Doser-lærling med erfaren læremester

Nå i sommer begynner Jon Eivind Lie (19) som lærling i Arnadal Anlegg AS. Der skal han kjøre doser. Opplæringen foregår med en super-erfaren læremester Ola Gaupseth (70).

 

HORTEN: – Veldig bra med Ola som læremester! Han er veldig flink. Det er bra å få mye gode tips fra en erfaren kar, sier Jon Eivind Lie (19) i Arnadal Anlegg AS.

Annonse
STORT: Legge tilbake 22 mål med matjord. Det er verken småtterier eller enkelt.

STORT: Legge tilbake 22 mål med matjord. Det er verken småtterier eller enkelt.

Han er noe så sjeldent som en lærling som har ønsket å kjøre doser. Det vil si, lærling blir han først til sommeren.

Men allerede da vi traff ham ute på en jobb i mars satt han og kjørte doseren på egenhånd.

Fullt lovlig, naturligvis. Han har både sikkerhetskurs og tilstrekkelig antall timer til å «fly solo».

Talent med doser

Lærer og anleggsveteran Ola Gaupseth er i nærheten, og konstaterer at ungdommen har talentet med doseren i orden.

Gamlingen og (snart) lærlingen. Ola Gaupseth (t.v.) og Jon Eivind Lie.

Gamlingen og (snart) lærlingen. Ola Gaupseth (t.v.) og Jon Eivind Lie.

– Det der fikk ikke jeg til da jeg hadde kjørt bare 40 timer! Helt sant, altså. Jeg er så imponert over ham. Det er vanskelig å få maskinen til gå som han gjør nå. Flyte. Mange begynner med å lage «stikkrenner», der det går bare opp og ned, sier Gaupseth.

Fornøyd daglig leder

Eier og daglig leder Håvard Myhre (33) er strålende fornøyd. Både med at han har fått i hus en lærling som ønsker å kjøre doser, og en så erfaren kar som Ola Gaupseth til å lære ham opp.

Hvordan gikk det til, egentlig?

– Firmaet driver mest med graving. Vi kjøpte D6 doseren i fjor. Det er ikke lett å finne folk til å kjøre doser. I alle fall ikke her i området. Gjennom felles bekjente fikk jeg kontakt med Ola. Han har kjørt noen hundre timer gjennom vinteren hos oss. Jon Eivind skulle begynne som lærling. Etter å ha prøvd litt, viste han interesse for å kjøre doser. Og så var vi så heldige å ha Ola, som har sagt seg villig til å lære ham opp. Det er ikke mange som behersker doseren, sier Håvard Myhre.

Arnadal Anlegg AS

Han etablerte firmaet Arnadal Anlegg AS for 11-12 år siden. Da var han bare 22 år. Etter læretida og ett år som ansatt grunnarbeider i et annet lokalt firma startet han for seg selv.

I dag har firmet 20 ansatte, omsatte 55 millioner i fjor og har funnet seg en naturlig plass i markedet i Vestfold. Allerede som 16-åring var Myhre i sommerjobb på et anlegg der Ola Gaupseth var anleggsleder.

Egentlig pensjonist

Han er pensjonist, egentlig. Men du vet hvordan det er med gamle anleggsfolk som blir pensjonister. Å sette seg ned med tøfler og kaffekoppen er lite stas.

Da er det bedre å være ute og jobbe. De siste 16 årene før han ble pensjonist for tre år siden jobbet han i Martinsen & Duvholt, ofte i hytta på en doser eller høvel. Han har også vært 17 år på Svalbard, ansatt i Store Norske Kullkompani.

Jobben der vi møter de tre er på et jorde i nærheten av Skoppum, utenfor Horten. Her skal det fylles på leiremasser og planeres matjord, etter at Arnadal Anlegg AS tidligere i vinter la ned 1100 meter vann- og spillvannsledninger for kommunen. Med så store flater som her er det ingen enkel jobb. Heldigvis er det fine, tørre forhold.

Bedre kvalitet med tørre forhold

– Dette er fine forhold, med tørt og fint vær. Det blir bedre kvalitet på jobben i tørre forhold. Særlig når man skal legge matjord tilbake igjen. Hvis det er vått blir jorda veldig komprimert og ødelagt, sier Ola Gaupseth.

Han liker doser- og høvelkjøringen, ikke minst fordi det krever nøyaktighet. Han mener man fint kan kjøre finpuss med doser.

– Jeg har selv kjørt ut 0-60 med doser, kjørte foran høvelen. Det eneste den behøvde å gjøre var å pusse vekk kantene og sporene etter doseren. Det var ikke et eneste vannsegl på den flata. Du må legge deg i et annet modus når det gjelder nøyaktighet enn med andre typer maskiner. Spesielt med de strenge kravene som begynner å komme på veibygging, med toleranser på 2-3 cm på forsterkningslag, sier Gaupseth.

Hvorfor doser?

Jon Eivind Lie trives bak spakene i doseren.

Jon Eivind Lie trives bak spakene i doseren.

– Dere er et gravefirma. Hvorfor har dere investert i doser?

– Vi har mye tipper som vi bruker selv, og fyller ut masser. Det er ikke så mange andre her som har doser. Derfor har vi skaffet vår egen. På denne jobben skal for eksempel 22 mål med matjord legges på plass. Det hadde vært utrolig mye jobb med graver, sier Håvard Myhre.

Ansvar for opplæring

Den unge bedriftslederen er seg sitt ansvar ytterst bevisst når det gjelder opplæring. Han har tidligere hatt fire lærlinger i firmaet, og har én nå. Jon Eivind blir dermed nummer seks. Tilfeldigvis har fem av de seks en oppvekst på gård bak seg.

Eller, kanskje det ikke er så tilfeldig?

– Jon Eivind er oppvokst på gård. Det er en bra ting. Alle våre fire lærlinger kommer fra gård. Det er egentlig ubevisst. Men jeg driver en gård selv, og kjenner mye gårdsfolk. Når man er 16 år og har vokst opp på gård, så er man vant til å kjøre, skru, jobbe og tenke praktisk, sier Myhre.