi Muck – for det finnes jo en del av dem – men han har egen evne til å komme seg fram. Og han leverer alltid på kapasitet. I tillegg er jo Borgar en utrolig fin fyr, avslutter han fornøyd.

DYKTIG: Unge Borgar var mest opptatt av å jobbe og likte aldri skolen noe særlig. Det skyldtes i stor grad at han har kraftig dysleksi. Derimot har han alltid vært en utpreget praktiker og har gjort det meget godt med eget firma. Så godt at Mesta nå har kjøpt ham opp. (Foto: Runar F. Daler).