Pipelife-sjef går av – refser offentlige billig-innkjøp

Han begynte i selskapet for 40 år siden. I 25 år har har han vært øverste sjef. Nå gir Kjell Larsen seg som administrerende direktør i rørprodusenten Pipelife. På vei ut refser han offentlige innkjøpere: – De ser bort fra egne regler. Kjøper heller billig fra utlandet enn bærekraftig kvalitet i Norge, sier Larsen.

Etter 25 år som administrerende direktør i Pipelife gir Kjell Larsen stafettpinnen videre ved nyttår. Selskapet produserer rørsystemer i Surnadal, Stathelle og Ringebu.

– Det er riktig tidspunkt for å slippe til nye krefter, sier Kjell Larsen i en pressemelding fra Pipelife.

Annonse

Refser offentlige innkjøpere

Her legges Pragma Infra-rør. (Foto: Pipelife).

Her legges Pipelife Pragma Infra-rør. (Foto: Leverandøren).

Den erfarne industrilederen tror grunnlaget for vekst i norsk industri er godt, men at det likevel er utviklingstrekk som gir grunn til uro.

Han retter skarp kritikk mot offentlige innkjøpere og ensidig fokus på pris.

– For å lykkes er vi avhengige av at de politiske rammevilkårene legger til rette for innovasjon på bærekraftsområdet. Et av de største praktiske hindrene vi møter er at offentlige innkjøpere altfor ofte ser bort fra regler de selv har vært med på å lage. De velger heller billige industrivarer fra utlandet enn norske produkter som fullt ut tilfredsstiller alle kvalitets- og miljøkrav som Stortinget, departement og direktorat har stilt. Kommuner og offentlige selskaper må faktisk velge bærekraftige produkter dersom industrien vår skal satse på det grønne, sier Larsen.

Går av etter 40 år

Kjell Larsen informerte nylig de ansatte om endringer i ledelsen hos Pipelife Norge AS. Larsen forbereder nå sin avgang, 40 år etter at han begynte i selskapet og mer enn to tiår som øverste leder ved hovedkontoret i Surnadal.

– Virksomheten vår går bra. Vi jobber godt med store og vellykkede endringer, og ruster oss for å møte den digitale fremtiden. Etter 50 år med aktivitet i Surnadal starter Pipelife nå på et nytt kapittel. Da kjennes det riktig å slippe til nye krefter i direktørstolen, sier Kjell Larsen.

Larsen kaster imidlertid ikke inn håndkleet helt. Når han rundt nyttår går av som administrerende direktør begynner han samtidig i en ny stilling der han skal arbeide med utviklingsprosjekter i selskapet.

Konstant utvikling

– Jeg brenner fortsatt for det virksomheten vår står for. Endringene og mulighetene – i en viktig og spennende bransje – har aldri vært større. For meg har innovasjon og utvikling vært det styrende gjennom hele min periode i Pipelife. Det er bare gjennom konstant utvikling at vi sikrer arbeidsplassene i lokalsamfunnene våre. Derfor gleder jeg meg til å konsentrere meg fullt og helt om de utviklingsprosjektene vi nå er i gang med, sier Larsen.

I høst fyller Pipelife 50 år. Selskapet har rundt 300 ansatte og er med en omsetning på godt over 1 milliard kroner den største produsenten av rørsystemer i Norge.

Det er ikke klart hvem som tar over som sjef i Pipelife.