Mini finner igjen utstyret

Telematikkselskapet Abax har utviklet en sporingsenhet som er så liten at den kan monteres på nesten alt, og hjelper deg med å finne igjen gjenglemt eller stjålet utstyr.

Årlig blir utstyr for millioner av kroner stjålet eller rotet bort. Larvik-selskapet Abax, som for mange er kjent for sin elektroniske kjørebok og flåtestyringssystem, har utviklet sporingsenheten Mini2 som hjelper deg med å finne igjen gjenglemt eller stjålet utstyr.

– Vi startet med elektronisk kjørebok, og har nå ca. 500 000 oppkoblede kjøretøy og maskiner. Mange av våre kunder er entreprenører og håndverkere. De fleste kundene er i Norge og Sverige, men vi er også store i resten av Norden og deler av Nord-Europa, sier Bruce Atle Karlsen, CPO (Chief Preformance Officer) hos Abax, da vi besøker han ved hovedkontoret i Larvik sentrum.

Annonse
Sporingsenheten Mini2 kan monteres på nesten alt og gjør det enkelt å finne igjen gjenglemt eller stjålet utstyr. (Foto: Abax)

Sporingsenheten Mini2 kan monteres på nesten alt og gjør det enkelt å finne igjen gjenglemt eller stjålet utstyr. (Foto: Abax)

Finner andre

Selskapet ble etablert i 2009 og Karlsen har jobbet her siden 2015. Han forteller at de har brukt mye tid for å finne nye måter å bruke dataene på som den elektroniske kjøreboka samler inn.

– Vi har brukt de senere årene på å utvikle tjenestespekteret rundt disse dataene. Det som er interessant for entreprenørene, er at den elektroniske kjøreboka kan brukes til å finne andre sensorer. På bakgrunn av dette har vi laget en Mini2, en blåtannbasert minisensor som kjøreboka finner, sier Karlsen.

Det er nå 150 000 kjøretøy som kjører rundt i Norge, og som kan brukes til å spore opp minisensorer. Dette fungerer ved at kjøreboka registrerer disse miniene via blåtann når kjøretøyet passerer. Rekkevidden for signalene er ca. 150 meter.

– Mini2 gjør det samme som en Apple-, Samsung- eller hvilken som helst annen tag, men er støttet opp av vårt enorme næringsbil-apparat som kjører rundt i Norge, sier Karlsen.

Millionverdier blir borte

Mini2 er laget for utstyrskontroll, og de fleste kundene er innenfor bygg og anlegg. Kunden kan også få satt opp et geofence rundt en arbeidsplass eller anleggsområde. Straks utstyret som har påmontert en Mini2 forsvinner utenfor «gjerdet» får kunden en SMS-varsling. Om kundens egne kjørebøker ikke fanger opp signalene fra Mini2, kan de ta kontakt med Abax, og så kan de «be» andre biler om å lete.

– Vi finner åtte av ti ting som forsvinner, vel å merke hvis kundene sier fra til oss. Dette har en enorm samfunnseffekt. 10 til 15 prosent av alt utstyr forsvinner fra norske byggeplasser hvert år. Vi snakker om verdier for mange millioner kroner, sier Karlsen.

Ved at utstyr kommer til rette igjen, slipper kundene å kjøpe nytt, som igjen reduserer bruken av ressurser i produksjonen av nye produkter.

Mini2 kan hjelpe deg med å finne igjen gjenglemte bilnøkler. (Foto: Abax)

Mini2 kan hjelpe deg med å finne igjen gjenglemte bilnøkler. (Foto: Abax)

Fant igjen utstyret

Mini2 kan monteres på alt av utstyr, som for eksempel skuffer, tiltrotatorer, hoppetusser, containere, håndverktøy osv. Den måler 19x43x6,5 mm, veier ni gram, er vanntett og det innebygde batteriet har seks års levetid.

På utstyr som utsettes for hard bruk kan Mini2 plasseres inne i et lite metallbur som monteres på utstyret.

Karlsen forteller at én av kundene deres ble frastjålet utstyr til en verdi av 500 000 kroner. Tyvene brøt seg inn gjennom to låser for å komme seg inn. Selskapet hadde montert Mini2 på mye av utstyret, og gjennom posisjoneringsdataen så de hvor utstyret befant seg. De tok kontakt med politiet som gikk til ransaking, og selskapet fikk tilbake nesten alt utstyret.

– Heldigvis er det ikke alle som opplever at utstyr blir stjålet. Til gjengjeld er det fort gjort å glemme igjen utstyr hjemme eller ute på en jobb, så verktøy forsvinner også på den måten, sier Karlsen.

Han forteller at en gjennomsnittlig arbeidstaker kan bruke om lag 15 minutter av arbeidsdagen på finne igjen utstyr. For en stor bedrift med flere hundre ansatte kan det bety store årlige kostnader brukt på leting etter eget utstyr.