Slangeutlegger sparer slit og folk

Denne EMV slangeutleggeren gjør utlegging av PE-slanger enklere og mer praktisk. Jobben gjøres med mindre slit og færre hender. (Annonseartikkel – Engeset Mekaniske Verksted AS)

– Vi har vært opptatt av å spare folk for slit. Samtidig ville vi lage en løsning der færre måtte jobbe med utleggingen. Alle som har jobbet med utlegging av PE-slanger i kulda, vil kjenne seg igjen når vi sier: Det er bedre å ha en redskap som kan hjelpe oss med den jobben.

Løsningen ble først forespurt av Stranda Anleggsservice. Derfra har daglig leder Even Engeset fra Engeset Mekaniske Verksted har fått mange godord etter at løsningen var på plass:

Annonse

Slit i kulda

– Å legge ut PE-slanger har tradisjonelt skjedd ved hjelp av en stropp gjennom slangekveilen og flere mann til å kaste den rundt etterhvert som den ble lagt ut. Om det til og med var minusgrader når jobben skulle gjøres, ble det en ganske så ufyselig jobb for dem som ble satt til det. Det kom en forespørsel om å finne en mer praktisk løsning for utleggingen. En som kunne lette jobben. Vi så raskt at dette kunne være noe flere hadde behov for, forteller Engeset.

Artikkelen fortsetter under videoen.

https://www.youtube.com/watch?v=pEuUNv-2EvI

Det skulle gå to år før løsningen kom på plass og kunne patenteres.

Nå har Engeset Mekaniske Verksted fått fram en løsning de mener er et uunnværlig redskap for alle entreprenører som legger vannslanger. Ikke bare letter det arbeidet. Man slipper oftest unna med å ha færre mann på samme jobben.

Det spesielle lokket på slangeutleggeren er der ikke bare for å holde slangen på plass. Det gjør det også enkelt å spole inn igjen om man har dratt ut for mye.

Slangeutlegger med gulvstativ

– Fokuset var å lage en helhetlig løsning, og derfor ble det til at vi også endte opp med et gulvstativ til slangeutleggeren, sier han.

Fordelen med dette stativet er at man slipper løfteutstyr for å spole slangen. Man kan spole ut slangen rett fra lasteplanet eller hengeren der man trenger det. Eller fra lageret dersom man kun trenger korte biter.

Arbeidet har blitt langt mindre fysisk krevende enn tidligere. Det vil alle som noen gang har vært med på å legge ut slanger komme til å sette pris på.

Dette er et problem som vi vet mange har forsøkt å lage egne løsninger på, men uten særlig hell. Det har vært vanskelig å finne en løsning som både ivaretar sikkerhet, er enkel å bruke, og som er solid nok til at den kan brukes i årevis.

Prosjektet er blitt til i samarbeide med Innovasjon Norge, og det er Andreas Rønneberg som er oppfinner.

Orden

– En ekstra positiv side ved det reolsystemet vi har utviklet, er at det skaper orden på lageret hos kundene våre. Dette betyr en praktisk og enkel lagring av slanger av forskjellige dimensjoner og til forskjellig bruk, sier Engeset.

Bedriftene som har testet utstyret er samstemmige: «Vi har fått en ny hverdag etter at vi tok i bruk dette utleggingssystemet.»

– Dette er et komplett system, der vi har vært opptatt av å løse utleggingen av slanger fra de ligger i kveil på et lager til de er ferdig lagt i grøft. Skulle man komme til å spole ut for mye slange, er det en enkel oppgave å spole slangen tilbake på trommelen.

– Og nå er løsningen på plass?

– Ja, vi er ganske sikre på det. Både at vi har fått patent på løsningen, og at vi allerede har fått tallrike tilbakemeldinger fra fornøyde kunder som har det bedre i hverdagen, gjør oss trygge på at vi har funnet den beste løsningen, sier han.

Forbauset

De fleste som ser og prøver ut vår løsning for første gang blir forbauset over hvor enkelt dette utstyret er i bruk. Mange kommenterer at det nesten er rart at ingen har tenkt på noe lignende før.

Nå kan én person utføre slangeutlegging alene, der minst to måtte gjøre en slitsom og ofte skitten jobb tidligere. Dette er ikke bare et økonomisk bra system, men det vil også i praksis være et bra bidrag til bedriftenes HMS-arbeide.

Engeset Mekaniske Verksted

Engeset Mekaniske Verksted er kjent for å hjelpe kundene våre med utfordringer i hverdagen. Nå har selskapet kommet opp med det som vil kunne være et hjelpemiddel for mange, mange fler.

– Uansett hvor man er i landet, og hvilke løsninger man tidligere måtte ha brukt for å løse jobben, tror vi vår slangeutlegger vil bety en helt ny hverdag på dette området, sier Engeset.