Ny, åpen standard for automatiske hurtigkoblinger – Open S

Rototilt og Steelwrist lanserer i dag en ny, åpen standard for helautomatiske hurtigkoblinger for gravemaskiner. Maskinfester, tiltrotatorer og redskap skal kunne brukes om hverandre, uansett merke. Men ett merke må de ha for å virke.

I dag lanseres Open-S. Det er en standard for helautomatiske hurtigkoblinger for gravemaskiner.

Altså hurtigfester som gjør det mulig for føreren å skifte redskap med noen enkle knappe trykk, uten å forlate hytta.

Annonse

Bak standarden står Steelwrist og Rototilt, som ønsker andre produsenter velkommen inn.

Maskinførere kan kombinere maskinfester, tiltrotatorer og redskap fra forskjellige produsenter som følger standarden, og være sikre på at de er kompatible med hverandre.

Open S standard for automatiske hurtigfester

Produkter som følger standarden, er merket med «Open-S».

– Åpne standarder gjør hverdagen enklere. Enten det gjelder støpsler til stikkontakter, datatilkoblinger eller hurtigkoblinger til gravemaskiner. I tillegg er Open-S basert på S-standarden, den uavhengige og etablerte standarden som allerede finnes for hurtigkoblinger.

Det sier administrerende direktør Stefan Stockhaus i Steelwrist AB.

Han har over lang tid vært en ivrig talsmann for en standardisering og forenkling av villniset av ulike grensesnitt på redskapsfronten.

Han har sammen med administrerende direktør Anders Jonsson i Rototilt Group AB tatt initiativ til den nye Open-S.

– Vi tror på sunn konkurranse der bransjens aktører konkurrerer om å tilby de beste produktene. Vi ønsker ikke å låse kundene til et lukket grensesnitt. Hvis kundene kjøper en tiltrotator fra Rototilt, skal de kunne være trygge på den kan brukes med hydraulisk redskap som følger standarden Open-S, sier Anders Jonsson i Rototilt.

Enige om kobling

Standarden er basert på tre grunnprinsipper: Frihet for sluttkunden, som kan velge utstyr fritt, trygge sikkerhetsløsninger samt en kontinuerlig teknologisk utvikling.

– Siden vi har blitt enige om hvordan produktene skal kobles sammen, kan kundene velge fritt i sortimentet hos produsenter som følger standarden. Det blir enklere å se hva som passer sammen og hvilke garantiordninger som gjelder, forklarer Jonsson.

Både Steelwrist og Rototilt bekrefter at stadig flere velger denne typen løsninger.

Med standarden Open-S blir det enklere for entreprenøren å ta det første skrittet på veien moet helautomatisk hurtigkoblingssystem.

Open-S eies og forvaltes av den uavhengige organisasjonen Open-S Alliance. Den ledes av et råd som består av teknikere fra medlemsselskapene, som per i dag er tiltrotatorprodusentene Steelwrist og Rototilt.

Og flere medlemmer er velkomne:

– Åpenhet er hele poenget. Alle seriøse aktører som ser nytten i en felles standard, er velkomne. Vi er allerede i dialog med flere produsenter som ønsker å bli en del av standarden, sier Stefan Stockhaus.

– Velkommen i Norge

Hans-Ronald Hohlweg i Rototilt Norge hilser nyheten varmt velkommen. Han tror standardiseringen vil bli godt tatt i mot av norske brukere.

Hans-Ronald Hohlweg i Rototilt Norge. Her på Anleggsmessen i Kristiansand nylig. (Foto: Jørn Søderholm)

Her til lands er man godt i gang med å ta i bruk automatiske hurtigkoblinger.

– Tidligere har slike systemer vært forbehold spesielle grupper. Særskilt til rivning, der man bytter redskap ofte. Rivningsentreprenører var først med slike systemer. Nå er det flere og flere som tar det i bruk. Spesielt på hjulmaskiner, der én mann kjører rundt med sin maskin og et utvalg redskap på hengeren. Med automatisk hurtikobling blir sånne «one man show» enda mer produktive og fleksible, sier Hohlweg.

Forbindes med Oilquick, men…

Mange vil forbinde slike automatiske hurtigfester med Oilquick, som her til lands er en velkjent merkevare for denslags. De siste årene har flere andre produsenter kommet med egne systemer for automatiske hurtigfester.

I noen grad er komponenter og fester fra andre produsenter kompatibelt med Oilquick, uten at det dermed har blitt noen standard av den grunn.

Nå vil initiativtakerne hos Steelwrist og Rototilt etablere den nye Open S som en reell standard, der flere merker og produsenter kan delta som sidestilte aktører.

– Open-S er en standard for helautomatiske hurtigfester for gravemaskiner. Produkter som følger standarden er merket med Open-S, et merke som eies og forvaltes av en frittstående organisasjon. Alle aktører som tror på nytten av en felles standard er velkomne til å søke om medlemskap i alliansen. Før godkjenning av medlemskap gjøres en teknisk vurdering som sikrer at produktene er kompatible med hverandre. Denne standarden må ikke forveksles med produsenter av helautomatiske hurtigfester som ikke er med i standarden. Det er derfor feilaktig å referere til «Oilquick-typen» i omtale av slike hurtigfester.

Fortsettelse på S-standarden

Det sier kommunikasjonssjef Johan Westmark i Rototilt Group AB til Anleggsmaskinen, etter at vi har brukt det begrepet i omtale.

For det nordiske gravemaskinmarkedet er Open S et naturlig skritt videre på standardiseringsveien. Her har vi blitt godt vant med S-standarden, der skuffer har en standard innfesting uansett merke.

Der skilles det kun på maskinens størrelse (S 20, 30, 40, 50 osv). Nå kommer altså Open S, som gjelder automatiske hurtigfester. Skuffer og andre redskaper skiftes med enkle knappetrykk, uten å forlate hytta.

– Det blir bra når fordi flere vil tilby det, og stadig flere kunder velger slike systemer. Til nå har det vært svært høye priser på slike systemer. Mange har vært skeptiske. Nå ser vi at det er stadig flere som forespør og kjøper det, sier Hohlweg.