Ny Leica GPS måler med stanga på skakke

Nå i høst kommer Leica Geosystems ut med en ny GPS/GNSS rover for håndholdt måling. Måler like presist selv om stanga ikke er i lodd. Kan spare 20 prosent tid i felt.

GS18 T. Husk det, dersom du vil at bedriften skal investere i den nye, raske GNSS roveren fra Leica Geosystems.

Det er i følge en pressemelding den første håndholdte GNSS derfra som er både kalibreringsfri, kompenserer for tilt og er immun mot magnetiske forstyrrelser.

Annonse

Finner posisjon i alle stillinger

GNSS målinger kan gjøres i alle stillinger. Her er det ikke behov for å holde stanga nøyaktig i lodd for å få riktige målinger.
– Brukere sparer opptil 20 prosent tid i felt i forhold til konvensjonell måling, da man ikke lenger trenger å holde stanga vertikalt, sier Leica Geosystems i pressemeldingen.

Trimble-brukere har hatt denne muligheten et par år. Den håndholdte GNSS roveren R10 kom da med mulighet til å måle riktig selv om stanga står på skrå.

Dette gjør det lettere å gjøre korrekte målinger f.eks inntil husvegger, berg og andre hindringer. Står det en maskin akkurat der du skulle målt? Ingen problem:

IMU-sensor i stedet for kompass

– Bruker en presis IMU-sensor i stedet for kompass. Dermed kan brukeren måle med skrå stang inntil bygninger, under biler og tett inntil metallgjenstander, sier Leica Geosystems.

IMU = Inertial Measurement Unit. Det er en teknologi Leica blant annet bruker i avansert utstyr for måling fra luften.

Programvaren i den nye løsningen skal etter sigende holde kontroll med stangas eventuelle vinkel under målingen, lagrer dette og gir riktige måleverdier der det er kompensert for denne vinkelen. Leicas programvare Captivate til feltbruk og Infinity til kontorbruk er oppdatert ihht den nye funksjonen.

Den offisielle lanseringen av den nye roveren er 6. november.