Trekkerør rett på bakken

SOGN: Når du skuer tvers over fjorden fra Sogndal, er Storehaugen det mest dominerende fjellet på andre siden.

Traseen var 650 meter lang.

Traseen var 650 meter lang. (Foto: Vegard Pettersen)

Oppe på den 1174 meter høye toppen ruver Norkrings store radio- og TV-mast. Dit skulle Sognekraft legge 650 meter lange kraftforsyningskabler.

Bytte 40 år gamle kabler

– Tiden var nå inne for å bytte ut de rundt 40 år gamle kablene som lå der fra før, sier Jomar Leirdal i Sognekraft i en pressemelding fra Norsk Wavin.

Annonse

Sognekraft

Vannkraftprodusent og nettselskap med hovedkontor i Vik i Sogn.

Eies av kommunene Vik, Leikanger, Sogndal, Balestrand og Luster.

Luster Energiverk og Bergenshalvøens Kommunale Kraftselskap (BKK).

(Kilde: Wikipedia)

Normal leggedybde

Kabelgrøfter som graves ut her i landet skal være i samsvar med REN (Rasjonell Elektrisk Nettvirksomhet) eller DNPs (Den Norske Plastrørgruppen) bestemmelser.

– For kabelrør med ringstivhet på SN8 kreves det en leggedybde på 60 cm. Da kreves det også en 10 – 15 cm såle i bunnen for at ikke stein skal skade kabler eller rør, sier Heiko Heincken.

Han er Wavins distriktleder for el og tele i region sør/vest.

Forsvarlige kostnader

Å lage så dype grøfter i det utfordrende og forholdsvis utilgjengelige fjellandskapet var ikke mulig. I alle fall ikke innenfor forsvarlige kostnadsrammer.

Landskapet består stort sett av stein og løse fjellmasser. Pettersen Anlegg AS var Sognekrafts graveentreprenør på jobben.

– Derfor valgte vi å bruke kabelrør med høyere ringstivhet. De trenger mindre overfylling. Valget falt på Wavins sorte PE-SN64 kabelrør. De kan legges rett på bakken, sier Leirdal.

Sognekraft er naturligvis opptatt av å overholde gjeldende lover og forskrifter.

Tillatelse fra DSB

Det ble først innhentet tillatelse fra Direktoratet for samfunnsikkerhet og beredskap (DSB) til å legge kabelen i forsterket rør i grunne grøfter, og dekke det til etterpå med fyllmassen som naturlig finnes i området.

– Vi behøvde derfor ikke å frakte massevis av fyllmasse opp på fjellet, sier Jomar Leirdal.

Norsk Wavin bekrefter i pressemeldingen at deres sorte PE-SN64 kabelrør kan legges rett på bakken.

Ringstivhet og UV-beskyttelse

– Med ringstivhet på SN64 tåler de 64 kN pr kvadratcentimeter. Dessuten er de UV-beskyttet. De kan faktisk legges rett på bakken. Uten at du av den grunn trenger sove dårlig om natten, sier Heiko Heincken.

På forhånd hadde Sognekraft erfaring med sveisede PE-SN64 rør. Til dette formålet ble det valgt rør med fals for å slippe jobben med sveising i det ugjestmilde terrenget på Storehaugen.

Dessuten vil all bevegelse som følge av temperaturendringer skje i falsen. Dermed får man mindre bevegelse i hele rørtraseen.

Norkring

Statlig selskap som formidler bakkebaserte kringkastingssignaler.

Eier og drifter de fleste senderinstallasjonene i Norge.

Heleiet av Telenor gjennom Telenor Broadcast Holding.

Har blant annet ansvar for utbygging av digitalt bakkenett og radiostandarden Digital Audio Broadcasting (DAB) i Norge.

(Kilde: Wikipedia)

Bratt terreng

– Noen utfordringer underveis?

– Ja, det kan du trygt si. Graveentreprenør Pettersen Anlegg AS som skulle pigge og grave grøftene til kabelrørene i det bratte og til dels ufremkommelige terrenget, fikk virkelig krevende forhold å jobbe under. Vi lurte også på hvordan vi skulle få lagt ut såpass stive rør i det kuperte terrenget, sier Jomar Leirvik.

Å få transportert maskiner og rør på plass skapte også en del utfordringer.

– Før vi i det hele tatt kunne sette i gang måtte vi sørge for midlertidig strømforsyning opp til Norkringanlegget. Dette løste vi ved å legge ut en midlertidig kabel på bakken ved hjelp av helikopter, sier han i Wavins pressemelding.

Andre typer maskiner

Gode, erfaringsbaserte fagkunnskaper er nyttige å ha når man jobber i bratte i fjellskråninger

– Noen steder var det så bratt at de egentlig burde ha brukt andre typer maskiner. Men takket være entreprenørens gode fagkunnskaper og lange erfaring klarte de å gjennomføre prosjektet som planlagt, sier Leirdal.

Sognekraft har brukt erfaringene fra Storehaugen i et annet, nylig prosjekt. Da ble det lagt 500 meter kabel over Stedjekammen til private hytter i det området.

Vanntett i myr

– Mye av terrenget der er myr. Graveentreprenøren var usikker på hvordan de skulle unngå at myrvann og smuss trengte inn gjennom rørskjøtene.

– Rune Bakke i Norsk Wavin anbefalte å bruke elektrosveismuffer på skjøtene. Dermed har kabelanlegget blitt 100 prosent vanntett, sier han.

Bakke er distriktsleder VA vest i Norsk Wavin.

Vind og tåke

Sommer på Storehaugen.

Sommer på Storehaugen. (Foto: Heiko Heincken)

Wavins Heiko Heincken fikk se et snev av hvor tøft det kan være på Storehaugen da han besøkte anlegget i sommer.

– 15-20 m/s vind, tett tåke og temperatur på bare tre grader. På store høyder som dette kan snøfall komme når som helst. Både everksmontører, graveentreprenøren og resten av fagpersonellet jobbet for fullt for å bli ferdige før vinteren satte inn. Det var mye som skulle klaffe. Det gikk heldigvis bra, sier Heincken.

– Ja, vi kom i mål. Og vi i Sognekraft forventer at dette kabelanlegget vil ha opp til 70 år lang levetid, fastslår Jomar Leirdal fornøyd.

Forsterkede PE kabelrør

Wavins forsterkede sorte PE kabelrør SN64 kan legges rett på bakken.

Det er ofte økonomisk forsvarlig i anleggsområder, som dette på Storehaugen, å prosjektere med SN64 rør, fremfor å benytte kostbar transport på ut- og tilkjøring av ekstra fyllmasse.

– Disse rørene er også velegnet på steder hvor strøm- og fiberkabler kommer opp av sjøvann eller ferskvann. Der vil det tykke PE materialet beskytte kablene mot påkjenninger fra frost og is, sier Wavin i pressemeldingen.

Som tilbehør på disse 6 meter lange rørene fåes også langbend og bergfester for å feste dem til glatt fjell.

Sorte PE rør kommer i 6 meter lengder på 32 mm, 50 mm, 75 mm og 110 mm. Rør på 32 mm og 50 mm finnes også på kveiler på 100 meter.