Riktig posisjon på rotert skuffe

Se, det funker! Dette er Norges første maskin installert med Rototilt Position Solution.

Daglig leder Odd Einar Kne og maskinfører Christian Sagen.

Daglig leder Odd Einar Kne og maskinfører Christian Sagen. (Foto: Stian Lund)

STEINKJER: Hos Odd Einar Kne AS står en Cat 320.

SMP pusseskuffa henger under en R-serie Rototilt R6.

Annonse

Maskinstyringen er en Trimble GCS 900.

Ikkeno´ spesielt med det vel?

Først i felt

Jo. Dette er i den første installasjonen av Rototilt Position Solution operativ ute hos kunde. Installasjonen ble gjort på Odd Einar Kne AS sin maskin mandag 11. januar.

Hæ? Rototilt posisjon hva da?

Rototilt Position Solution (RPS) er en rotasjonssensor som gir nøyaktig posisjon (høyde) på skuffa, uansett hvilken rotert posisjon den står i.

– Skuffa trenger ikke være rotert mot hytta for å gi riktig høyde, sier Stian Lund. Han er avdelingsleder for Sitech Norway region nord.

Artikkelen fortsetter under videoen

Utprøving

Flere produsenter av tiltrotatorer og maskinstyringsystemer har hatt rotasjonssensorer til maskinstyring under utprøving en stund.

Det har også vært tilgjengelig for bruk i andre land, men ikke i Norge. Dette fordi det her til lands brukes andre programvareløsninger til maskinstyring, uten støtte for rotasjonssensor.

Hvilke situasjoner?

Nå er altså dette på plass.

– I hvilke situasjoner ser man mest nytten av noe sånt?

– For eksempel ved planering av en skråning eller under trange forhold. Når maskinstyringen vet hvilken rotert posisjon skuffa står i får han 100 prosent riktig avstand til en linje, flate, et rør eller lignende, sier Stian Lund.

Ettermontering?

– Er det kun til nymontering, eller kan det ettermonteres på eksisterende?

– Installasjon av RPS tar en time ekstra montering i forhold til standard installasjon. Det kan ettermonteres, forutsat at tiltrotatoren er en Rototilt i R-serien med ICS og autokalibrering eller Securelock, sier Lund.

Både Rototilt og Sitech Norway er på plass under Arctic Entrepreneur neste uke, og forteller nok mer enn gjerne om dette systemet.