TRØNDELAG: MEF mener skogandelslaget Allskog setter urimelige vilkår for skogsentreprenørene i Midt-Norge. Anklager Allskog for å drive tømmerhogst i regionen i ”rykk og napp”.
Det skriver Adressa (pluss-sak, krever innlogging)
Anleggsmaskinen, februar 2015: Tømmerrekordens bakside
Manglende dialog
Den siste tiden har MEF uttrykt bekymring for det de mener er andelslaget Allskogs manglende evne til dialog med skogsentreprenørene om planlegging og drift av rasjonell skogsdrift.
– Å få tømmeret frem er en dyr kostnad. Entreprenørene sitter med maskiner i millionklassen som skal driftes og vedlikeholdes, i tillegg til et arbeidsgiveransvar for sine ansatte. Skogsentreprenørene har i en årrekke strebet etter slik dialog med skogeierforeningen, men møter heller en kald skulder, sier Einar Østhassel til Adressa.
Han er MEFs seksjonssjef for avdeling Skog.
– Behersker ikke administrasjon
Østhassel og MEF mener at Allskog ikke behersker administrasjonen av tømmeret.
– Å administrere tømmer innebærer en streng logistikk, og den rollen håndterer ikke Allskog, sier han.
Ole Hartvig Bakke, administrerende direktør i Allskog, forteller at «rykk og napp-produksjonen» Østhassel refererer til var to produksjonsstopp tidligere i år. Disse mener han kom av naturlige årsaker.
Planlagt stopp
– Vi hadde en planlagt produksjonsstopp i vår, og en i sommer, sier Bakke.
Dette styres ut fra lagersituasjonen for å berge kvaliteten på tømmeret. Sommerstoppen var i realiteten en planlagt to ukers fellesferie i juli.
Produksjonsstopp er til tider en ren nødvendighet for å styre lageret. Produksjonsstoppene ble planlagt i god tid, og alle entreprenørene fikk beskjed om at dette ville komme.
– Det er ikke morsomt for noen å la maskinene stå, og ikke nå dagsomsetningen. Men det er bedre å gjøre det på denne måten enn å stå med et lager som mister verdi, sier Bakke.
– Hva med påstanden om kompetansemangel?
– Vi har stor fokus på logistikken, og i øyeblikket håndteres den veldig bra. Det er ikke alt som er like godt å planlegge på forhånd om våren. Nå har vi god logistikk og vi har utviklet oss mye siden i før sommeren, sier Bakke.