Et godt stykke inn i de svenske skogene nord for Umeå, ligger den lille bygda Vindelen, hvor flere ledende utstyrs-produsenter holder til. Det er her Rototilt utvikler og bygger tiltrotatorer som bidrar til å effektivisere arbeidsdagen til stadig flere maskinførere.
Norske maskinentreprenører, har i motsetning til kollegaer i resten av verden, brukt tiltrotatorer i mange år. Så vanlig er det blitt her hjemme at det knapt leveres en gravemaskin over seks tonn uten at det er en tiltrotator ytterst på stikka.
Det finnes noen få produsenter av dette utstyret, og de som har kommet lengst i utviklingen holder til i Sverige, og én av de med lengst historie er Rototilt.
Brødrene Jonsson
Historien starter i 1953, da Allan og Rune Jonsson startet bedriften Br. Jonsson i Vindelen. På den tiden selger bedriften ABS-gravemaskiner, og all produksjon av skuffer og modifiseringer av gravemaskinene gjøres i bedriftens eget verksted. I 1959 går bedriften over til å produsere skogskraner.
Etter noen år med samarbeid, starter Allan Jonsson i 1963 bedriften Cranab sammen med Karl-Ragnar Åström, som startet Ålö (Quicke og Trima frontlastere til traktor).
I 1969 flytter bedriften Indexator, som produserte ledningskomponenter og hydrauliske nipler, fra Norrtälje til Vindeln, og i 1973 kjøper Allan opp bedriften. I 1977 blir serieproduserte rotatorer lansert, og året etter utvikler bedriften en hydraulisk rotator som kan rotere ubegrenset i 360 grader. I 1983 kjøper Allans barn, Anders, Hans og Liselottie, Indexator av faren sin, og virksomheten går gradvis over til kun produksjon av rotatorer.
Den første tiltrotatoren
Noen år senere, i 1986, lanserer bedriften Noreco, som holdt til i Umeå, den første tiltrotatoren med navnet Rototilt. På begynnelsen av 1990-tallet går selskapet konkurs, og i 1992 kjøper Indexator produktrettighetene, navnet Rototilt og flere tekniske løsninger fra Noreco. Året etter starter Indexator serieproduksjon av modellene RT1401 og RT800.
I 1997 blir flere nye modeller lansert, blant annet Rototilt RT60, som skal være verdens første tiltrotator med oljefylt rotorhus. Like etter årtusenskiftet blir det lansert flere tiltrotatorer, blant annet den lille RT20 i 2003, og proporsjonalsystemet får et gjennombrudd.
I 2007 innvies en helt ny fabrikk for produksjon av tiltrotatorer i Vindelen, og i 2012 deles Indexator opp i Indexator Rototilt Systems og Indexator Rotator Systems.
Tre år senere blir Anders Jonsson med familie eneeiere og selskapet skifter navn til Rototilt Group AB.
Gjennom årene har selskapet etablert seg i mange land rundt om i verden, blant annet Tyskland, Frankrike, Benelux, Amerika, Australia og selvfølgelig de andre nordiske landene. I seks land har de etablert egne datterselskap, og de har distributører i ytterligere sju land.
I Norge var Rototilt representert gjennom Maskin og Konsult AS i mange år, før Rototilt Group etablerte datterselskapet Rototilt AS i 2014.
Investering og utbygging
Under vårt besøk ved fabrikken deler Anders og barna Caroline og Hampus, som er medeiere, villig informasjon om nyvinninger, som for eksempel QuickChange, nye joysticks og den nye RC-serien tiltrotatorer, og vi blir vist rundt i den nye delen av fabrikken.
Denne ble innviet i 2021, etter to år med bygging under pandemien. Dette var en investering på nærmere 170 millioner svenske kroner, som blant annet innebar en utvidelse av fabrikken med 4600 kvadratmeter, inkludert et høyteknologisk senter for forskning og utvikling. Vi slapp dessverre ikke inn i denne avdelingen, men vi ble fortalt at her pågår prosjekter for å utvikle produktene ytterligere.
Blant annet har Rototilt, sammen med Volvo CE, vært med å utforme en egen ISO-standard for stålkvalitet, og selskapet har en rekke 5- og 4-akslede CNC-maskiner for utvikling og produksjon av komponenter.
Mesteparten av produksjonen blir utført ved fabrikken i Vindelen, men alt av støpning utføres andre steder i Europa, og mye av sveisearbeidene utføres av et svensk selskap som holder til ca. 150 km fra Vindelen.
Ny distribusjonssentral
Rototilt har i dag en range av tiltrotatorer for bruk på maskiner fra 1,5 til 42 tonn, og Anders Jonsson forteller at selskapet har en visjon om at det skal være Rototilt på alle maskiner.
De produserer kun på bestilling og har dermed nesten ingen ferdige produkter på lager.
– Vi har mellom 600 og 700 konfigureringer og mye spesialtilpassing. Vanligvis har vi tre ukers leveringstid, men under pandemien økte den betydelig, sier Jonsson.
På fabrikken jobber de ansatte to skift og hver tiltrotator er innom 20 stasjoner i monteringslinjen.
– Alle tiltrotatorer blir sjekket og prøvekjørt, og eventuelle feil blir rettet opp før produktet forlater fabrikken. Dette har bidratt til at småproblemer er eliminert, sier han.
Hvor mange enheter som selskapet produserer vil ikke Jonsson ut med, men han forteller at de hadde rekordomsetning i 2022, og passerte én milliard svenske kroner.
Nylig åpnet selskapet en distribusjonssentral i Rosersberg, strategisk plassert utenfor Arlanda lufthavn, nord for Stockholm. Distribusjonslageret ligger i et helt nytt anlegg som er bygd av det globale logistikkselskapet DSV. Her har Rototilt tilgang til 2500 kvadratmeter og 2000 palleplasser. Dette skal ifølge Jonsson føre til kortere ventetid, bedre fleksibilitet og tilgjengelighet. Produkter som bestilles innen klokken 16, kan leveres dagen etter i Norden.
Norges-sjef
Michael Hällström er ansatt som Country Manager, og overtar etter Hans-Ronald Hohlweg. Hohlweg som har bygget opp og ledet den norske Rototilt-avdelingen siden 2014, går over i en ny rolle som salgsansvarlig for QuickChange innen forretningsområdet Demolition.
Nyansatte Michael Hällström (54 år) kommer fra rollen som Sales Manager for Luna Norway og Country Manager for Luna Sweden. Han begynte i stillingen 30. januar.
– Det er veldig inspirerende å få lov til å jobbe med et så solid varemerke som Rototilt. Jeg har vært i bransjen, men på verktøysiden, og jeg har allerede mange kontakter i Norge. Fokuset mitt blir å utvikle kunderelasjoner og jobbe for at Rototilt skal levere bransjens beste service, sier Michael Hällström.