En mønsterlærling har blitt fagarbeider

Husker du Sha Ogalo? Den blide, positive og utrolig takknemlige lærlingen som pendlet mellom skole i Skien og lærlingeplass i Lærdal? Som de andre på asylmottaket lo av fordi han ville jobbe gratis? Nå har han bestått fagprøven – og solskinnshistorien fortsetter.

Historien om Sha Ogalo gikk sin seiersgang på nettet for snart to år siden. Du kan lese den igjen her.
Mange lot seg imponere og begeistre over hvor mye Ogalo var villig til å stå på for å nå målet sitt, og de fleste ble nok også litt rørt over den store takknemligheten han viste for de mulighetene han hadde fått her i landet.

Permittert

I juni i år, etter to år som lærling, tok han fagprøven og besto med glans. Han måtte imidlertid bytte lærebedrift underveis på grunn av koronapandemien.

Annonse

– Jeg var hos Voll Lunde Maskin fram til april i år. Da ble det mindre arbeid der på grunn av koronaen, så jeg ble permittert. Heldigvis hjalp opplæringskontoret meg slik at fikk jeg plass på Sunnfjord Miljøverk i stedet. Jeg er jo lærling i maskinførerfaget, mens Sunnfjord Miljøverk er en gjenvinningsbedrift, men de har både hjullaster og gravemaskin der, så det har gått helt fint. Dessuten hadde jeg bare et par måneder igjen av læretida da jeg kom dit, forteller en stadig like positiv og engasjert Ogalo på telefon fra Førde, hvor han bor mens han er på jobb. Fremdeles pendler han nesten hver helg hjem til Skien, hvor også kjæresten Caroline bor.

«Det er veldig viktig for meg å takke Norge for alle mulighetene dette landet gir meg.»

Fagprøven

Fram mot fagprøven har Jan Erik Øygard, daglig leder for Opplæringskontoret for anleggs- og bergfagene (OKAB) i Sogn og Fjordane, fulgt og veiledet Sha.

– Jeg har tatt ham med meg på en lokal prøvestasjon, der han har fått øvd seg litt fram mot fagprøven. Han har vært veldig ivrig og lærevillig, og hyggelig å ha med å gjøre. Selve fagprøven gikk bra; han fikk bestått. Det eneste han trenger nå er litt mengdetrening, sier Øygard.

– På fagprøven måtte jeg grave ut og planere en tomt, og grave en grøft med fall. Jeg måtte også gjøre all utregning og jeg måtte stikke ut tomta, sier Ogalo.

– Heldigvis fikk jeg oppgaver som jeg hadde vært borti før. Fagprøven skulle vare fra fredag til søndag, men jeg ble ferdig allerede på lørdag. Jeg var litt nervøs på forhånd, men var veldig glad da det gikk bra, forteller han.

TAKKNEMLIG: Sha vet å sette pris på – og gjøre det beste ut av – tilværelsen. Han uttrykker en enorm glede og takknemlighet. Her fra fagprøven i juni i år. (Foto: Jan Erik Øygard).

Spørre, spørre, spørre

– Hva skal du gjøre videre nå, da? Hvor går ferden?

– Jeg har kontrakt på Sunnfjord Miljøverk fram til 31. august, så jeg skal fortsette å jobbe der og bli flinkere. Samtidig har jeg begynt å søke på andre maskinførerjobber. Det frister jo litt å flytte tilbake til Skien, så mest sannsynlig søker jeg jobber litt nærmere der. Det behøver ikke være akkurat i Skien; jeg er vant til å reise og pendle, så hvis det er en halvtime, tre kvarter eller en time til jobb, så gjør det ingenting. Samtidig frister det også å fortsette på Sunnfjord Miljøverk, for folk er så hyggelige der, og jeg trives veldig godt, sier han på sitt sedvanlige sjarmerende vis.

– Jeg liker godt å kjøre gravemaskin, men jeg vil helst ikke sitte inne og grave hele tiden. Derfor trives jeg også godt med å være nede i grøfta og legge rør, for eksempel. På lengre sikt har jeg fremdeles en drøm om å starte for meg selv, men nå gjelder det å bare jobbe og være fokusert. Og så er det viktig å spørre de som har erfaring om alt mulig. Spørre, spørre, spørre. Det er på den måten man lærer, sier han.

Vil takke Norge

Noe av det mest fremtredende med Sha Ogalo ved vårt forrige møte, for snart to år siden, var den store takknemligheten han viste. Det har på ingen måte endret seg. I tillegg har han noen gode råd til andre som har tenkt å bli maskinførere.

– Man kan ikke forvente at alt bare er lett. Man må ha respekt for folk rundt seg, man må stille spørsmål, og mest av alt må man være veldig tålmodig. Det kan for eksempel gå flere måneder uten at man får kjøre maskin. Det gjelder å være tålmodig og lære ting fra grunnen. Man kan ikke bli en flink maskinfører uten å være en flink grunnarbeider, slår han fast.

– Jeg vil takke opplæringskontoret og alle andre som har hjulpet meg til å få fagbrev. Og det er veldig viktig for meg å takke Norge for alle mulighetene dette landet gir meg. Jeg har fått gå på skole og nå tatt fagbrev, uten å måtte betale noe for det. Jeg vil si til alle innvandrere: Når du får slike muligheter – at du kan gå på skole og ta utdanning – ikke ligg hjemme og sov, ikke klag, men gå ut, gå på skolen og jobb hardt. Ta vare på de mulighetene du får i Norge! Til slutt vil jeg også takke Jehova – Gud, sier en strålende fornøyd Sha Ogalo.