Sandfangets sidekick i kampen mot overvann

Overvannsutfordringene ser på ingen måte ut til å avta, og noen steder kan sandfanget trenge en medhjelper. Uponors hjelpekum i PP-plast er enkel, lett og rimelig – og garantert tett. Kummen, som er støpt i ett stykke, er sandfangets beste venn på store overflater med mye overvann. (Annonsørinnhold fra Ahlsell).

Kenneth Gjenga er distriktsleder for Viken, Oslo og Innlandet i Uponor. Vi har tatt en prat med han for å høre hvilke spørsmål han og kollegene som regel får fra sine kunder om hjelpekummen.

— Kundene våre synes dette er et kjempeprodukt og det eneste spørsmålet de har er om vi ikke har noen større kummer, innleder han.

Annonse

Hjelpekummen er standard 600mm høy og er dimensjonert for 315mm stigerør.

Enkel håndtering

For noen få år siden la Uponor merke til at det ikke fantes hjelpekummer i andre materialer enn betong. Da bestemte de seg like greit for å produsere det selv, og i dag får du kjøpt hjelpekummen i PP-plast fra Uponor i alle Ahlsells butikker.

— Vi så at hjelpekummene i betong krevde mye logistikk med tungt maskineri og bestemte oss for å lage en mye lettere kum i plast. Hjelpekummen vårt er bare en meter høy og veier lite, så den er enkel å plukke opp hos grossisten, slenge i bagasjerommet og ta med til anlegget, forteller Gjenga.

Kenneth Gjenga, distriktsleder for Viken, Oslo og Innlandet i Uponor. (Foto: Ahlsell).

Dette må du ta hensyn til

Ved montering av Uponors hjelpekum er det ifølge Gjenga bare én faktor å ta hensyn til – nemlig hvor dypt den skal sitte. Monteringen vil variere i takt med dybden.

— Skal kummen sitte veldig nært overflaten kan du sette pakningen som følger med på utsiden av sluket, og sette støpejernsramme og lokk over det på utsiden. Skal det ligge dypere ned i bakken kan du tre en teleskoptopp ned i sluket og justere stigerøret etter hvor høyt du må ha det, forklarer han.

Fleksibel montering

Uponor har sørget for at kummen enkelt kan tilpasses etter behov. Den kan kappes i hver rille og har utløp for både 110 og 160mm avløpsrør.

— Ved levering er kummen alltid klargjort for montering til 110mm, og stussen kan enkelt kappes med en helt vanlig sag og endres til 160mm hvis det er behov for det – det ser kundene an på hvilket rør som er montert til sandfanget.

Hjelpekummen i PP-plast fra Uponor selges i alle Ahlsells butikker.

Bruksområder

Hjelpekummen er veldig aktuell i områder hvor det er langt til nærmeste sandfang. Gjenga trekker frem en parkeringsplass som eksempel.

— Hvis sandfanget er i den ene enden av et stort parkeringsområde vil det bli liggende mye overflatevann i store deler av området som ikke renner ned i sluket som er rett ved sandfanget. Da er det hensiktsmessig med flere små sluk for å ta unna resten av vannet, forklarer han.

Hjelpekummen fra Uponor har et fall i bunnen som gjør kummen selvrensende, og det er ikke behov for vedlikehold av sluket. Gjenga anbefaler likevel å ta en enkel inspeksjon av kummen i ny og ned, som man gjør med andre minikummer.

Du finner hjelpekummen i din nærmeste Ahlsell-butikk og i nettbutikk på Ahlsell.no