Frister anleggsbransjen?

Tradisjonen tro ble utdanningsmessa «Vi bygger Norge» arrangert på Greåker vgs. i januar. Nesten 300 Vg1-elever fra bygg- og anleggslinjene ved syv ulike skoler i (tidligere) Østfold, fikk et praktisk innblikk i de ulike studieretningene de kan velge neste år.

Dette er fjerde året på rad at denne minimessa arrangeres. Elevene får se og høre om hele bredden av fagene som tilbys, og både opplæringskontorer, bedrifter, lærlinger og lærere er på plass. Nytt av året er at også niendeklassinger fra distriktet var invitert til en egen åpen dag. Målet med begge dagene er at elevene skal ha et større grunnlag når de de skal ta det viktige veivalget for fremtiden.

Populær simulator

– De fleste som kommer innom her er nok mest interessert i å bli tømrere, betongarbeidere, rørleggere eller elektrikere, men noen er også interesserte i anleggsbransjen. Mange blir positivt overrasket når vi forteller at så godt som alle får læreplass i anleggsfagene, sier Geir-Inge Mosling og Rune Lia fra Opplæringskontoret for anleggs- og bergfagene (OKAB).

Annonse

– I år forsøker vi også fremme et nytt fag, nemlig brønn- og borefaget, som ble opprettet som lærefag i fjor sommer, men som fremdeles er ukjent for mange, fortsetter OKAB-gutta, som også i år stilte med stilte med en maskinførersimulator, som elevene kunne prøve. Mange lot seg ikke be to ganger, for å kjøre gravemaskin – selv om det bare er en simulator – det er noe mange liker.

Vegard Sørli (18), som går Vg2 Anleggsteknikk på Kalnes vgs., skulle egentlig bli tømrer eller rørlegger, men etter å ha vært på denne messa i fjor, bestemte han seg for å gå anleggsteknikk for å bli maskinfører. (Foto: Runar F. Daler).

Endret valget

Selv om mange allerede har tatt valget for studieretning til høsten når vi skriver januar, kan «Vi bygger Norge-messa være utslagsgivende for enkelte. Vegard Sørli (18), som går Vg2 Anleggsteknikk på Kalnes vgs., og som er med denne dagen for å bistå OKAB på standen og med simulatoren, er et godt eksempel på det.

– Det sto egentlig mellom tømrer og rørlegger for meg på denne tiden i fjor. En viktig del av grunnen til at jeg endret til anleggsteknikk var nettopp denne dagen i januar for ett år siden, forteller han.

– Jeg tok den endelige avgjørelsen om å bli maskinfører i slutten av februar i fjor. I høst har jeg vært fire uker på utplassering hos Park & Anlegg, og til våren skal jeg være der fem nye uker. Til høsten igjen håper jeg å få lærlingeplass der, sier han entusiastisk.

Mohamad Osman (t.h.), som går Vg1 Bygg- og anleggsteknikk på Greåker vgs., hadde egentlig tenkt å bli rørlegger, men anleggsbransjen frister. OKABs Rune Lia svarer velvillig på Osmans spørsmål. (Foto: Runar F. Daler).

Anleggsbransjen frister

Også Mohamad Osman (28), som kom til Norge for bare drøyt tre år siden, lar seg friste av anleggsbransjen. Han går på Vg1 Bygg- og anleggsteknikk på Greåker vgs., men har ikke bestemt for veien videre.

– Jeg hadde egentlig tenkt å bli rørlegger, men jeg har nå begynt å vurdere anleggsbransjen i stedet. Maskinfører frister litt, sier han til Anleggsmaskinen, før han spør OKABs Rune Lia:

– Er det lett å få jobb, eller?

– Ja, jeg vil si det. Alle får jo læreplass i hvert fall, svarer Lia.

– Hva med førerkort på maskinene, da?

– Du får maskinførerbevis på både gravemaskin, dumper og hjullaster på Vg2 Anleggsteknikk, svarer Lia, og Osman nikker fornøyd.

Fosby AS er på plass på messa for andre året på rad. Her representert ved anleggsleder Hans Kristian Holmen. (Foto: Runar F. Daler).

Kan velge helt fram til sommeren

Tommy Jenssen, lærer ved Greåker vgs., bekrefter at også han kjenner til flere tilsvarende tilfeller hvor «Vi bygger Norge»-messa har vært utslagsgivende for studievalget for flere elever.

– Ja, det er ingen tvil om at dette tilbudet er verdifullt, og at det kan hjelpe dem når de skal ta dette viktige valget. De kan jo bytte helt fram mot sommeren. Bransjen er for øvrig helt suveren til å stille opp her. Det skal de virkelig ha skryt for, sier han og nikker bort mot OKAB-standen.

– Mange tror kanskje de har tatt det endelige valget, men det hender likevel at de endrer seg. I fjor var det en på besøk her som opprinnelig hadde bestemt seg for noe annet, men som prøvde seg på litt stillasbygging på standen til Fosby AS, som for øvrig også er her i år. Han syntes det var så gøy at han byttet til stillasbyggerfaget, og han er faktisk lærling hos Fosby nå.