Gjenfant stjålet utstyr i Polen

Maskinentreprenør gjenfant vibroplate i Polen en uke etter at den ble stjålet fra lageret.

I slutten av oktober ble Rønningen Maskin på Årnes frastjålet en vibroplate. Selv om troen på å få tilbake vibroplaten var liten, varslet selskapet ABAX, som leverer utstyrskontroll til Rønningen Maskin, for å få hjelp til å lokalisere vibroplaten.

Politiet: Anse det som tapt

– Basert på egne erfaringer og hva andre bedrifter har opplevd, så jeg det som veldig lite sannsynlig at vi skulle få tilbake vibroplaten, sier Håkon Rønningen i Rønningen Maskin i en pressemelding fra ABAX.

Annonse

Tyveriet ble meldt til politiet i Norge som bekreftet Rønningens mistanke. De ba Rønningen anse utstyret til en verdi av over 70 000 NOK som tapt.

Fra Årnes til Polen

Selv om politiet mente utstyret var tapt fikk ABAX sporet vibroplaten, takket være GSM- og GPS-teknologi, gjennom Finnskogen på vei over til Sverige. Deretter gikk turen til Ystad og med båt over til Swinojscie i Polen og videre opp til Slupsk.

I Slupsk koblet ABAX på en privatetterforsker som hjalp til med lokalisering av lastebilen hvor vibroplaten befant seg. På dette tidspunktet var derimot lastebilen innhegnet på et stort og uoversiktlig område og dermed glapp vibroplaten i første omgang.

Jakten var derimot ikke over, og via GSM-signaler ble vibroplaten sporet videre nedover i Polen, denne gangen i en ny lastebil, til Wadowice. I det platen ble lastet av lastebilen ble det sendt ut GPS-signaler som gjorde utstyrets posisjon svært nøyaktig. Dette medførte at politiet i Polen kunne lokalisere hvor vibroplaten befant seg, og kun en halvtime etter GPS-signalet ble fanget opp sto polsk politi på døra til selskapet som nå var i besittelse av vibroplaten, ifølge meldingen fra ABAX.

– Platen er fortsatt i Polen, men vi regner med å ha den hjemme igjen i løpet av denne uka, sier Rønningen fornøyd.

Skuffet over norsk politi

– Vi opplevde tyveri også for et års tid siden, men da hadde vi ikke sporing på utstyret som ble stjålet. Dette tyveriet gjorde derimot at vi fikk installert sporingsenheter, noe som helt klart har vist seg å være lønnsomt, forteller Rønningen.

Samtidig sier Rønningen han syns det er synd at politiet i Norge ikke har ressurser til eller interesse av å prioritere slike tyverier.