Skreddersydd fagskoletilbud

Har du lyst til å ta teknisk fagskole i anleggsfag uten å gi slipp på jobben og lønna? En ny, nettbasert ordning, med kun én fast undervisningsdag i uka, kan gjøre det mulig.

Til høsten starter den opp; en treårig teknisk fagskole i anleggsfag, som kjøres fra oktober til påske, når det tradisjonelt er minst aktivitet i anleggsbransjen. Den faste undervisningen foregår hver fredag, og studentene møter opp enten i Stavanger, Kristiansand, Grimstad, Porsgrunn eller Flekkefjord for å følge den. Det er til og med mulig å sitte hjemme og følge den fra egen PC. I første omgang er det plass til ca. 30 studenter på dette nye studietilbudet, som kan vise seg å bli meget populært.

«Jeg vet av erfaring at eksamenspress i slutten av mai, når man er midt inne i den travleste tiden på jobb, ikke er noe sjakktrekk»

Annonse

Bredt samarbeid

Anleggsmaskinen har tatt turen til Flekkefjord, der vi møter den entusiastiske initiativtakeren til dette nye skoletilbudet, Arne Birkedal. Han har bakgrunn som maskinentreprenør og mangeårig lærer i anleggsteknikk på Time videregående skole. De siste årene har han imidlertid vært daglig leder for Teknisk Senter i Flekkefjord, et samarbeid mellom industrien og skolene i regionen, med det formål å øke interessen for realfag og teknikk blant ungdom.

– Vi jobber mest med barn og ungdom, og har bl.a. kveldsklubber og valgfag med teknologi i praksis. Men det er anlegg som ligger mitt hjerte nærmest, og vi er litt stolte over å ha fått med oss Fagskolen i Stavanger, Fagskolen i Kristiansand, Sørlandet Fagskole i Grimstad og Fagskolen Telemark i Porsgrunn og MEF region Sørvest på denne nye fagskolesatsingen. Vi tilpasser studiet til anleggsbransjen og legger det til rette så flest mulig skal kunne benytte seg av det, sier Birkedal.

Thomas Aakre (25), boreriggoperatør hos Vestfold Fjellboring, gleder seg til å komme i gang med studiet. (Privat foto).

HAR SØKT: Thomas Aakre (25), boreriggoperatør hos Vestfold Fjellboring, gleder seg til å komme i gang med studiet. (Privat foto).

Tilpasset bransjen

Kravene til kompetanse og dokumentasjon i anleggsbransjen blir stadig større, og den senere tid har det også blitt mer fokus på dette med sentral godkjenning og særlig da i tiltaksklasse to hvor det er krav om teknisk fagskole eller tilsvarende.

– Nettopp derfor er det litt merkelig at det per i dag ikke er noen som går fagskole anlegg i Kristiansand og kun noen få som gjør det i Stavanger. Med vårt nye tilbud tror vi dette vil endre seg. Nettbasert deltidsstudium er ikke noe nytt, men at det kjøres intensivt på vinteren, med oppstart i september og avslutning til påske er nytt. Jeg vet av erfaring at eksamenspress i slutten av mai, når man er midt inne i den travleste tiden på jobb, ikke er noe sjakktrekk. Derfor legger vi heller et ekstra trykk i januar og februar, og så legger vi den ene dagen med full undervisning til fredag, når mange pendlere er hjemme, forklarer han.

Stor interesse

Undervisningen på fredager vil stort sett sendes fra Stavanger offshore tekniske skole, og elevene samles da på de ulike stedene og følger den «live». Det er også mulig å følge undervisningen fra egen PC hvis man ikke har anledning til å stille opp på møtestedet.

– Litt av poenget er å samle studentene slik at de kommer inn i et miljø og får en gruppefølelse. All undervisning blir også tatt opp på video, så det er mulig å se det i opptak når som helst. Det legges i tillegg opp til undervisning to kvelder i uka – sannsynligvis onsdag og torsdag – men den følger man fra egen PC der det måtte passe, sier Birkedal, som tror det kan bli rift om studieplassene.

– Foreløpig er det satt et tak på ca. 30 studieplasser med oppstart nå til høsten. Vi vet foreløpig om 15-20 interesserte og noen har søkt allerede. Utfra de signalene vi har fått fra bedrifter og privatpersoner kan det fort vise seg å bli for få plasser, og det er ikke usannsynlig at blir en venteliste, sier han.

Avhengig av lønna

Thomas Aakre (25), boreriggoperatør hos Vestfold Fjellboring, er blant dem som allerede har søkt. Han var ikke i tvil om at dette var det rette for ham.

– Jeg har lyst til å videreutdanne meg, og ved å ta det på deltid på denne måten, kan jeg jobbe samtidig. Jeg er jo avhengig av å få inn lønna hver måned. Det passer også bra med fast undervisning på fredager, for da har jeg vanligvis fri uansett, sier han til Anleggsmaskinen.
­

Aakre, som skal følge undervisningen i Porsgrunn, ved Fagskolen i Telemark, ser klart for seg hva han vil gjøre når han er ferdig om drøye tre år.

– Kanskje vil jeg kunne få enda finere dager på jobben etter hvert. Målet, i hvert fall i første omgang, er å bli anleggsleder, så får vi se hvor veien går videre etter det. Jeg ser virkelig fram til å sette i gang studiet, avslutter han fornøyd.

For mer informasjon og søknadsskjema, gå inn på https://www.sots.no.
Studiet har også en egen Facebook-side.

Søknadsfristen er 2. juni.