De som driver i skogen har liten grunn til å gråte over markedet. Prisene er derimot sørgelige saker. Det er disse to enige om. Vet du forresten hva som reddet situasjonen da markedet knaket etter nedleggelsen av Tofte i 2014?
RUDSHØGDA: Både massevirke og trelast utgjør et stabilt og formodentlig trygt marked. Men lave priser er det bare å venne seg til. Både på massevirke og trelast.
Det var melodien skogsentreprenører fikk høre på et bransjemøte hos MEF på Rudshøgda i midten av februar.
Der orienterte Arne Ivar Ødegård fra Stora Enso om situasjonen på massevirke, mens Lars Storslett fra Moelven snakket om trelast og sagtømmer.
Knaket alvorlig
Massevirkemarkedet knaket alvorlig i tiden da Tofte ble lagt ned.
– Tofte var en virkelig smell. Samtidig så vi at produksjonen gikk opp og forbruket ned. I april 2014 hadde vi 430 000 kubikkmeter på lager. Det var antakelig norgeshistoriens største tømmerlager, sa Arne Ivar Ødegård på bransjemøtet.
I tiden etter dette var det en liten, ukjent jernbanestrekning som har reddet situasjonen. Solørbanen. Her kjøres det to-tre tog daglig med massevirke over til Sverige.
– Et så stort lager hadde vært komplett umulig å kjøre med bil. Hadde det ikke vært for Solørbanen, så hadde vi ikke hatt en tjangs til å bli kvitt lageret, sa han.
Nå er situasjonen mer på det normale. I alle fall når det gjelder å ta unna kubikken som kommer ut av skogen.
Nede på normalt lager
– Vi er nede på et normallager, og tar i mot den slipen som kommer. Det ruller og går, og er passe stort. Det blir liggende noe lager i skogen, og det blir noe lavere avvirkning på våren. Investeringslysten er stor i Sverige og Finland, selv om den er lav i Norge. Svensk treforedlingsindustri har heftige planer! Etterspørselen er der, og kommer til å være der. Men prisen er jeg mer usikker på, oppsummerte Arne Ivar Ødegård.
For sagtømmer og trelast er det et lignende bilde, orienterte Lars Storslett. Han er relativt nyslått direktør for Moelven Virke AS, forsyningsvirksomheten i Moelven-konsernet. Der i gården regner man med å kjøpe 2,2 millioner kubikkmeter sagtømmer og omsette for 1,6 milliarder kroner i år.
– Trelastmarkedet er internasjonalt. Det er egentlig et godt marked, det er bare prisene som er lave. 2016 ble vårt beste år siden 2007. Vi forventer samme utvikling i 2017, sa Storslett.
Mest til eksport
Vi bygger mye i tre her hjemme. Men den skandinaviske sagindustrien produserer mest for eksport likevel, og har glede av en god utvikling i blant annet Stor-Britannia og Tyskland.
Om panel er på full fart ut som produkt i et urbaniserende hjemmemarked, så er det andre og større trender som trekker sterkere i positiv retning. Høyteknologisk bygging med tre som materiale.
– Høyhus i tre og modulbygging er interessante nye muligheter. Modulvirksomheten i Moelven er fullbooket i halvannet år framover, selv etter at vi har økt kapasiteten fra 14 til 50 moduler i uka. Boligprisene øker, og det skal bygges mye. Dessuten ser vi spent på utviklingen i bruk av limtre. Mjøstårnet i Brumunddal bygges for eksempel nå i år med bæresystem i limtre og heissjakt i massivtre. Dette blir spennende, sa Lars Storslett.