Ny Epoke fastsandspreder testes på Tynset

Snart kommer også Epoke med en fastsandspreder. Nå i vinter går den nye sprederen i skikkelig vintertest. Per Erik Lillestrøm på Tynset er «testpilot».

Per Erik Lillestrøm, Stig Holm og Christian Grindvold

ERFARINGER: Per Erik Lillestrøm t.v. er testsjåfør. Deler erfaringer med prosjektansvarlig Stig Holm og daglig leder Christian Grindvold (t.h.) fra C. Grindvold AS.

TYNSET: – Vi har vært grådig heldige med å få Per Erik Lillestrøm som testsjåfør. Han er interessert og kunnskapsrik, og i dette området er det skikkelige vinterforhold til å teste i.

Epoke fastsandspreder

Det sier Stig Holm, selger i C. Grindvold AS og prosjektansvarlig for utviklingen av det som skal bli en ny fastsandspreder fra Epoke.

Annonse

Den danske produsenten har til nå levert salt og sandspredere, men ikke ikke fastsand. Det vil si sand som legges ut sammen med kokvarmt vann og smelter fast i isen.

Fastsand Epoke spreder

FASTSAND: Sand fuktes med 93 grader varmt vann. Nå testes en kommende Epoke fastsandspreder i Norge.

– Vi har savnet fastsandspreder, som er et produkt konkurrentene tilbyr. Vi har fått positive erfaringer ut av denne testingen. Jeg håper sprederen skal være produksjons- og salgsklar til neste sesong, sier Christian Grindvold.

Transportbånd i bunnen

Han er daglig leder i C. Grindvold AS. Han har siden april i fjor vært daglig leder i selskapet som ble stiftet av hans bestefar.

Grindvold har blant annet agenturet på Epoke salt- og sandspredere, med den særegne konstruksjonen basert på et transportbånd i bunnen av sprederen som flytter innholdet fra tanken til tallerkenen.

Per Erik Lillestrøm er fornøyd med det han har sett så langt.

Display Epoke fastsandspreder

PROTOTYPE: Informasjon fra brenneren øverst og sprederen nederst.

– Den er lett i drift. Man har god oversikt over temperaturer på displayet inne i bilen. Spesielt tallerkentemperaturen, som er den viktigste å vite, sier han.

Lillestrøm på Tynset

Han er daglig leder i farens firma: Leif Sturla Lillestrøm Maskin og Transport AS på Tynset.

Vinterstid kjører de blant annet som UE for Nortransport på driftskontrakten 0505 Nord-Østerdal. På en drøy måned før og etter jul har det blitt kjørt ut 300 tonn med sprederen, som ligger i dumperkassa på Lillestrøms Volvo FH16 750.

Utvikling og erfaring

Brenner på fastsandspreder

UTVIKLERE: Personell fra produsent – deriblant utviklingssjefen – studerer testsprederen nøye. Brennerenheten øverst er utviklet av norske Mec Tec AS.

Vi var innom en dag tidlig i januar, samme dag som en delegasjon fra danske Epoke og den norske forhandleren C. Grindvold AS var innom for å se fastsandsprederen i aksjon og innhente erfaringsinformasjon.

Den kommende fastsandsprederen er basert på en Epoke Sirius AST spreder, påmontert en ny brennerenhet som varmer opp vannet. Brenneren er laget og montert av norske Mec Tec AS i Drammen.

Dieseltank og luftinntak

Erfaringene fra testingen på Tynset kommer godt med i videre utvikling mot ferdig produkt. På «utviklingsmøtet» på Tynset ble det bemerket enkelte detaljer som kan bli endret på dieseltanken og utformingen av brenneren.

Christian Grindvold, Stig Holm, Per Erik Lillestrøm

F.v. Christian Grindvold, Stig Holm og Per Erik Lillestrøm undersøker resultatet.

Dieseltanken på testutgaven er på 300 liter, så man skal slippe å fylle for ofte. Det har vist seg å være i meste laget, og kan bli redusert til 200 liter.

Utformingen av selve brennerenheten fikk mye oppmerksomhet. Her ønsker ikke produsent og importør å være alt for detaljert, men litt får vi «avsløre».

– Luftinntaket og eksosutslippet kan nok bli justert. Dette behovet har blitt avdekket under testkjøring. Det er gull verdt for å oss å få denne informasjonen fra gutta som vet hva som virker og hva som trengs, sier Stig Holm.

Fastsand

SPIKERFESTE: Sanden og det varme vannet smelter fast i isen og gir umiddelbart spikerfeste. (Foto: Lillestrøm)

Volvo FH16 750 Lillestrøm

GOD-BIL: Per Erik Lillestrøm kjører denne Volvo FH16 750 i testing av sprederen.