Feirer 50 år med filter

I 1970 startet de med agenturet på Sumitomo og JCB gravemaskiner. Nå feirer filterspesialisten Lekang Filter sitt 50-årsjubileum med en ny versjon av «filterfinneren» på nett. Sjelden har det vært så enkelt å finne riktig filter.

HØLEN: – Vi er stolte av historien vår. Vi har flere medarbeidere med lokal tilhørighet som har jobbet hos oss i over 30 år.

Det forteller markedssjef Mette M. Wold i Lekang Filter AS.

Annonse

Hølen, Vestby

Fra beskjedne lokaler i et skogholt sør i Vestby kommune har selskapet bygget seg opp som en av Skandnavias fremste leverandører av filtre til de fleste formål.

LAGER: 70 medarbeidere i Norge, Sverige og Danmark. Og Finland neste år. De får ikke alle plass på lageret på hovedkontoret i Hølen, Norge.

2020 startet de med store forventninger om en skikkelig feiring på jubileumsdagen 17. juni i sommer. Det ble ikke noe av, og vi vet alle hvorfor. Men der i gården har de ikke tid til å henge med huet av den grunn.

Til det er det for mye å gjøre.

Filterfinner LFS

Lekang Filter AS har nå i jubileumsåret lansert en ny versjon av sitt viktigste verktøy overfor kundene: Filterfinneren. Eller LFS, som de kaller den.

LFS er et hjelpemiddel for å finne riktig filter til rett maskin, og forenkle innkjøp av filter til en hel maskinpark. Verktøyet er utviklet gjennom mange år av selskapet selv, med Egil Lekang som «main brain» bak mye av den jobben.

I dag er han ute av selskapet som bærer familiens navn, men systemet bygger på utviklingen han satte i gang. LFS er utviklet av Lekang Group, som består av Lekang Filter i Norge, Filterteknik i Sverige, Filterteknik i Danmark. Fra neste år er også Filterteknik i Finland med på kalaset. LFS lanseringen skjer i alle land samtidig.

Riktig filter

FINNER: Dataredskap har alltid vært Lekangs viktigste redskap. Det så litt forskjellig ut i 1985 og i dag.

Mette M. Vold. (Foto: Lekang)

– LFS forenkler kundenes hverdag på jobben. Vi ønsker at det skal være trygt og enkelt å finne riktig filter til rett maskin. LFS er derfor utviklet for og sammen med våre kunder, sier Mette Wold.

Hun benytter anledningen til å peke på noen av fordelene ved systemet:

  • Søk på filter varenummer, filtermål eller maskin
  • Kundetilpassede maskinlister – viser filter pr maskin på en hel maskinpark
  • Bestille filter i nettbutikk, fra Norges største filterlager
  • Forhandlere kan administrere maskinlister og legge ordre for egne kunder
  • Alle filter fra én leverandør
  • Enklere vedlikehold og lavere driftskostnader

50 års historie

Lekang-historien startet for øvrig en litt før sankthans i 1970. Lekang Maskin ble etablert av Rolf Lekang, som forhandler av Sumitomo og JCB gravemaskiner.

FAMILIE: Rolf Lekang grunnla bedriften i 1970. Her sammen med sønnene Egil (t.v.) og Rune i 1996. I dag jobber Rune fortsatt i bedriften.

UTSTILLING: Filterspesialister ute på veien for å vise sakene sine til kunder. Bildet er fra 1977.

Hele familien på fem fikk etter hvert sin arbeidsplass i bedriften,med maskinsalg og delebutikk. Egil Lekang ble ansvarlig for filter, og ledet utviklingen med et filtersystem. Gjennom alle disse årene har vi samlet informasjon om filter og maskiner.

Webapplikasjonen LFS har hjulpet mange kunder med å finne riktig filter til rett maskin og forenklet innkjøp av filter og lagerbehov.

I 2018 byttet selskapet navn til Lekang Filter. Selskapet er solgt ut av Lekang-familien til det svenske selskapet Indutrade AB. Filterselskapet er i dag en del av Lekang Group, med 70 medarbeidere i Norge, Sverige og Danmark. Neste år også i Finland. I 2019 hadde Lekang Group en omsetning på ca 300 millioner. Av familien Lekang er det nå kun Rune Lekang som fortsatt jobber i bedriften.

– Noe av det viktigste for våre kunder er at de får riktig filter til rett tid. Derfor jobber vi kontinuerlig med lageroptimalisering. Vi har i dag Norges største filtelager og beste servicegrad på 93 prosent, sier Mette Wold.