Tor Erik (18) er lærling i sin egen bedrift

Dette er Tor Erik Dobloug (18). Han er lærling i anleggsmaskinførerfaget, med en noe uvanlig lærekontrakt: Han er lærling i bedriften han selv eier og driver.

BRUMUNDDAL: – Å være ansatt er ikke det jeg har mest lyst til. Det er morsommere å drive selv, og se at man skaper noe.

Det sier Tor Erik Dobloug. Han har stoppet motoren på sin fem tonns Cat 305.5E2, og tar en liten pratepause. Vi møter ham på en jobb med utgraving for et tilbygg til en enebolig i Brumunddal.

Annonse
Laster masser i traktorskuff

UTLASTING: For trangt til dumper eller henger. Da blir det utkjøring med traktor.

På hjørnet venter Einar Høystad med traktoren, som kjører massen vekk.

Uvanlig – men lovlig – lærekontrakt

Dobloug er en vanlig 18-åring med landets mest uvanlige lærekontrakt. Han er lærling i sin egen bedrift, Dobloug Maskin AS. Bedriften er ferskt medlem i MEF, og han har en helt normal lærekontrakt gjennom OKAB – hvis vi altså ser bort fra det uvanlige i at han selv eier bedriften.

Etter planen skal han gå opp til fagprøven sommeren 2020. Med halvannet år igjen av læretida føler han seg greit i rute.

I tillegg til seg selv har han ansatt Jørn Ole Brandstad. Han er en voksen kar med fagbrev og 15-16 års erfaring, og er ansatt som maskinfører og bedriftens faglige leder. Men de to går ikke i beina på hverandre, akkurat.

– Han sitter og kjører en maskin på innleie hos Veidekke nede på E6, forteller Dobloug.

– Og du sitter her og holder på for deg selv..?

– Ja, det er like greit. Vi prater sammen innimellom og hvis det er noe.

– Hva med den faglige bredden du trenger før fagprøven?

Skaffe variert arbeid

– Man må ha variert jobb, det er klart. Det er alltid noe å holde på med. Jeg prøver å skaffe jobber innenfor det fagprøven skal dekke. Her er det utgraving til tilbygg. Det er litt trangt her, og jeg kommer ikke rundt hjørnet med dumper eller tilhenger. Da blir det traktor, sier den driftige brumunddølen.

Traktor i nedoverbakke

TRAKTOR: Dobloug Maskin AS har vært et aktivt firma siden 2016.

Han har allerede rukket å skaffe seg erfaring som entreprenør med egen bedrift. Dobloug Maskin AS ble stiftet i februar 2016. Da var han for ung til å eie sin egen bedrift. Det formelle gikk derfor gjennom far Tor Chistian Dobloug, som driver et regnskapskontor i Brumunddal. Gjennom bedriften drev Tor Erik virksomhet med traktor og minigraver, ved siden av skolegangen på landslinja på Våler videregående.

Tok over

Sist høst fylte Tor Erik 18, og kunne ta over sin egen bedrift. Lærling skulle han egentlig vært i en annen bedrift. Men det ble ikke noe av, og etter et møte med OKAB ble det snart klart at han kunne ha en lærekontrakt med sin egen bedrift.

Tor Erik Dobloug

VARIASJON: Tor Erik Dobloug må skaffe seg de jobbene han trenger for faglig bredde før fagprøven.

I dag er det ham selv og falig leder som jobber fast i bedriften. I tillegg er to-tre mann leid inn for brøyting og snøkjøring med traktor for Ringsaker kommune, Hedmark fylkeskommune og noen private. Han samarbeider stadig med broren Christian Dobloug, som driver sin egen maskinvirksomhet.

– Har du fått noen reaksjoner på din unge alder eller denne måten å være lærling på?

– Nei, dette er helt vanlig. Jeg har ikke møtt på noen reaksjoner i alle fall, sier Tor Erik Dobloug.

OKAB: – Fullt mulig

Det er ingenting i veien for å være lærling i en bedrift man selv eier. Her er det to krav bedriften må oppfylle:

  • Tilby opplæring i henhold til læreplanen.
  • Ansatt faglig leder som har fagbrev selv eller minst fem års erfaring i faget.

– Utover det er det ingen begrensning på eierskap i regelverket. Litt spesielt er det jo. Men bedriften følges opp tett, Tor Erik har gått på anleggslinja på Våler, får de kursene han skal og har en faglig leder å forholde seg til. Og han har variert arbeid, i henhold til læreplanen, sier John-Are Silset på OKAB Hedmark og Oppland.

Det er første gang han opplever en slik situasjon rundt en lærekontrakt, og kjenner ikke til at det har vært gjort andre steder.

– Generelt, er det lærlinger eller læreplasser det mangler mest av i deres område?

– I Hedmark og Oppland har det i noen år nå vært god balanse mellom antall søkere og antall læreplasser. Nå opplever vi at det med økt aktivitet er flere læreplasser enn lærlinger. Derfor har vi i Hedmark fått til en ny klasse på anleggsteknikk på Våler. Dette er en egen klasse kun for Hedmark. Vi forventer større inntak av lærlinger i år og neste år, sier Silset.

Graver ut for tilbygg

Her graves det ut for tilbygg.