Noe for meg?

Vg1-elever fra hele Østfold fikk nylig et innblikk i anleggsbransjen på Greåker videregående skole. Mange søkte også om utplasseringsplass.

For annet år på rad inviterte opplæringsavdelingen i Østfold fylkeskommune elevene fra Vg1 Bygg og anleggsteknikk til minimessa på Greåker vgs., som har fått navnet «Vi bygger Norge». Her får elevene lære mer om bygg- og anleggsfagene samt anleggsgartnerfaget. Både opplæringskontorer, bedrifter, lærlinger og lærere er på plass.

HÅPER PÅ UTPLASSERING: VG1-elev Helwaz Berwari (16) hadde egentlig planer om å bli bilmekaniker, men vil heller til anleggsbransjen. Her snakker han med Morgan Walther fra maskinentreprenøren Leif Grimsrud, hvor han akkurat har søkt om utplasseringsplass. (Foto: Runar F. Daler).

HÅPER PÅ UTPLASSERING: Vg1-elev Helwaz Berwari (16) hadde egentlig planer om å bli bilmekaniker, men vil heller til anleggsbransjen. Her snakker han med Morgan Walther fra maskinentreprenøren Leif Grimsrud, hvor han akkurat har søkt om utplasseringsplass. (Foto: Runar F. Daler).

Eneste i klassen

– De aller fleste velger tømrer-, elektro- eller rørleggerlinja. Jeg tror faktisk jeg er den eneste i klassen min som skal velge betong eller anlegg. Jeg har bare ikke helt bestemt meg for hvilken av de to jeg skal velge ennå, forteller Helwaz Berwari (16) til Anleggsmaskinen mens han fyller ut søknadsskjema om utplasseringsplass hos maskinentreprenøren Leif Grimsrud AS nå til våren. Berwari er fra Sarpsborg og går på Borg vgs.

Annonse

– Opprinnelig hadde jeg planer om å bli bilmekaniker, for faren min driver et bilverksted. Men jeg fant etter hvert ut at det er ikke det jeg egentlig vil, og faren min sa at du må gjøre det du har lyst til i livet ditt. Jeg har alltid likt anleggsmaskiner og spesielt gravemaskiner, så dette er virkelig noe jeg har lyst til. De skal ringe meg for videre samtale om utplasseringsplassen, og det virker som om sjansen for å få plass er ganske god, sier han optimistisk.

INTERESSERT: Opplæringsansvarlig hos Leif Grimsrud AS, Line Merethe Engh snakker med VG1-elev Daniel Andersen (16), som er ganske sikker på at han vil videre på anleggsteknikk. (Foto: Runar F. Daler).

INTERESSERT: Opplæringsansvarlig hos Leif Grimsrud AS, Line Merethe Engh, snakker med Vg1-elev Daniel Andersen (16), som er ganske sikker på at han vil videre på anleggsteknikk. (Foto: Runar F. Daler).

– De er fremtiden

– Vi er her for å rekruttere flere ungdommer til bransjen vår, men håper selvfølgelig også å få inn noen nye lærlinger på sikt. Disse elevene representerer jo fremtiden, sier en sprudlende opplæringsansvarlig hos Leif Grimsrud AS, Line Merethe Engh.

– Vi skal ha inn fire-fem VG1-elever på utplassering denne våren, og flere vil kanskje også få tilbud om å bli sommervikarer. Vi har mange store jobber foran oss og vi trenger arbeidskraft. Fra høsten håper vi for øvrig å øke antall lærlinger fra 10 til 15.

VIKTIG: De fleste elevene går jo på skoler hvor de ikke tilbyr VG2 Anleggsteknikk, så det er viktig å få vist fram hva det handler om, sier opplæringskonsulent i OKAB, Geir-Inge Mosling. (Foto: Runar F. Daler).

VIKTIG: De fleste elevene går jo på skoler hvor de ikke tilbyr VG2 Anleggsteknikk, så det er viktig å få vist fram hva det handler om, sier opplæringskonsulent i OKAB, Geir-Inge Mosling. (Foto: Runar F. Daler).

Stor pågang

– Leif Grimsrud representerer mange forskjellige fag og de de satser veldig på rekruttering og lærlinger, noe nominasjonen til Årets lærebedrift for 2017 tydelig viser. Derfor var det naturlig å invitere bedriften hit, sier opplæringskonsulent i OKAB, Geir-Inge Mosling.

– Vi deltok på denne minimessa i fjor også, og synes det er et flott tiltak. De fleste elevene går jo på skoler hvor de ikke tilbyr Vg2 Anleggsteknikk, så det er viktig å få vist fram hva det handler om. Vi har stor pågang her på standen, og selv om det er overvekt av dem som vil bli tømrere og rørleggere, treffer vi også mange med interesse for anleggsbransjen. Jeg tror de har litt igjen for en dag som denne, sier han.

GOD INVESTERING: Magne Hagen, fagkoordinator for bygg og anleggsteknikk i Østfold fylkeskommune, har stor tro konseptet. – Det koster samfunnet mye mer når elevene velger feil, sier han. (Foto: Runar F. Daler).

GOD INVESTERING: Magne Hagen, fagkoordinator for bygg og anleggsteknikk i Østfold fylkeskommune, har stor tro konseptet. – Det koster samfunnet mye mer når elevene velger feil, sier han. (Foto: Runar F. Daler).

– En god investering

– Da vi arrangerte dette for første gang i fjor, kalte vi det for «Vi bygger Østfold». I år går vi enda tøffere ut og kaller det «Vi bygger Norge», smiler Magne Hagen, fagkoordinator for bygg og anleggsteknikk i Østfold fylkeskommune.

– Bakgrunnen for at vi arrangerer dette er for å vise frem hele bredden av det vi tilbyr. Det er en ypperlig anledning for skolene og elevene å få treffe bransjen. En til to bedrifter fra hver bransje er invitert og vi tar imot 260 elever fra syv videregående skoler i løpet av dagen. Vi har stor tro på dette konseptet, og vi mener det er en god investering for alle. For det koster samfunnet mye mer når elevene velger feil, sier han.

I RAMPELYSET: Minimessa fikk god oppmerksomhet, også i media. Her blir Morgan Walther fra Leif Grimsrud intervjuet av NRK TV. (Foto: Runar F. Daler).

I RAMPELYSET: Minimessa fikk god oppmerksomhet, også i media. Her blir Morgan Walther fra Leif Grimsrud intervjuet av NRK TV. (Foto: Runar F. Daler).