Oljeutskiller av plast: Lav vekt gir lett last

VA-bransjen er blant få bransjer som snakker om å innføre mer plast av hensyn til miljøet. GPA er en av de som satser tungt på oljeutskillere i plast. (Annonsørinnhold fra Ahlsell).

Materialet polyethylen (PE) brukes stadig oftere i rørnett og andre typer dreneringsprodukter. Chris Borg er teknisk salgsrådgiver VA i GPA, og bekrefter denne trenden.

— Vi ser at entreprenørene stadig åpner øynene for PE-plast og at ulike tekniske løsninger sammenlignes med hverandre i beslutningsfasen i større grad enn tidligere. Det er flere fordeler ved å velge oljeutskiller i PE, og våre utskillere tilfredsstiller de samme kravene og har samme kapasitet som de tradisjonelle løsningene, innleder han.

Annonse

Vekt, installasjon og levetid

Fordelene med å velge en oljeutskiller av PE-plast kan enkelt oppsummeres slik; vekt, installasjon og levetid. Lavere vekt gir enklere installasjon, mens PE-materialet gir utskilleren lang levetid.

— Alle oljeutskillerne vi fører er rotasjon- og helstøpt, som betyr at de er helt lekkasjetette. PE-materialet er korrosjonsfritt og gir utskilleren en garantert levetid på tjue år, forteller Borg.

Chris Borg, teknisk salgsrådgiver VA i GPA. (Foto: Ahlsell).

Selvbærende med høyt kollapstrykk

GPA sine største oljeutskillere veier omtrent en tredjedel av lignende løsninger i tyngre materialer. Det gjør både transporten av utskilleren og installasjonsprosessen svært enkel.

— I tillegg til lav vekt er oljeutskillerne våre utstyrt med teleskoprør i lukene på toppen av utskilleren, slik at du kan justere høyden etter det endelige bakkenivået. Ofte blir bakken litt høyere enn tiltenkt, og entreprenørene slipper ekstra graving siden slutthøyden på utskilleren enkelt kan justeres.

Oljeutskillerne til GPA tåler også høyt grunnvann uten at de trenger forankring. Borg forklarer at PE-materialet tåler en svært høy ytre belastning.

— Opp til et bestemt nivå er oljeutskillerne selvbærende. Grunnvann er jo en kjent utfordring i Norge, og våre utskillere tåler høyt grunnvann uten forankring, legger han til.

Den mest populære

GPA sin mest solgte oljeutskiller finner vi i klasse 1-serien, under navnet Compact. Den er liten, men har stor håndteringskapasitet.

— Compact er en liten oljeutskiller med mulighet for integrert eller separat sandfang. Den har et mindre volum enn tilsvarende løsninger, men håndterer store mengder olje.

Compact er det beste valget til forretninger som bensinstasjoner, verksteder og vaskehaller for biler – men er også godt egnet til større virksomheter på grunn av sin høye håndteringskapasitet.

Fordelene med å velge en oljeutskiller av PE-plast kan
enkelt oppsummeres slik; vekt, installasjon og levetid. (Illustrasjon: Ahlsell).

Skreddersyr til store prosjekter

Til større prosjekter med behov for oljeutskillere med nominell størrelse (NS) 15 og oppover, skreddersyr GPA utskillerne etter kundens beskrivelse og behov.

— Vi er behjelpelig med dimensjonering og lager skreddersydde utskillere basert på behovene til kunden. For at oljeutskilleren skal fungere optimalt, er det viktig at vi har riktig informasjon om mengden som skal håndteres. Hvor mye sand, partikler og olje er det snakk om? Det vil avgjøre hva som er den beste løsningen for prosjektet, avslutter Borg.