Tre gravefrie veier til ny vannledning

Én ting er gravefri fornying av avløpsledninger. Vannledninger er mer komplisert. Entreprenør Kjeldaas AS, «gravefri-foreningen» SSTT og Oslo kommune VAV inviterte til fagtreff med tre (nesten) gravefrie metoder.

Fornyelse av vannledninger er fortsatt mer komplisert enn fornyelse av avløpsledninger. Fortsatt er det i praksis nødvendig å grave seg ned på anboringer. Men lange strekk kan absolutt fornyes med minimal graving.

Fagtreff om ny vannledning uten graving

40 deltakere på fagtreff for rådgivere, entreprenører og ledningseiere i regi av SSTT, Oslo VAV og Kjeldaas AS. (Foto: SSTT)

Derfor var interessen for fagtreffet i regi av Scandinavian Society for Trenchsless Tehnology, SSTT, i samarbeid med entreprenørselskapet Kjeldaas AS og Oslo kommune VAV stort da treffet ble gjennomført på Sydhavna i Oslo nylig, med rundt 40 deltakere fra entreprenører, rådgivere og ledningseiere.

Annonse

– Oslo kommune er desidert i Norgestoppen når det gjelder ledningsfornyelse både på vann og avløp, sier SSTT i en artikkel om fagtreffet nylig.

Aqualiner kommer med en nyutviklet glassfiberflens, slik at strømpen kan avsluttes med en integrert flenseforbindelse. Dette var den største nyheten under fagtreffet i Oslo. (Foto: SSTT)

Kjeldaas AS fra Sande er en av landets maskinentreprenører med mest erfaring i gravefrie metoder. Gutta i røde gensere sørget for et imponerende godt gjennomført fagtreff, med solid innføring i fornyelse av vannledninger med tre ulike metoder:

  • Primus Line – fleksibel foring med flere lag av PE og kevlar. Bend opptil 45 grader, og i noen tilfeller opptil 90 grader. Tåler mye innvendig trykk, men er avhengig av eksisterende rør for ringstivhet. 150-500 mm, opp til 2000 meter.
  • Aqualiner – ny glassfiberarmert strømpe som utherdes med UV-lys. Mulig med integrert glassfiberflens. Full strukturell styrke for innvendig trykk og utvendig ringstivhet. 150-1200 mm, opp til 350 meter.
  • PU-belegg –  belegg av polyuretanbelegg inn i eksisterende ledning. Rimelig og rask metode som forlenger levetiden på vannledninger med inntil 30 år. Mye brukt metode, spesielt i Oslo. NCC har praktisert metoden i flere år. Nå starter også Kjeldaas AS opp med den.

Flere detaljer i SSTTs artikkel.