Kjørte vannkraft-deler på strøm

Faslefoss kraftstasjon i Valdres er under oppgradering. Det 18 tonn tunge løpehjulet med tilbehør er fraktet fra Finland til Valdres med Sundbrei Transports nye elektriske Scania 45R.

Hafslund har engasjert Andritz Hydro AS som hovedleverandør for en omfattende rehabilitering av Faslefoss kraftverk. Selskapet er også ansvarlig for transporten av store komponenter i prosjektet. De har inngått en avtale med Sundbrei Transport i Hallingdal, fordi selskapet kunne tilby elektrisk transport fra fabrikken i Finland til anlegget i Valdres.

Krav til bærekraftige løsninger

– Hafslund stiller krav til bærekraftige løsninger i prosjekter, noe det også legges vekt på i eget konsern. Derfor er vi svært glade for at Sundbrei Transport har investert i en elektrisk lastebil som kan transportere så tunge komponenter. Dette er en milepæl for slike prosjekter, sier Kristian Glemmestad, salgs- og markedssjef i Andritz Hydro, i en pressemelding.

Annonse

Hafslunds prosjektleder Kristin Vestmoen, som har ansvaret for rehabiliteringen av Faslefoss kraftverk, er svært glad for denne transporten.

– I hvert prosjekt vurderer vi tiltak og løsninger innenfor miljø og klima. Å etterspørre elektrisk transport av komponenter er en viktig del av dette, sier hun.

Kristian Glemmestad i Andritz Hydro (t.v.), Finn Arne Sundbrei fra Sundbrei Transport og Hafslunds prosjektleder Kristin Vestmoen er fornøyde etter at den første elektriske transporten av deler til vannkraftindustrien er gjennomført. (Foto: Norsk Scania)

Kristian Glemmestad i Andritz Hydro (t.v.), Finn Arne Sundbrei fra Sundbrei Transport og Hafslunds prosjektleder Kristin Vestmoen er fornøyde etter at den første elektriske transporten av deler til vannkraftindustrien er gjennomført. (Foto: Norsk Scania)

Tung transport

Løpehjulet med deler veier ca. 18 tonn, og totalvekten på transporten er 37 tonn.

Sundbrei har planlagt transporten godt med hensyn til lading. Trekkvogna er en Scania 45 R med 450 kW i kontinuerlig motoreffekt, og 624 kWh i brutto batterikapasitet. Denne bilen er en av de første som er levert med SOC-vindu (utnyttbar energi) på 518 kW.

– Vi går fra fossilt til elektrisk i vår transportsektor og det er bra. Bilen er en Scania, og vår første elektriske lastebil som kan frakte så tung last. Vi tror dette er fremtiden for oss i denne bransjen for å imøtekomme kundenes krav og ønsker om klimavennlig transport, og for å redusere vårt eget klimaavtrykk, sier daglig leder i Sundbrei Transport AS, Finn Arne Sundbrei.

– Det blir spennende å se fasit etter hele turen, sier han.

Det er trangt inne tunnelen til kraftverket. Da er det en fordel med full styring av alle akslingene på hengeren. (Foto: Norsk Scania)

Det er trangt inne tunnelen til kraftverket. Da er det en fordel med full styring av alle akslingene på hengeren. (Foto: Norsk Scania)

Miljøgevinst

– Vi beregner at klimagassutslippene fra transporten blir redusert i en størrelsesorden på 95-97 prosent for strekningen Tampere i Finland til Faslefoss ved bruk av elektrisk lastebil, istedenfor for en som går på diesel. Disse beregningene vil selvfølgelig være avhengig av blant annet lastebilens faktiske strømforbruk på turen, men det blir spennende å se fasiten på dette. I tillegg til reduserte klimagassutslipp på transporten, er det også en fordel med hensyn til energieffektivisering, sier Kristin Vestmoen.

Energieffektivisering

Ifølge meldingen inneholder en liter diesel omtrent 10 kWh energi, og hvis denne transporten hadde vært en dieselbil, ville den brukt ca. 3,5 liter diesel per mil. Det tilsvarer et energiforbruk på 35 kWh/mil. Ifølge Norsk Scania antar man at den elektriske lastebilen klarer seg med ett forbruk på 15 kWh/mil, noe som gjør den elektriske lastebilen 2,3 ganger mer energieffektiv.

Ved 100 000 km/året, vil den elektriske lastebilen, med disse forutsetningene, bruke 200 000 kWh mindre energi enn tilsvarende diesellastebil. Dette tilsvarer det årlige energiforbruket til ti gjennomsnittlige eneboliger i Norge, ifølge Hafslunds beregninger.

Faslefoss kraftverk

Frem til midten av juli 2025 skal Faslefoss kraftverk, som ble satt i drift i 1980, totalrehabiliteres for å sikre økt ytelse og stabil drift. Arbeidet innebærer blant annet nytt løpehjul og oljetrykksanlegg, rehabilitering av generator, nytt kontroll- og apparatanlegg, ny transformator, ventilasjonsanlegg, overflatebehandling av mekaniske komponenter i vannveien og etablering av nytt redningsrom i stasjonen. Hovedleverandør er Andritz Hydro, men arbeidet omfatter et tett samarbeidet på tvers av faggrupper i Hafslund.