Får oppfylt maskinførerdrømmen

Nikolay Hasli Olderheim (17) har alltid drømt om å bli anleggsmaskinfører, men medfødt cerebral parese gjør det vanskelig. Takket være et spesialtilpasset kurs i regi av MEF er nå drømmen innen rekkevidde likevel.

Nikolay ble født inn i anleggsbransjen. Pappa Boye er daglig leder for maskinentreprenør Odd Steinar Hansen AS på Raufoss, som han grunnla sammen med sin far Odd Steinar i 1989. Fjorten år senere ble Nikolai født. Han var det andre barnet til Boye og kona Gunn, som fra før hadde tre år eldre Mathilde.

ÉN ARM: Det er ikke bare enkelt å manøvrere maskinen med kun én arm som fungerer. Pappa Boye har allerede vært i kontakt med Volvo Maskin med tanke på å få spesialtilpasset både gravemaskin og hjullaster til Nikolay, slik at han lettere kan mestre dem. (Foto: Runar F. Daler).

– Nikolai fikk hjerneblødning i forbindelse med fødselen, som førte til at han fikk CP, med delvis lammelse på den ene siden av kroppen. Vi merka det først da han var rundt et halvt år gammel; at han bare brukte den venstre armen, forteller en åpenhjertig pappa og bedriftsleder Boye Hansen Olderheim til Anleggsmaskinen.

Annonse

– Hele den høyre siden er berørt, og særlig armen, forklarer han videre, mens Nikolay illustrerer det med å løfte armen forsiktig opp og ned. Underarmen og hånda henger tett inntil kroppen, mens fingrene er krummet inn mot håndflaten.

«Dette har vært hans lidenskap siden han var bitteliten.
At han kan drive med dette – og faktisk være en ressurs – er jo helt topp.»

Den store lidenskapen

Så lenge han kan huske har Nikolay vært interessert i maskiner og biler. Og fotball, da.

– Det er Manchester United «for alle penga», sier Nikolay bestemt, men med et stort smil.
Hjemme på Raufoss er imidlertid både Nikolay og pappa Boye store supportere av den lokale fotballklubben. De er på alle hjemmekamper, og også en del bortekamper. Faktisk er Nikolai så fast inventar på hjemmekampene til Raufoss at da han fylte 14 år han ble invitert inn i garderoben og fikk møte alle spillerne. Men foruten fotball er det altså anleggsmaskiner som er den store lidenskapen.

– Jeg har alltid likt maskiner. Og jeg har vært med pappa på jobb fra jeg var liten. Blant annet har jeg vært med å brøyte mye snø, sier Nikolay og smiler beskjedent.
Han har nettopp fullført Vg1 Naturbruk i en spesialklasse på Lena-Valle videregående skole, som ligger 20 minutter unna Raufoss, der han og familien bor. Til høsten skal han begynne på Vg2 Anleggsgartner.

– Han tar anleggsgartnerfaget fordi det tilbys på Lena-Valle, og da kan han bo hjemme mens han går på skolen. Men det er maskinkjøring som er det store målet; det er det ingen tvil om, sier pappa Boye.

FAR OG SØNN: Pappa Boye Hansen Olderheim, daglig leder for Odd Steinar Hansen AS, er glad på sin sønns vegne. – Målet er først og fremst at han skal få en fin, meningsfull hverdag. At han kan drive med dette – og faktisk være en ressurs – er jo helt topp. Det er jo dette han brenner for, sier han. (Foto: Runar F. Daler).

Spesialtilpasset kurs

Det stilles en del krav for å kunne bli maskinfører, og det er ikke alt som er like lett å oppfylle når man har cerebral parese. Blant annet må man ta et «Sikkerhetskurs for masseforflytningsmaskiner». Med Nikolays utfordringer med lesing og skriving, samt konsentrasjonsvansker generelt, så ville det vært en umulighet å gjennomføre et slikt kurs på tradisjonelt vis. Bedriften kontaktet derfor MEF for å høre om det kunne være mulig å tilpasse kurset slik at Nikolay kunne klare det. Og MEF visste råd.

– Vi hadde litt intern «lobbyvirksomhet», og kom til slutt fram til at vi kunne klare å skreddersy et helt eget sikkerhetskurs for Nikolay. Jeg ble godkjent som instruktør og lærer. Det samme ble Nikolays bestefar, Odd Steinar Hansen, som grunnla firmaet med samme navn sammen med sønnen Boye. I tillegg har han bakgrunn som lærer på AMO-kurs (arbeidsmarkedsopplæring) i anleggsmaskinførerfaget. Det forteller Espen Ånerud, opplæringskonsulent i Opplæringskontoret for anleggs- og bergfagene (OKAB).

Kurset har fire moduler. Nikolay har allerede vært gjennom modul 1.1 Arbeidsmiljø, ansvar og konsekvenser og 2.1 Masseflytningsmaskiner, som begge er teorimoduler. Når Anleggsmaskinen er på besøk, skal han gjennom modul 3.1 Praktisk bruk, som er grunnleggende opplæring i sikker bruk av de tre ulike maskinene; hjullaster, gravemaskin og dumper.

HJULLASTER: MEF har skreddersydd et eget «Sikkerhetskurs for masseforflytningsmaskiner» for Nikolay. Når Anleggsmaskinen er på besøk, gjennomfører han modul 3.1 Praktisk bruk. (Foto: Runar F. Daler).

Kjørte fletta av dem

Maskinkjøring har Nikolay fått prøve en god del gjennom årene, og til tross for at han bare klarer å bruke én arm, er han ganske dyktig.

– Han var på Arctic Entrepreneur-messa i januar og kjørte simulatoren vår der. Da kjørte han jo fletta av flere av de drevne bedriftslederne som var til stede! Han var skikkelig flink, sier Espen Ånerud.

– De to teorimodulene gikk meget bra. Han hadde vel bare én feil totalt på begge prøvene. Selve prøvene foregikk ved at Boye leste opp spørsmålene for ham og han svarte muntlig. Når han har vært gjennom teorien, skal vi nå overføre dette til praktisk bruk i modul 3.1, som innebærer åtte timers grunnleggende opplæring i hver maskintype. Når jeg så sender inn bekreftelse på at han har gjennomført modul 3.1, kan han begynne på den siste modulen, 4.1, som er 40-timers kjøring på hver av de tre maskintypene, forklarer Espen.

– Det er viktig å presisere at Nikolay ikke er tiltenkt å sitte alene ute i produksjonen, men at han skal bidra i bedriften med enkle masseforflytningsoppgaver inne på et lukket område, sier han.

VEILEDER: Opplæringskonsulent i OKAB, Espen Ånerud, fungerer som instruktør og lærer for Nikolay under sikkerhetskurset. (Foto: Runar F. Daler).

Nedtur ble til opptur

Odd Steinar Hansen AS ble kåret til Årets lærebedrift i 2019 av MEF, delvis på grunn av det fokuset Boye og co. har på å være en inkluderende bedrift. Der er det plass til alle. Det gjelder selvfølgelig også for sønnen Nikolay.

– Nikolay er også veldig opptatt av bil, og det var en ordentlig nedtur for ham da han i fjor fikk beskjed om at han ikke kunne få førerkort for bil – selv om det nok var det riktige. Han har bestått trafikalt grunnkurs, men det ble vurdert at han ikke kan få førerkort på grunn av utfordringer med konsentrasjon og oppmerksomhet. Dermed var oppturen desto større for ham da det viste seg at han han få kompetansebevis for anleggsmaskiner, forteller Boye.

– Uten førerkort for bil er det heller ikke tillatt å kjøre anleggsmaskiner ute i offentligheten. Så tanken er at han være med inne på området her og hjelpe til litt. Laste opp grus, sålde litt jord, brøyte litt snø. Han kommer nok aldri til å produsere mot faktura, men enkle oppgaver bør gå fint, sier han.

BRA TEAM: OKABs Espen Ånerud, Nikolay Hasli Olderheim og Boye Hansen Olderheim. (Foto: Runar F. Daler).

Kan være en ressurs

– Målet er først og fremst at han skal få en fin, meningsfull hverdag, ha gode kollegaer å prate med, og ha noe fornuftig og givende å drive med. Her har han jo vært så mye, og alle kjenner ham her.

– Dette har vært hans lidenskap siden han var bitteliten; både anleggsmaskiner, lastebiler, traktorer og biler, og at han kan drive med dette – og faktisk være en ressurs – er jo helt topp. Det er jo dette han brenner for, avslutter Boye, som allerede har vært i kontakt med Volvo Maskin med tanke på å få spesialtilpasset både gravemaskin og hjullaster, slik at Nikolay lettere kan mestre dem med én arm.

KONSENTRASJON: Nikolay har fått prøve seg i maskin tidligere, så han vet hva han driver med. På Arctic Entrepreneur-messa i januar i år, kjørte han fletta av flere av de drevne bedriftslederne på maskinsimulatoren, ifølge OKABs Espen Ånerud. (Foto: Runar F. Daler).